de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Un studiu de dată recentă evidențiază puterea extraordinară a căpșunilor, care au capacitatea de a prelungi viața pacien- ților care suferă de una dintre cele mai grave afecțiuni neurodegenerative - boala Parkinson, pentru care nu există tratament.
Read more: Căpşunile prelungesc viaţa pacienţilor cu Parkinsonde Ștefania Băcanu şi Mihaela Cotîrnea
Afinul este un arbust de dimensiuni mici, extrem de folosit în medicina naturistă, pentru că are proprietăți antidiabetice, antidiareice, diuretice și antiseptice. În scop terapeutic, se folosesc frunzele, bogate în tanini, vitaminele C, B, E și A, antioxidanți, cupru, responsabil cu întărirea imunității, zinc, seleniu și fier. Se consumă sub formă de infuzie sau cataplasmă aplicată local.
Read more: Afinul scade glicemiade Simona Soare Ghișea şi Anca Flondor
Sindromul dispeptic (indigestia) reprezintă o asociere de simptome digestive, cum ar fi greața, hiperaciditatea, balonarea, regurgitația, sațietatea precoce, senzația de arsură și durerea retrosternală. Toate acestea apar în urma unor boli ale tractului gastrointestinal sau după ingestia anumitor alimente care nu sunt bine tolerate de organism. Cumulul de simptome se poate menține chiar și mai mult de șapte zile. Cum poate fi tratat sindromul dispeptic prin remedii naturiste, aflați de la prof. ing. Ana Maria Demetrescu (foto), fitoterapeut și nutriționist în cadrul Centrului de Nutriție și Sănătate SanSlim (www.cabinetnutritiesanslim.com).
Read more: Remedii naturiste eficiente în caz de greaţă, balonare şi disconfort abdominal Fitoterapeut Ana...de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu
Iarba țapului a fost descoperită de un păstor chinez, în urmă cu sute de ani, după ce a folosit-o personal în tratarea mai multor afecţiuni, iar oile pe care le păzea s-au împerecheat mult mai repede, în urma consumului de plantă. Icariina este substanţa activă, care a fost extrasă şi modificată pentru prepararea tabletelor şi a ceaiului. În plus, iarba ţapului se mai poate consuma şi sub formă de pulbere sau tinctură.
Read more: Iarba ţapului menţine sănătatea ficatuluide Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Crocante, dulci, ideale ca gustare, nucile pecan sunt mult mai mult decât alimente cu textură, gust și versatilitate de netăgăduit. Odată introduse în dietă, aceste oleaginoase de excepție aduc organismului o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, reconfirmate de cercetări de dată recentă.
Read more: Nucile pecan reduc colesterolul „rău“de Camelia Onciu
Planta de hibiscus, sau Hibiscus sabdariffa ca nume științific, este binecunoscută pentru florile sale, folosite în special la prepararea ceaiului. Sunt acele flori pe care le poartă în păr femeile din Hawaii. Ceaiul de hibiscus este delicios, are culoare roșie rubinie și gust acru, cu aromă de afine. Este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca ceai medicinal, care poate fi băut fierbinte sau rece. Avantajele sunt determinate de bogăția de vitamine, minerale și antioxidanți care se găsesc în florile de hibiscus.
Read more: Ceaiul de hibiscus este util în situaţii stresante, creând senzaţia de relaxarede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Ceapa verde este cunoscută de pe vremea romanilor, considerându-se încă de pe atunci că toţi cei care o consumau beneficiau de proprietăţile sale de reîntinerire, purificare şi regenerare.
Read more: Ceapa verde susţine sănătatea oaselorde Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
O piele imaculată și radiantă este visul oricărei femei. Din păcate, pe măsură ce se înaintează în vârstă, lucrurile se schimbă. Pielea începe să-și piardă din fermitate și elasticitate, își fac apariția ridurile, dar și petele pigmentare. Cum reușiți să le înlăturați, aflați de la Mihaela Iliescu (foto), consultant fitoterapie și nutriție.
Read more: Cele mai afectate sunt persoanele care lucrează în aer liber Fitoterapeut Mihaela Iliescu: „Masca...de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea
Un soi de cactus foarte special oferă alimentației umane un fruct delicios, dulce și parfumat, care a demonstrat numeroase beneficii pentru sănătate. Nopal îmbogățește cu aromă și nutrienți cocteiluri, sucuri, gemuri și numeroase feluri de mâncare.
Read more: Nopal ţine la distanţă boala hepatică grasăde Ştefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu
Aronia sau scorușul negru este un arbust înrudit cu afinul și are numeroase beneficii pentru sănătate. Fructele sunt considerate unele dintre cele mai bogate surse de antioxidanți, vitaminele A și E, dar și fier sau fosfat, compuși care protejează organismul de efectele radicalilor liberi. Se consumă sub formă de suc, tinctură sau ceai.
Read more: Aronia menţine sănătatea inimiide Camelia Onciu
O infecție sinusală apare adesea din cauza unui virus. De asemenea, poate fi cauzată de ciuperci sau bacterii. De obicei, este declanșată de o răceală care provoacă inflamația și umflarea sinusurilor, ducând la o acumulare de mucus care blochează sinusurile. Alți factori care pot duce la o infecție sinusală sunt polipii nazali, alergiile, expunerea la poluanți, deviația de sept și iritanți ai țesuturilor, cum ar fi spray-uri nazale fără prescripție medicală, cocaină și fum de țigară.
Read more: Remedii naturale pentru infecţiile sinusurilor