- Cistita poate fi prevenită dacă beţi zilnic, timp de trei săptămâni, trei căni cu infuzie de sulfină (30 g la un litru de apă). Vă veţi dezinfecta căile urinare.
- Dacă apar răguşeală, dureri în gât şi febră este posibil să aveţi laringită. Maceratul de lemn-dulce (50 g rădăcină mărunţită ţinute într-un litru de apă caldă timp de 24 de ore) vă calmează durerile.
- În criza acută de bronşită cronică, mai ales dacă este însoţită de sufocări, infuzia de lumânărică diminuează mucozităţile şi calmează tusea. Beţi zilnic un litru de apă în care aţi pus o mână de plantă uscată, lăsaţi-o să se infuzeze timp de 15 minute şi consumaţi-o între mese.
„Foaie verde busuioc, ia mă bag şi eu la joc!”, sună un început de cântec popular românesc. Să fi ştiut strămoşii noştri de efectele terapeutice ale acestei plante aromate? Se pare că da. Oricum, acest lucru a fost confirmat de recentele studii efectuate de un grup de cercetători indieni. Conform acestora, consumul de busuioc poate fi folosit în combaterea efectelor îmbătrânirii, datorită proprietăţilor sale antioxidante. Specia de busuioc, numită „busuiocul sfânt”, este foarte apropiată de planta aromată utilizată în bucătăria occidentală, fiind des utilizată în mâncărurile asiatice.
Extractul din această plantă, originară din India, a fost utilizat mult timp în medicina ayurvedică şi în alte părţi ale Asiei, pentru proprietăţile sale de revitalizare.
Protecţie împotriva radicalilor liberi
Cercetătorii au stabilit că extractul este eficient în protecţia împotriva radicalilor liberi, substanţe chimice cancerigene, ce pot ataca organe-cheie, cum ar fi inima, ficatul şi creierul şi pot cauza daune la nivelul genelor şi celulelor nervoase. Studiul validează utilizarea tradiţională a plantei ca substanţă ce încetineşte efectele îmbătrânirii în sistemul medicinei ayurvedică. În plus, arată şi modul în care busuiocul acţionează la nivel celular. Planta, al cărei nume latin este Ocimum Sanctum, este cultivată în mod normal în vase de pământ în casele şi în grădinile din India. În trecut, a mai fost folosită pentru o multitudine de boli, cum ar fi febră, răceală, malarie şi diabet.