de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Condiment care vine din sud-estul Asiei, busuiocul thailandez se deosebește de „ruda” europeană prin aspectul frunzelor, prin gustul distinct, picant, cu nuanțe de lemn-dulce, precum și prin proprietățile terapeutice speciale.
Read more: Busuiocul thailandez previne cancerul pulmonarde Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
Maghiranul, căruia i se mai spune măghiran sau măgheran, este o plantă aromatică medicinală folosită încă din Antichitate datorită numeroaselor proprietăți. Printre acestea, amintim acțiunile antiinflamatoare, antibacteriene, digestive, antispastice sau sedative. În scop medicinal, se folosesc frunzele proaspete sau uscate sub formă de infuzie, tinctură sau catapalsmă.
Read more: Maghiranul reglează somnulde Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea
Plantă medicinală cu un renume secular, brusturele este considerat un mare purificator al organismului, un factor de echilibrare a funcțiilor organelor și un aliat împotriva unui mare număr de afecțiuni.
Read more: Un „medic“ al lumii plantelor Brusturele combate retinopatia diabeticăde Ștefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu
Brâncuța, care se mai numește năsturel, este una dintre cele mai utile plante, mai ales în sezonul rece, dar și la începutul primăverii când apar schimbările de temperatură și organismul nu reușește să se adapteze. Se folosește încă din Antichitate, grație proprietăților expectorante, antiinflamatoare și antiseptice. În scop medicinal, se utilizează semințele sau planta cu inflorescență.
Read more: Brâncuţa vă scapă de răguşeala cronicăde Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa
Stejarul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, astringente şi tonifiante, de aceea, scoarța este folosită, uscată și măcinată, ca pulbere pentru uz local și oral, de zeci de ani. Conţine taninuri, răşini şi săruri minerale, ceea ce o face foarte utilă în scopuri terapeutice. Poate fi utilizată şi sub formă de ceai sau decoct, obținut din scoarța ramurilor tinere, de până la cinci ani.
Read more: Scoarţa de stejar, folosită în infecţia cu bacteria E.colide Gheorghe Zmaranda şi Carmen Bădulescu
Este din nou acel moment când ne oprim din frenezie și savurăm magia ultimelor clipe ale anului. Ne îmbogățim casa cu decorațiuni de iarnă, iar bradul de Crăciun aduce în plus și mai multă fericire. În preajma Sărbătorilor de iarnă asta este principala lui menire, dar de altfel bradul este mai mult decât un element decorativ. Acești copaci fac parte din genul Abies și în lume există între 45 și 56 de specii, majoritatea în America de Nord și Centrală, Europa, Asia și Africa de Nord și multe dintre ele au utilizări în medicina alternativă și holistică. Simțiți parfumul lemnos al bradului? Pregătiți-vă să întâmpinați Sărbătorile cu bucurie!
Read more: Parfumul lemnos al bradului îi face pe oameni să se simtă... fericiţide Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Plantă nocturnă, din familia cactușilor, cu flori rafinate cu miros dulceag, cereus crește în regiunile deșertice din America tropicală, Mexic și sudul SUA. Dincolo de spectaculozitatea sa, această plantă este și un vindecător tradițional pentru numeroase afecțiuni.
Read more: Cereus, tonic natural pentru nervii spinalide Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa
Nalba mare este o plantă folosită de greci și de egipteni în scop medicinal de peste 2000 de ani. De asemenea, constituie bază și în remediile ayurvedice, specifice poporului indian. Se folosește rădăcina de nalbă, extrem de apreciată pentru calitățile sale deosebite, cu un conținut bogat de mucilagii, uleiuri volatile, tanin și substanțe răzinoase.
Read more: Nalba mare vă scapă de hemoroizide Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea
Originară din zona mediteraneană, anghinarea este un aliment-medicament, utilizat ca atare încă de pe vremea vechilor greci și romani. Planta a străbătut alături de oameni toate epocile și este prețuită astăzi în toată lumea, grație unui cumul de proprietăți terapeutice care o evidențiază.
Read more: Renumit aliment-medicament Anghinarea creşte fluxul venei hepaticede Ştefania Băcanu şi Anca Flondor
Proprietățile tămăduitoare ale brândușei de toamnă au fost descoperite de către arabi încă din perioada Evului Mediu, când o foloseau în special pentru tratarea rănilor. Astăzi, planta este un remediu pentru vindecarea mai multor afecțiuni, atât interne, cât și externe, datorită substanţelor active din compoziţie.
Read more: Brânduşa de toamnă, soluţie antireumatismde Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Menta vietnameză este un deliciu culinar, cu o aromă ușoară de lămâie, fiind utilizată și în scopuri terapeutice. Singură sau ca parte a unor produse combinate, această plantă medicinală se adresează unui mare număr de afecțiuni.
Read more: Menta vietnameză combate disomnia copiilor