de Raluca Grințescu
Grăşiţa este o plantă originară din India, fiind cunoscută şi sub numele de iarbă-grasă, urechelniţă, porcină, dragoste sau portulacă. Se credea în puterile vindecătoare ale grășiței încă din Antichitate, când seminţele se foloseau pentru purificarea organismului. În medicină, proprietăţile plantei au fost analizate în secolul al XI-lea.
Read more: Grăşiţa vindecă înţepăturile de insectede Carmen Ciripoiu
Pe cât de îmbietoare este floarea de salcâm, pe atât de terapeutică și cu proprietăți nebănuite este. Considerată aliatul numărul unu al naturii, floarea de salcâm conține substanțe mucilaginoase și uleiuri volatile, adevărate mine de aur pentru sănătatea noastră.
Read more: Florile de salcâm, remedii imbatabile în peste 100 de maladiide Carmen Ciripoiu
Băutură tonică, având efecte detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, diuretice și expectorante, socata combate peste 50 de maladii. Curele cu licoarea dulce-acrișoară au câștigat lupta cu răcelile, bronșitele, bolile de rinichi, obezitatea, insuficiența cardiacă sau cu tulburările respiratorii. De asemenea, cura cu socată produce o stare de relaxare a întregului organism.
Read more: Socată contra reumatismuluide Gabriela Niculescu
Năsturelul este o plantă erbacee, perenă, întâlnită pe lângă izvoare, râuri, în locuri cu exces de umiditate, mlăştinoase, pe malul bălţilor, fiind folosită încă din Antichitate în tratarea diverselor afecţiuni. Efectul tonic, depurativ şi vitaminizant al năsturelului este dat de conţinutul bogat în vitaminele A, B2, C, PP, heterozide, uleiuri eterice, săruri de fosfor, iod, calciu, fier.
Read more: Feriţi-vă de cistită cu năsturelde Raluca Grințescu
Cimbrul a căpătat de-a lungul timpului diferite întrebuinţări, în funcţie de regiunea şi de civilizaţia în sânul căreia a înflorit. Grecii antici îl foloseau la prepararea tămâii, pe când românii, la prepararea băuturilor alcoolice şi a brânzei. În epoca medievală era privit ca o plantă dătătoare de vigoare şi curaj, fiind adesea utilizat în scopuri magice.
Read more: Uleiul de cimbru face miracole în alungarea oboselii cronicede Daniela Anton
Mergeți la piscină sau la ştrand? Aveți unghiile îngălbenite, îngroşate şi sfărâmicioase? E clar că v-ați ales cu o micoză a unghiilor. Iată cum puteţi să combateţi eficient şi în mod natural micozele unghiilor (onicomicoză).
Read more: Tratați micozele cu rozmarin şi migdalede Raluca Grințescu
Plantă din familia solanaceelor, beladona, cunoscută și ca iarba diavolului sau mătrăgună, este deosebit de otrăvitoare dacă se foloseşte în cantităţi mari. Frunzele şi rădăcinile sale sunt folosite pentru extragerea unor alcaloizi (atropină, hiosciamină) cu utilizări terapeutice.
Read more: Beldona „amorţeşte“ ulcerulde Gabriela Niculescu
Plantă bianuală, degeţelul roşu are un adevărat ritual de colectare. Tăierea frunzelor se face în zile însorite, între orele 10:00 şi 16:00, când se acumulează maximum de principii active. Recoltarea nu trebuie să fie făcută de copii ori de femei gravide, din cauza toxicităţii. După uscare, frunzele rămân verzi, fără pete brune, fără miros şi cu gust amar. Conţinutul chimic este foarte bogat în săruri minerale: cupru, mangan, crom, nichel, bariu şi stronţium, vitamina C, acizi organici, flavone, coline, acetilcoline şi mucilagii.
Read more: Tinctura de degeţel roşu vine în sprijinul cardiacilorde Iulian D. Moleianu
Faimoasă în special sub denumirea de „reishi”, ganoderma este o ciupercă rară, cunoscută în medicina tradiţională chineză drept promotoare a vitalităţii şi longevităţii. Susţinătorii săi aclamă efectele miraculoase ale ciupercii în cazul slăbiciunii şi oboselii, menţinerii nivelului optim de colesterol şi a tensiunii arteriale, combaterii inflamațiilor, conferirii de energie, forţă şi susţinerii sistemului imunitar. Beneficiind de o bună popularitate în rândul remediilor naturiste, ciuperca este recomandată doar cu uz medicinal, nu şi în bucătărie.
Read more: Ganoderma tratează steatoza hepaticăde Dana Purgaru
Dacă ați mâncat usturoi și aveți o întâlnire importantă, cercetătorii americani au descoperit ce puteți face pentru a scăpa de mirosul neplăcut.
Read more: Merele îndepărtează mirosul de usturoide Iulian D. Moleianu
Saschiul sau brebenocul este o plantă perenă mică, cu tulpini târâtoare, cu frunze groase şi lucioase şi cu flori albastru-violacee. În scopuri terapeutice se utilizează planta sau numai frunzele recoltate în timpul înfloririi. În primul rând, se constată efecte deosebite în reducerea tensiunii arteriale şi în reglarea tulburărilor vasculare cerebrale, asigurând oxigenarea normală a creierului şi îmbunătăţirea circulaţiei sangvine la nivel cerebral, cu efect în combaterea sclerozei cerebrale. Prin diminuarea ritmului cardiac, saschiul intervine în tahicardia neurovegetativă şi în dilatarea arterelor cerebrale, pentru stimularea contracţiilor inimii şi prevenirea aterosclerozei şi a congestiei.
Read more: Medicii suedezi demonstrează că saschiul previne Alzheimerul