de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Condiment cu un gust irezistibil, scorțișoara este și o minune a naturii din perspectiva substanțelor pe care le conține și care au fost certificate de studii riguroase ca având proprietăți de excepție pentru sănătatea umană.
Read more: Scorţişoara încetineşte progresia bolii Parkinsonde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Delicată, fermecătoare, rochița-rândunicii este în realitate o plantă plină de forță, care poate cuceri întreaga grădină și, în același timp, unul dintre cei mai cunoscuți vindecători ai lumii plantelor.
Read more: Rochiţa-rândunicii ameliorează funcţia hepaticăde Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Înainte de consumul pe scară largă de cartofi, europenii mâncau napi. Această legumă plină de proprietăți și cu un conținut caloric scăzut a revenit în forță printre preferințele culinare, nu doar pentru gustul bun, ci și pentru faptul că reprezintă un aliment-medicament.
Read more: Napul previne apariţia tulburărilor ocularede Camelia Onciu
Sarsaparilla este o liană mai puțin cunoscută la noi, dar cu o istorie lungă de utilizare în medicina tradițională a indigenilor din America de Nord. Are acțiune antiinflamatoare, motiv pentru care ajută în boli articulare, de piele, dureri de cap, infecții urinare, infecții virale, detoxifiază și tonifică. Cercetările medicale sunt abia la început, de aceea această plantă tropicală trebuie utilizată cu precauție. Din rădăcină se face ceai, iar ca supliment alimentar, se găseşte Sarsaparilla sub formă de capsule, tincturi, pudră și creme.
Read more: O plantă medicinală pierdută în timp Sarsaparilla reduce inflamaţiade Roxana Istudor și Daniel Şuta
Fructe care fac parte din alimentația omului de mii de ani, smochinele dezvăluie, cu fiecare nouă cercetare, proprietăți terapeutice de excepție, care le completează gustul deosebit, indiferent că sunt proaspete sau deshidratate.
Read more: Smochinele deshidratate elimină stresul oxidativde Roxana Istudor şi Flori Pintea
O dietă echilibrată și hrănitoare este esențială pentru menținerea sănătății și prevenirea diferitelor probleme de sănătate. Specialiștii în nutriție punctează faptul că verdețurile-vedetă ale primăverii sunt comori de nutrienți și unele dintre cele mai benefice alimente.
Read more: Podiumul mondial al celor mai benefice verdeţuride Roxana Istudor şi Flori Pintea
„Rudă” cu soia, năutul, fasolea sau lintea, lupinul, care oferă boabe aurii delicoase și hrănitoare, este cultivat, consumat cu plăcere și apreciat de mii de ani. Și nu întâmplător: aceste semințe mari sunt adevărate tezaure de nutrienți, mențin starea generală de sănătate și previn un mare număr de afecțiuni.
Read more: Boabe aurii pentru viaţă lungă Lupinul corectează disfuncţia endotelialăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Floarea-soarelui este atât de populară în toată lumea, încât s-ar putea crede că se știe totul despre minunata plantă cultivată pe scară largă. Dar, ca orice altă minune a lumii naturale, acest furnizor de semințe care sunt campioane la nutrienți și la beneficii pentru sănătate relevă constant noi proprietăți.
Read more: Seminţele de floarea-soarelui favorizează dezvoltarea optimă a fătuluide Roxana Istudor şi Adrian Barna
Una dintre plantele medicinale care vin din timpuri imemoriale, pelinul negru, are un renume de vindecător atât de bine consolidat, încât cercetările nu fac decât să confirme ceea ce acest medic al naturii a demonstrat secol după secol.
Read more: Pelinul negru atenuează durerile muscularede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Vechi leac din vremea dacilor, calomfirul a ieșit din prim-planul terapeuticii moderne, dar nu și-a pierdut niciodată proprietățile vindecătoare, care sunt apreciate și astăzi de cei care nu recurg exclusiv la medicamente atunci când au o problemă de sănătate.
Read more: Calomfirul tratează caşexiade Carmen Bădulescu şi Nicoleta Tudorie
Culturile de in erau foarte populare în Egiptul Antic, ceea ce înseamnă că semințele acestei plante erau recunoscute încă de atunci pentru numeroasele lor virtuți nutriționale. Specialiștii de la Doctissimo.fr arată care sunt beneficiile pentru sănătate ale consumului de semințe de in și care sunt cele mai eficiente metode de a le introduce în alimentația zilnică.
Read more: Seminţele de in ajută tranzitul intestinal