Main menu

header

Sucul de cartofi, redutabil antibacterian

de Gabriela Niculescu

Un studiu elaborat recent de o echipă de microbiologi de la Universitatea din Manchester, SUA, condusă de profesorul Ian Roberts, reconfirmă o veche tradiţie transmisă de-a lungul generaţiilor, şi anume că sucul de cartofi are proprietăţi antibacteriene capabile să vindece un bolnav de ulcer gastric. Avantajele sucului de cartofi sunt multiple în faţa tratamentelor medicamentoase, acesta neavând reacţii adverse şi nedezvoltând rezistenţa microbilor în faţa curelor de vindecare, aşa cum se petrece în cazul antibioticelor.

Read more: Sucul de cartofi, redutabil antibacterian

Sparanghelul, aliatul femeilor în timpul menstruaţiei

de Liliana Simidon

Crampele dureroase ce apar în regiunea abdominală pe durata menstruaţiei poartă numele de dismenoree. Intensitatea durerii variază de la femeie la femeie. Uneori, neplăcerea poate fi uşoară, în timp ce alteori aceasta este severă, astfel încât împiedică desfăşurarea programului de zi cu zi.

Read more: Sparanghelul, aliatul femeilor în timpul menstruaţiei

Remedii „verzi” care stimulează gândirea

de Carmen Ciripoiu

Ce putem face pentru a avea o gândire mai clară, o capacitate de concentrare mai bună? Alimentaţia sau odihna ne poate influenţa performanţele intelectuale? Care sunt secretele unei minţi sclipitoare?

Read more: Remedii „verzi” care stimulează gândirea

Băile cu fân combat reumatismul

de Carmen Ciripoiu

Fie că este trifoi roşu, trifoi alb, ghizdei, coada-şoricelului, pătlagină, busuioc sălbatic sau piciorul-cocoşului, afirmaţia că în fân se găseşte o adevărată farmacie nu e deloc exagerată, o mulţime de specii medicinale cu acţiuni terapeutice dintre cele mai diverse fiind recoltate laolaltă cu iarba.

Read more: Băile cu fân combat reumatismul

Scoruşul de munte, vitaminizant de toamnă

de Gabriela Bunea

Cunoscut şi sub denumirea de merişor, scoruşul de munte este o plantă lemnoasă sub forma unui copac înalt de 18-29 de metri, cu coaja netedă cenuşie, coroană sferică şi cu ramurile atârnate în jos. Planta creşte în păduri şi în zona motană, subalpină, dar poate fi întâlnită şi în regiunile deluroase şi sporadic la câmpie.

Read more: Scoruşul de munte, vitaminizant de toamnă

Gutuile reglează tensiunea arterială

de Cătălina Tăgârţă

Fructe ale toamnei, amăruile gutui sunt bogate în vitamina C şi recomandate atât în caz de anemie, cât şi pentru fortificarea organismului. În plus, gutuile sunt folosite de mulţi oameni pentru afecţiunile tubului gastrointestinal şi ale ficatului, în caz de diaree sau pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi hipertensiunii arteriale.

Read more: Gutuile reglează tensiunea arterială

7 calmante naturale pentru colonul iritabil

de Anda Postolache

Colonul iritabil este o suferinţă ce afectează destul de multe persoane şi este mai prezentă atunci când se schimbă regimul alimentar obişnuit cu unul bogat în crudităţi, dar şi în perioadele pline de stres şi de griji.

Read more: 7 calmante naturale pentru colonul iritabil

Frunzele de viţă-de-vie înlătură tulburările de menopauză

de Gabriela Niculescu

Frunzele de viţă-de-vie sunt folosite adesea în domeniul culinar, la prepararea sărmăluţelor, dar ele pot avea şi alte întrebuinţări în sfera tratamentelor naturiste. Sucul acestora este bogat în vitamine şi în minerale benefice organismului uman.

Read more: Frunzele de viţă-de-vie înlătură tulburările de menopauză

Oţetul de mere combate vaginoza bacteriană

de Liliana Simidon

Vaginoza de cauză bacteriană este tipul de infecţie vaginală cel mai des întâlnită. Pe lângă cazurile în care există simptome, s-a constatat şi că 85% dintre femei pot fi „purtători pasivi”, în cazul lor neapărând niciun semn alarmant. Din fericire, natura vine în sprijinul persoanelor afectate cu câteva soluţii salvatoare, ce nu presupun administrarea de medicamente.

Read more: Oţetul de mere combate vaginoza bacteriană

Cel mai puternic energizant natural: jirul

de Mariana Borloveanu

- Leacuri mănăstireşti

Copacul falnic ce ne încântă în pădurile din zonele deluroase, fagul, este recunoscut pentru lemnul său de bună calitate, dar şi pentru fructele de jir, care sunt hrana preferată a mistreţilor. Puţină lume ştie însă că fagul este un arbore cu multiple proprietăţi medicinale. Pe lângă proprietăţile benefice din fructul de jir, leacuri nebănuite se regăsesc în scoarţă, în muguri şi în frunze, în componenţa cărora se găsesc compuşi de natură flavonică, tanin, acizi, substanţe minerale (fier, calciu, sodiu, potasiu), precum şi alte substanţe active. Din leacurile pe care ni le-a dezvăluit monahul Procopie, de la Mănăstirea Secu, am aflat de beneficiile pe care le are fagul în tratamentul tulburărilor digestive, afecţiunilor renale, pulmonare, psihice, dar şi de efectul antifebril pe care niciun alt arbore nu îl mai are.

Read more: Cel mai puternic energizant natural: jirul

Castanele sălbatice fac minuni în tromboză şi varice

de Carmen Ciripoiu

Puţini dintre noi realizează virtuţile terapeutice ale banalelor castane ce cad toamna pe străzi şi în grădini şi zac nebăgate în seamă. Descojite, uscate şi măcinate, acestea au numeroase calităţi vindecătoare, antiinflamatoare, vasodilatatoare, flebotonice, antiedematoase, anticoagulante şi fluidizante pentru sânge, decongestive, hemostatice şi antiexudative venoase.

Read more: Castanele sălbatice fac minuni în tromboză şi varice