de Liliana Simidon
Auzim destul de des persoane care se plâng de neplăceri din cauza unor nevralgii. Aceste dureri acute, locale, pot avea mai multe cauze şi, din fericire, pot fi tratate prin metode naturiste.
Read more: Calmaţi nevralgiile cu ceai de coada-caluluide Mariana Borloveanu
- Leacuri mănăstireşti
De la fluorescenţele galben-aurii, care dau farmec hotarului dintre iarnă şi primăvară, până la bogata recoltă de coarne vişinii cu care ne răsfaţă în zilele brumate ale lui octombrie, încântătorul arbust de corn are un farmec aparte. Scoarţa, fructele şi frunzele sale sunt folosite ca leac de sute de ani, iar părintele Policarp de la Sihăstria, de la care am aflat aceste leacuri, spune că bolile tiroidiene şi digestive sunt nu numai ameliorate, dar şi vindecate cu aceste daruri din grădina Domnului.
Read more: Coarnele înving ulcerulde Daniela Anton
Prunele uscate sunt gustoase, sănătoase şi săţioase, datorită surselor naturale de vitamine şi minerale pe care le conţin. Cresc imunitatea, previn numeroase afecţiuni, sunt energizante şi bune digestive.
Read more: Prunele uscate menţin oasele puternicede Gabriela Niculescu
Fiind vremea pregătirilor de toamnă şi, implicit, a dulceţurilor e imposibil să nu rămâneţi cu ceva coji de nuci verzi în gospodărie. Nu le aruncaţi, pentru că ele conţin o adevărată „farmacie”, de pe urma căreia e păcat să nu profitaţi. Dacă până acum cojile erau folosite o dată cu frunzele pentru colorarea părului, noi vă oferim şi câteva tratamente naturiste pentru diverse afecţiuni.
Read more: Tinctura de nuci verzi stimulează tiroidade Cătălina Tăgârţă
Atât de îndrăgit toamna, dar şi iarna - când mulţi îl savurează cald, la gura sobii, dovleacul este în egală măsură hrănitor şi benefic pentru sănătate, de aceea este folosit într-o varietate de reţete. Culoarea galben-portocalie este mărturia faptului că dovleacul e plin de betacaroten şi antioxidanţi, însă mai conţine şi vitamine, în special provitamina A, vitaminele E şi C, săruri minerale, protide, hidraţi de carbon, în timp ce seminţele lui conţin ulei, protide, lecitină, enzime şi rezine. Originile şi le are în America Centrală, unde datează din anii 7000 înaintea erei noastre.
Read more: Dovleacul vă scapă de viermii intestinalide Gabriela Niculescu
Un studiu elaborat recent de o echipă de microbiologi de la Universitatea din Manchester, SUA, condusă de profesorul Ian Roberts, reconfirmă o veche tradiţie transmisă de-a lungul generaţiilor, şi anume că sucul de cartofi are proprietăţi antibacteriene capabile să vindece un bolnav de ulcer gastric. Avantajele sucului de cartofi sunt multiple în faţa tratamentelor medicamentoase, acesta neavând reacţii adverse şi nedezvoltând rezistenţa microbilor în faţa curelor de vindecare, aşa cum se petrece în cazul antibioticelor.
Read more: Sucul de cartofi, redutabil antibacteriande Liliana Simidon
Crampele dureroase ce apar în regiunea abdominală pe durata menstruaţiei poartă numele de dismenoree. Intensitatea durerii variază de la femeie la femeie. Uneori, neplăcerea poate fi uşoară, în timp ce alteori aceasta este severă, astfel încât împiedică desfăşurarea programului de zi cu zi.
Read more: Sparanghelul, aliatul femeilor în timpul menstruaţieide Carmen Ciripoiu
Ce putem face pentru a avea o gândire mai clară, o capacitate de concentrare mai bună? Alimentaţia sau odihna ne poate influenţa performanţele intelectuale? Care sunt secretele unei minţi sclipitoare?
Read more: Remedii „verzi” care stimulează gândireade Carmen Ciripoiu
Fie că este trifoi roşu, trifoi alb, ghizdei, coada-şoricelului, pătlagină, busuioc sălbatic sau piciorul-cocoşului, afirmaţia că în fân se găseşte o adevărată farmacie nu e deloc exagerată, o mulţime de specii medicinale cu acţiuni terapeutice dintre cele mai diverse fiind recoltate laolaltă cu iarba.
Read more: Băile cu fân combat reumatismulde Gabriela Bunea
Cunoscut şi sub denumirea de merişor, scoruşul de munte este o plantă lemnoasă sub forma unui copac înalt de 18-29 de metri, cu coaja netedă cenuşie, coroană sferică şi cu ramurile atârnate în jos. Planta creşte în păduri şi în zona motană, subalpină, dar poate fi întâlnită şi în regiunile deluroase şi sporadic la câmpie.
Read more: Scoruşul de munte, vitaminizant de toamnăde Cătălina Tăgârţă
Fructe ale toamnei, amăruile gutui sunt bogate în vitamina C şi recomandate atât în caz de anemie, cât şi pentru fortificarea organismului. În plus, gutuile sunt folosite de mulţi oameni pentru afecţiunile tubului gastrointestinal şi ale ficatului, în caz de diaree sau pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi hipertensiunii arteriale.
Read more: Gutuile reglează tensiunea arterială