de Mariana Borloveanu
Originea castraveţilor se află cu mii de ani în urmă, undeva în partea de sud a Asiei. După ce această legumă a fost adoptată de egipteni, ea a fost cultivată în Grecia, Italia, Bulgaria şi, ceva mai târziu, în România. Dacă iniţial era folosită doar ca hrană, ulterior, lumea civilizată i-a identificat proprietăţile benefice şi, evident, valorile terapeutice. Ca şi în cazul altor remedii naturiste pe care vi le-am prezentat în paginile revistei noastre, vă recomandăm ca toate legumele şi fructele pe care le folosiţi să fie procurate, pe cât posibil, în stare naturală, fără alte stimulente de grăbire a creşterii sau de modificare genetică.
Read more: Castraveţii vs tensiunea oscilantăde Elena Nedelcu
Pepenele verde (harbuzul) este originar din Africa, unde unele specii cresc spontan chiar şi astăzi. Cultivat încă din Antichitate de egipteni, indieni şi chiar de chinezi, a ajuns în Europa la sfârşitul secolului al XII-lea. Arabii credeau că are proprietăţi miraculoase, care îi ajută să scape de boli dacă era mâncat înainte de mese, pe parcursul mai multor zile. În prezent, este un bun diuretic folosit în curele de slăbire, dar şi în cazul afecţiunilor renale şi este inclus în dieta recomandată celor cu afecţiuni hepatice.
Read more: Pepenele verde taie greţurile matinalede Mariana Borloveanu
Porumbul, pe lângă substanţe hrănitoare şi săruri atât de benefice organismului, acesta conţine şi o gamă largă de vitamine (A, B, C, E şi K), albumine asemănătoare celor din ouă şi alantoidă. Fiert, copt sau sub formă de popcorn este un medicament universal aproape la fel de bun ca şi preparatele naturiste bazate pe coaja sau inflorescenţele acestei cereale.
Read more: Un bun aliat contra problemelor renale: porumbulde Eugenia Golub
Prunul este originar din Siria şi a pătruns în Europa în epoca romanilor. Fructul are beneficii remarcabile asupra sănătăţii, fiind extrem de bogat în acizi organici, vitaminele A şi B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, dar şi multe glucide. Datorită acestor proprietăţi, prunele sunt recomandate astenicilor, sportivilor, copiilor şi persoanelor care suferă de constipaţie ori de boli hepatice. Conform cercetătorilor americani, fructele şi legumele de culoare roşiatică-violet sunt mai bogate în antioxidanţi faţă de cele de alte culori, ceea ce înseamnă că pruna reprezintă un aliat al tinereţii pentru un timp îndelungat.
Read more: Prunele, leac împotriva constipaţieide Mariana Borloveanu
Fructe care ne răcoresc şi ne hidratează în verile caniculare, piersicile sunt deopotrivă parfumate şi gustoase, iar prin conţinutul lor bogat de săruri minerale, vitamine şi zaharuri constituie un adevărat medicament împotriva problemelor cauzate de temperatura ridicată. Eficienţa consumului de piersici este marcată şi de prezenţa a numeroşi antioxidanţi, care întârzie îmbătrânirea, dar şi de alte efecte benefice pentru organism.
Read more: Mâncaţi piersici pentru a vă hidratade Ana Trifan
Cândva hulită şi botezată „cafeaua săracilor”, pentru că era folosită ca surogat de cei care nu-şi permiteau sau nu aveau de unde să cumpere cafea, astăzi, cicoarea a ajuns foarte căutată şi apreciată. Printre altele, exact pentru faptul că are efecte excitante, dar fără să aducă în organism neplăceri, deoarece nu conţine cafeină. Este bogată în proteine, se metabolizează uşor şi conţine vitamine şi nutrienţi.
Read more: Ceaiul de cicoare purifică sângele- Migrenele şi durerile de cap provocate de tensiune pot fi eliminate cu ajutorul plantei numite mantaua-doamnei. Amestecaţi două linguriţe cu frunze ale acesteia cu o linguriţă cu mentă uscată. Turnaţi apă fiartă peste ele şi lăsaţi la infuzat zece minute, apoi strecuraţi.
Read more: 3 ponturi pe săptămână (285)de Liliana Simidon
Angina pectorală se caracterizează prin jenă sau dureri ascuţite în zona inimii, dar şi prin accese de asfixie, ca urmare a diverselor alterări funcţionale sau anatomice ale arterelor coronare.
Read more: Soia vă menţine inima în formăde Ana Trifan
Încă din vremuri îndepărtate, extractul din frunze de măslin a fost utilizat pentru a reduce febra. Calităţile sale au fost remarcate mai ales în timpul luptelor care s-au purtat în Europa, în secolul al XIX-lea, când a fost utilizat datorită acţiunii sale rapide şi a modului simplu de administrare. Şi totuşi, stările febrile nu sunt singurele probleme care pot fi rezolvate astfel.
Read more: Extractul din frunze de măslin vă scapă de herpesde Mariana Borloveanu
Fructele de Goji sunt originare din Tibet, în medicina tradiţională chineză punându-se mare preţ pe efectele obţinute în urma consumării lor. Aceste fructe au cea mai mare concentraţie de antioxidanţi şi exercită o influenţă esenţială în stimularea longevităţii şi în fortificarea sistemului imunitar.
Read more: Fructul tinereţii veşnice: Gojide Gabriela Niculescu
Făina de cânepă este un aliment cu valori nutriţionale deosebite, care conţine multe răspunsuri la problemele dietei dumneavoastră zilnice. În făina de cânepă găsiţi ambele tipuri de proteine: structurale şi biologic active (globulare). Proteinele structurale includ colagenul, creatina şi fibrogenul, acestea fiind constituenţii principali ai oaselor, pielii, părului şi ligamentelor. Proteinele biologic active sunt mai ales globulinele şi includ de exemplu hormonii, hemoglobina, anticorpii (imunoglobulinele) şi enzimele.
Read more: Făina de cânepă luptă împotriva constipaţiei