de Carmen Ciripoiu
Sursă importantă de vitamina C, B5, potasiu, polifenoli, antioxidanţi şi fibre, rodiile au efect antibacterial, previn maladiile virale, răceala şi gripa, precum şi apariţia cancerului de sân și acţionează ca un medicament şi în cazurile de cancer de prostată, diabet, limfom şi tuse uscată.
Read more: Scoarţa de rodie, cel mai bun medicament împotriva dizenterieide Raluca Grințescu
Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant, de cinci ori mai puternic decât betacarotenul, de 20 de ori mai puternic decât vitamina C și de 50 de ori mai puternic decât vitamina E. Este un compus polifenolic, liposolubil și este produs de diferite plante atunci când sunt supuse unor condiţii nefavorabile de mediu, răni, infecţii fungice şi raze ultraviolete.
Read more: Terapie de toamnă cu resveratrolde Raluca Grințescu
Cunoscut şi sub numele de pepenele jeleu, castravete african cu coarne, pepenele cu coarne, melano, pikano, kiwano face parte din specia castravetelui şi a pepenelui. Este originar din Africa, din zona deşertului Kalahari, dar a fost exportat în secolul trecut şi se cultivă în Maroc, Portugalia, California, Chile, Australia şi Noua Zeelandă. În unele ţări, kiwano este cultivat ca legumă.
Read more: Kiwano „Castravetele african“ care stimulează ficatulde Carmen Ciripoiu
Folosit încă din Antichitate ca laxativ și sedativ, porumbarul nu contenește să ne surprindă cu incredibilele sale capacități, fiind considerat un adevărat depozit de vitamine, ce pregătește organismul pentru anotimpul friguros.
Read more: Porumbarul sprijină organismul în recuperarea după intervenţiile chirurgicalede Carmen Ciripoiu
De ce trifoi roșu? Pentru că este una dintre plantele cu un efect curativ extrem de eficient, care are totodată și un rol incredibil asupra infertilității femeilor, prin echilibrarea hormonală.
Read more: Trifoiul roşu are beneficii uriaşe asupra maximizării fertilităţiide Raluca Grinţescu
Organismul are mai multe mijloace de protecţie împotriva supraîncălzirii. Pe o vreme caniculară, cel mai important sistem implicat în termoreglare este transpiraţia. Dar transpiraţia nu apare în aceleaşi condiţii şi nu este secretată în cantităţi similare la toţi indivizii. Datorită unor caracteristici endocrino-constituţionale, unii transpiră şi pe vreme rece. Alţii, din contră, pot presta munci fizice grele fără să asude prea mult, chiar şi la o temperatură demnă de Africa Ecuatorială. Ambele situaţii se pot încadra în normal, însă, când motivele medicale sunt cele care determină insuficiența transpiraţiei, vom vorbi fie despre hipohidroză, fie chiar despre anhidroză.
Read more: Infuzia de lumânărică, de folos în hipohidrozăde Carmen Ciripoiu
Are virtuți culinare, dar și medicale, iar prin conținutul mare de fier este considerat cel mai bun remediu în prevenirea bolilor de sânge. De asemenea, în rădăcina de sfeclă se găsește și cupru, a cărui lipsă din alimentație duce la încărunțirea podoabei capilare. Și tot sfecla este bogată în zinc, cu rol important în funcționarea la capacitate maximă a organelor de reproducere, dar și în iod, care favorizează metabolismul.
Read more: Sfecla curăţă organismul de metale grele şi radioactivede Carmen Ciripoiu
S-a răspândit în toate colțurile lumii, dar nimeni nu a putut până în acest moment să-i descopere originile. Plantă de leac la vechii azteci și daci, druizi și chinezi, la vracii din arhipelagurile din Pacific, la medicii din Roma sau Grecia Antică sau la persanii care o considerau iarba sacră, verbina ne uimește zi de zi cu fantasticele sale calități vindecătoare.
Read more: Verbina împiedică degradarea celulelor sistemului nervosde Carmen Ciripoiu
Se spune că picurii de roua dimineții poartă în ei energia Universului, fiind astfel adevărate elixire de sănătate. De aceea, plimbările cu picioarele prin roua dimineții vindecă trupul, echilibrează sistemul nervos și combate afecțiuni grave.
Read more: Compresele înmuiate în rouă, un remediu în lupta cu conjunctivitade Raluca Grințescu
Balonările abdominale se datorează în principal unei acumulări de gaze în intestine, consecutivă unei fermentări excesive a anumitor alimente fie pentru că nu au fost digerate complet, fie pentru că persoana în cauză este în mod particular reactivă. Dacă sunteţi expuși balonărilor, evitaţi amidonul (lintea, fasolea boabe şi fasolea verde etc.) sau alte legume (ceapa, varza), dar, de cele mai multe ori, toţi ştim ce alimente ne priesc sau nu. Pentru a diminua balonările şi durerea ulterioară, dar şi pentru a le preveni, puteţi urma unul dintre tratamentele de mai jos.
Read more: Infuzii din plante pentru balonăride Dana Purgaru
Beneficiile aloei au fost evidențiate în nenumărate cazuri de îmbolnăviri dintre cele mai diverse. Iată însă că aceste frunze miraculoase își dovedesc eficacitatea și în probleme grave, cum ar fi cancerul uterin, tuberculoza, ulcerul sau scleroza.
Read more: Maceratul de aloe, adjuvant în artrită