de Gabriela Niculescu
Stomatita este starea inflamatorie a mucoasei cavităţii bucale, ce se manifestă sub forma unor leziuni dureroase ce împiedică masticaţia şi deglutiţia. Cauzele stomatitei pot fi multiple: de natură infecţioasă, alergică, toxică, viroze sau altele. Iată câteva remedii cu plante ce vă pot fi de folos.
Read more: Gargare „verzi“ contra stomatiteide Gabriela Niculescu
Un procent de 10% din populaţia feminină a globului suferă de infecţii cu candida vaginală. Aceste infecţii nu cauzează probleme apăsătoare, dar dacă sistemul imunitar este slăbit în mod constant sau s-au luat prea des antibiotice ori există un deficit de igienă, candida poate produce disconfort manifestat prin mâncărimi, roşeaţă şi o secreţie consistentă.
Read more: Băi cu plante versus ciuperci vaginalede Liliana Simidon
Furunculoza se formează din cauza unor infecţii ce apar la nivelul glandelor sudoripare sau al foliculilor piloşi. În aceste zone pătrund anumiţi germeni, care, înmulţindu-se exagerat, provoacă apariţia furunculelor.
Read more: Ceapa, leacul-minune contra furunculelorde Elena Nedelcu
Termenul de „condimente” a fost folosit, la început, pentru a descrie ingredientele cu un gust puternic şi iute sau aromatic. În prezent, acest termen se utilizează doar pentru a descrie mirodeniile folosite la mâncăruri sau băuturi. Multe condimente au o dublă utilizare, ele putând fi întrebuinţate atât în bucătărie, cât şi în medicina tradiţională. Pentru a cunoaşte mai bine efectul terapeutic al mirodeniilor, noi vă prezentăm câteva utilizări ale acestora în diferite terapii naturiste.
Read more: Condimentele dau gust vieţii sănătoasede Daniela Anton
Rodia e cunoscută ca un fruct-minune ce conţine cantităţi importante de vitamine şi minerale, fiind una dintre cele mai bune plante pentru sănătate şi vigoare.
Read more: Rodia e indicată bolnavilor de inimăde Gabriela Niculescu
Lunile de primăvară nu ne scutesc de răceli şi de gripe, ci din contră. Primăvara, la fel ca toamna, frecvenţa răcelilor şi a gripei este mai mare, nu atât din cauza temperaturilor scăzute, cât mai ales din cauza variaţiilor termice şi a scăderii imunităţii organismului. Dacă vă doare capul, aveţi o stare generală de disconfort, tuşiţi sau strănutaţi, sigur răceala de primăvară şi-a făcut apariţia. Aceasta se poate trata rapid cu ajutorul remediilor naturale la îndemâna oricui. Iată câteva siropuri din plante medicinale benefice primăvara:
Read more: 3 siropuri de primăvarăde Eugenia Golub
Merişoarele (afinele roşii) conţin apă (80%), zaharuri, acizi (citric, lactic, malic), proteine, vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, uleiuri şi săruri minerale. Aceste fructe se consumă proaspete sau sub formă de suc, compot, gem. În scop terapeutic se folosesc frunzele, fructele şi mugurii. Merişoarele au acţiune bactericidă, diuretică, antiinflamatorie şi antiinfecţioasă.
Read more: Merişoarele apără aparatul urinarde Ana Trifan
Unii îi adoră gustul, alţii nu-l suportă prea uşor, dar chiar şi cei din urmă s-ar putea lăsa convinşi să o consume cu regularitate după ce vor afla cât de importantă poate fi această legumă pentru sănătate. Iată principalele cinci motive pentru care ar trebui să mâncaţi cât mai des sfeclă.
Este bogată în nutrienţi precum acid folic, magneziu, potasiu şi vitamina C. Ar trebui să nu lipsească de pe masa femeilor gravide dacă vor să nască un copil sănătos.
de Cătălina Tăgârţă
Alături de sarea marină brută, simplă, şi sortimentul cu granule de alge marine este indicat pentru consum, ştiut fiind faptul că sarea normală este bine de evitat, deoarece poate provoca diverse probleme de sănătate, în special dacă e consumată în cantităţi prea mari.
Read more: Sarea cu granule de alge marine, recomandată pentru tiroidăde Liliana Simidon
Fibromialgia este un termen folosit pentru a denumi o serie de simptome ce includ dureri musculare şi articulare extinse, oboseală cronică şi stări de slăbiciune şi de depresie. În tratarea acesteia, alimentaţia joacă un rol important. Astfel, pentru reducerea durerilor şi a lipsei de mobilitate a articulaţiilor, este important să consumaţi alimente ce reduc aciditatea din organism.
Read more: Quinoa, de folos în fibromialgiede Elena Şerban
Cu un nume exotic, dar cu nişte calităţi asemănătoare uleiului de măsline, nucile de Macadamia reprezintă unul dintre cele mai importante produse naturale. Ele au cel mai ridicat conţinut de grăsimi nesaturate dintre toate alunele. De altfel, datorită acestor grăsimi, cura de nuci de Macadamia reduce nivelul colesterolului rău din sânge. Aceste fructe lemnoase au o aromă desebită şi sunt consumate ca atare sau incluse în diverse preparate alimentare.
Read more: Nucile de Macadamia ţin la distanţă bolile cardiace