de Daniela Anton
Sfecla roşie este un adevărat izvor de sănătate şi de vitalitate, furnizând organismului numeroase vitamine şi minerale, printre care: vitaminele A, C, B6, B9, calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, mangan sau potasiu. Aceasta îşi păstrează toate proprietăţile chiar şi în urma procesului de fierbere.
Read more: Sfecla roşie învinge anemiade Gabriela Bunea
Foarte gustoase, hrănitoare şi săţioase, produsele vegetale precum untul de cacao, de arahide sau de cocos sunt şi sănătoase, deoarece nu conţin colesterol. Sunt ideale atât pentru dieta vegetarienilor, cât şi în perioadele de post.
Read more: Untul vegetal hrăneşte starea de sănătatede Gabriela Niculescu
Muşcata este o plantă cu origini africane, şi atât cea sălbatică, din natură, cât şi cea cultivată în ghiveci se folosesc încă din secolul al XVI-lea. Dintr-o varietate foarte largă de muşcate, cel mai mare efect terapeutic îl are muşcata cu frunze mari, palmate, care au un miros puternic, şi cu flori roşii. Savanţii au constatat că, în lupta cu bacteriile, muşcata depăşeşte puterea usturoiului şi a cepei. Pentru prepararea reţetelor medicale se folosesc frunzele, florile, dar şi rădăcinile plantelor îmbătrânite, cu tulpinile desfrunzite.
Read more: Antibiotic natural: muşcatade Cătălina Tăgârţă
Cunoscut şi sub denumirea de lipan, captalan sau podval mare, brusturele poate fi utilizat cu încredere în tratarea multor boli. Planta conţine nitrat de potasiu, ulei eteric, mucilagii, substanţe amare, vitamine din grupul B şi săruri minerale. Însă în funcţie de afecţiunea tratată, aceasta e folosită sub o altă formă.
Read more: Leac pentru discopatia cervicală: brusturelede Cătălina Tăgârţă
La început de primăvară, o salată verde cu ridichi roşii este tot ce-i trebuie organismului pentru a se revigora. De la ţinerea gripei la distanţă până pierderea câtorva kilograme în greutate, mica legumă roşie are multe beneficii asupra organismului dacă este consumată în mod constant.
Read more: Ridichile roşii luptă cu litiaza renalăde Mariana Borloveanu
- Leacuri mănăstireşti
Quinoa este o plantă extrem de apreciată, fiind considerată unul dintre cele mai complete alimente ale naturii. În boabele sale se găseşte o adevărată comoară de vitamine şi minerale, iar proteinele sunt mai multe decât în carne. Calciul şi magneziul din quinoa, împreună cu seleniul, fibrele şi vitaminele din complexul B, ajută organismul în lupta cu osteoporoza, sclerozarea vaselor şi afecţiunile hepatice, precum şi stoparea tumorilor canceroase. Părintele Filotei, de la Schitul Lacu, care se hrăneşte de peste 40 de ani cu astfel de boabe, recomandă quinoa în tratarea bolilor vârstei a treia.
Read more: Preveniţi ateroscleroza cu quinoade Carmen Ciripoiu
În ciuda faptului că afectează mii de oameni, niciun medicament până în acest moment n-a reuşit să distrugă definitiv poliartrita reumatoidă. Specialiştii afirmă că plantele sunt singurele remedii ce pot ajuta la reducerea durerii.
Read more: Ceai de mătase de porumb pentru poliartrită reumatoidăde Cristina Cristache
Când la nivelul foliculilor nu mai este produsă melanina, substanţa ce conferă culoarea podoabei capilare, firul de păr îşi pierde nuanţa şi devine alb. De regulă, procesul apare în perioada vârstei a doua, însă, conform statisticilor, albirea prematură afectează un procent ridicat de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Chiar dacă până acum credeam că doar vopselele de păr ne mai pot ajuta, se pare că natura are remedii chiar şi pentru această problemă.
Read more: V-au apărut primele fire albe? Agrişele vă ajutăde Carmen Ciripoiu
Tusea, care ne chinuie uneori zi şi noapte şi ne produce disconfort fizic, se poate trata cu metode naturale, simplu de pus în practică, ce nu necesită ingrediente complicate.
Read more: Siropul de coacăze combate tuseade Loredana Toma
În Egiptul Antic era unul dintre cele mai importante remedii şi cam aceeaşi importanţă o are în popor astăzi. Arţarul (Acer platanoides), numit şi paltin de câmp, căci despre acest arbore este vorba, are lemnul alb, tare, frunze lucioase, galben-aurii, despicate în cinci lobi lungi, ascuţiţi, de 10-18 cm diametru, pline de sevă.
Read more: Duşmanul febrei: arţarulde Carmen Ciripoiu
Cunoscut şi sub denumirea de brăduleţ, buruiana celor slabi sau iarbă roşie, slăbănogul este un vechi şi cunoscut antioxidant, hemostatic, astringent, expectorant, antiinflamator, dar şi dezinfectant, cicatrizant şi diuretic.
Read more: Scăpaţi de hemoroizi cu slăbănog