Main menu

header

Sănătate din comunism

de Elena Şerban

Regimul de dinainte de Revoluţia din ’89 a avut numeroase dezavantaje pentru România. În afară de izolarea în care a fost aruncat statul român şi, implicit, cetăţenii săi, lipsa hranei, mai ales în ultimii ani, a constituit un mare neajuns. Alimentele se găseau din ce în ce mai rar şi, de cele mai multe ori, erau preparate din alte ingrediente decât cele dorite de români. Printre acestea se numără salamul cu soia, pâinea neagră, nechezolul şi nelipsitul peşte. Ei bine, oricât ar părea de ciudat, românii au tendinţa de a reveni la aceste ingrediente sau alimente, pentru că sunt chiar sănătoase.

Read more: Sănătate din comunism

Leac pentru hemoroizi: castanele

de Adela Stăncescu

Comestibil sau sălbatic, castanul are o importantă contribuţie în tratarea mai multor boli, unele chiar grave. Fructele, seminţele şi frunzele acestuia sunt bogate în vitamine şi minerale, fiind indicate în special copiilor, bătrânilor şi persoanelor anemice.

Read more: Leac pentru hemoroizi: castanele

Soluţie pentru răni: bobornicul

de Adela Stăncescu

Datorită calităţilor sale astringente, oamenii foloseau bobârnicul în Evul Mediu pentru tratarea rănilor, prin aplicarea frunzelor direct pe leziune. Planta creşte la marginea lacurilor şi pe lângă izvoare, în Europa, nordul Africii şi în Asia. Deşi se găseşte şi în ţara noastră, efectele sale tămăduitoare sunt puţin cunoscute.

Read more: Soluţie pentru răni: bobornicul

Cartoful mov, puternic antioxidant

de Dana Purgaru

Deşi a vedea în farfurie piure sau chipsuri de culoare albastru-violet nu pare a fi o imagine prea plăcută, cartofii mov fac senzaţie în toată lumea. Acest lucru se datorează atât curiozităţii cumpărătorilor, cât şi a sfaturilor experţilor nutriţionişti, care laudă această legumă neobişnuită.

Read more: Cartoful mov, puternic antioxidant

Buretele de stejar opreşte hemoragiile

de Elena Şerban

Multă vreme, buretele de stejar (Boletus igniarius) a fost utilizat pentru stoparea sângerărilor şi tratarea rănilor.

Read more: Buretele de stejar opreşte hemoragiile

Anasonul împrospătează respiraţia

de Liliana Simidon

Halitoza sau halena este denumirea medicală pentru mirosul urât al respiraţiei. Aceasta este extrem de stânjenitoare atunci când este vorba despre interacţiuni sociale, relaţii de muncă sau din viaţa personală, putând da naştere la izolare sau chiar depresie.

Read more: Anasonul împrospătează respiraţia

Secretul tinereţii: fructele de pădure

de Anda Postolache

Acesta este sezonul când ne pregătim de înfruntarea iernii, când organismul trebuie să fie bine călit pentru a fi imun în faţa răcelilor şi, în general, a bolilor. Acest lucru se poate face foarte uşor cu ajutorul fructelor de pădure, pline de nutrienţi întăritori.

Read more: Secretul tinereţii: fructele de pădure

Albiţi-vă dinţii cu mastic

de Cătălina Tăgârţă

Răşină de origine vegetală provenită dintr-un arbore exotic (Pistacia lentiscus), masticul este util pentru întreţinerea danturii, dar şi un adjuvant preţios pentru tratarea problemelor digestive.

Read more: Albiţi-vă dinţii cu mastic

Amăreala vine de hac bronşitei şi pneumoniei

de Adela Stăncescu

Considerată o plantă medicinală miraculoasă pentru tratarea afecţiunilor pulmonare, amăreala este originară din Europa, Africa de Sud şi Australia. La noi este cunoscută şi sub numele de iarbă-grasă sau tămâioară şi creşte spontan în păduri, la marginea drumurilor şi pe păşuni şi fâneţe, până în zona montană.

Read more: Amăreala vine de hac bronşitei şi pneumoniei

Leac pentru boli nervoase: brebenelul

de Adela Stăncescu

Puţin cunoscut în ţara noastră, brebenelul creşte în păduri luminoase, de la câmpie până la munte, dar poate fi şi cultivat, în scop ornamental. În medicina populară este folosit ca anestezic, iar în fitoterapie, utilizarea este mai restrânsă, din cauza toxicităţii sale. Planta este recomandată îndeosebi pentru afecţiunile sistemului nervos central şi pentru circulaţia sângelui.

Read more: Leac pentru boli nervoase: brebenelul

Strugurii, eficienţi în lupta contra alcoolismului

de Liliana Simidon

Persoanele care consumă alcool în cantităţi mari, cu regularitate, se confruntă cu simptome precum greaţă, insomnie, perturbarea digestiei, afecţiuni ale stomacului (gastrită, hiperaciditate), ale ficatului (ciroză, icter), dar şi ale sistemului nervos. De asemenea, este afectată inima, deoarece se formează un strat de celule adipoase în jurul acestui organ şi al vaselor de sânge, fapt ce creşte riscul unei afecţiuni cardiovasculare. Din fericire, „medicamentele” naturii pot ajuta şi în acest caz.

Read more: Strugurii, eficienţi în lupta contra alcoolismului