de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Prețioasa rădăcină de morcov este un tezaur de antioxidanți, prezența acestei legume în dietă garantând o viață sănătoasă și un aport consistent de substanțe benefice. Cercetările internaționale completează permanent lista de avantaje pe care le implică pentru metabolism consumul uneia dintre cele mai populare rădăcinoase din lume.
Read more: Morcovii protejează organismul de efectele poluăriide Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Valențele terapeutice ale portocalului amar sunt cunoscute de secole, cercetările moderne confirmând proprietățile de excepție ale acestui arbore. De la afecțiuni ale stomacului la boli de piele și de la scoarță la fruct, planta oferă sănătății omului nenumărate beneficii.
Read more: Portocalul amar întârzie deteriorarea celularăde Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi
Diabetul reprezintă o tulburare a organismului asociată cu o glicemie peste limitele normale. Afecțiunea este semnalată, printre altele, de senzaţia de gură uscată, urinarea în cantităţi mari, nevoia de a bea multă apă şi de a mânca tot timpul. Pentru a obține un control metabolic cât mai bun, medicii recomandă ca tratamentul medicamentos să fie însoțit de adoptarea unei diete sănătoase, sărace în carbohidrați. Potrivit sondajelor, peste 400 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de această boală cronică. Până în anul 2040, se estimează că numărul bolnavilor va depăși 640 de milioane. Cum pot ajuta plantele medicinale la normalizarea glicemiei și la regenerarea celulelor pancreatice, aflați de la fitoterapeutul Tiberiu Linguraru (foto; număr de telefon: 0767.575.102).
Read more: Unele plante medicinale sunt aliaţi redutabili în lupta cu diabetul zaharat Fitoterapeut Tiberiu...de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Arbore foarte apreciat pentru lemnul cu proprietăți deosebite, dar și pentru îmbunătățirea calității solului în zonele defrișate, plopul tremurător este un redutabil furnizor de acid acetilsalicilic, folosit pe scară largă de industria farmaceutică. Dar beneficiile acestui arbore pentru sănătatea uma- nă nu se opresc aici.
Read more: Plopul tremurător tratează tromboflebita cu ulceraţiide Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
O cercetare de dată recentă vine să pună în evidență o nouă proprietate certificată a fructului-minune avocado, care și-a cucerit renumele pentru beneficiile sale semnificative pentru sănătate.
Read more: Avocado întreţine sănătatea florei intestinalede Camelia Onciu
Un studiu realizat recent sugerează că un consum zilnic de prune uscate poate fi benefic pentru sănătatea oaselor, reducând factorii inflamatori care contribuie la osteoporoză.
Read more: Prunele uscate ţin la distanţă osteoporozade Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Arbore veșnic verde care crește în zonele tropicale din America Centrală și de Sud, graviola este studiată intens din perspectiva unor beneficii care îi surprind încontinuu pe cercetători prin amploare și extindere, mai toate componentele acestei plante aducându-și aportul la sănătatea umană.
Read more: Arbore-minune cu un fruct superaliment Graviola rezolvă hiperbilirubinemiade Roxana-Ioana Ancuța
Lămâia este unul dintre cele mai recomandate fructe în prevenirea mai multor afecţiuni, în primul rând, datorită conţinutului ridicat de vitamina C. Specialiştii recomandă consumul ei în orice combinaţie, fie doar zeama, cât şi coaja. O lămâie medie conține 1,1 g proteine, 2,8 g fibre, 9,3 g carbohidrați, 2,5 g de zahăr și 0,3 de grăsime, plus 53 mg vitamina C, ceea ce reprezintă 88% din cantitatea recomandată zilnic, precum și cantități mici de fier, potasiu, zinc și calciu.
Read more: Lămâia reglează tensiunea arterialăde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Există numeroase păreri diferite în legătură cu beneficiile cafeinei. Din toată marea de considerații, cercetătorii pun la dispoziția celor care doresc să știe cât de benefică este această substanță rezultatele relevante ale unor cercetări riguroase.
Read more: Cafeina, remediu promiţător pentru ADHDde Simona Soare Ghișea şi Tatiana Solomon
Nutriționiștii consideră că deserturile ar trebui consumate cât mai rar, pe post de gustare. Totuşi, unii dintre noi cu greu îşi pot controla dorinţa de a mânca ceva dulce imediat după mesele principale. Există o serie de explicaţii ştiinţifice în privinţa acestor pofte „vinovate”. Care sunt acestea și cum poate fi inhibată pofta de dulce cu ajutorul remediilor naturiste, astfel încât să ne menţinem glicemia în limite normale şi să nu acumulăm kilograme în plus, ne spune fitoterapeutul Ilona Tudor, specialist în nutriţie, diete și stil de viaţă (www.remediinaturale.ro).
Read more: Zahărul are multe calorii şi nicio valoare nutritivă, iar atunci când este consumat frecvent poate...de Ştefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu
Anasonul stelat este folosit, de regulă, ca plantă aromată în prepararea diferitelor rețete culinare, însă ce nu știu mulți este faptul că are și proprietăți vindecătoare. Bogat în fier, calciu, zinc, potasiu, magneziu și cupru, și cu un conținut ridicat de fibre, proteine și acizi grași, anasonul stelat este apreciat încă din Grecia Antică. În scop terapeutic se folosesc semințele și fructele sub formă de infuzie sau pulbere.
Read more: Anasonul stelat alungă astenia de primăvară