Astmul bronşic este un sindrom inflamator cronic al căilor aeriene, ce apare la persoane cu susceptibilitate genetică şi se manifestă prin obstrucţie bronşică reversibilă, parţial sau complet, spontan sau sub tratament. Boala se caracterizează prin manifestarea spasmului muşchilor netezi bronşici, edemului şi inflamaţiei mucoasei bronşice.
Declanşat de factori alergeni
Astmul bronşic poate fi cauzat de substanţe alergene (polen, acarieni, pene), dar şi de alţi factori, printre care enumerăm: aspirina, infecţiile, fumatul, sinuzita, efortul fizic. În cazul în care nu este tratat corespunzător sau organismul nu răspunde la tratament pot apărea diverse complicaţii, printre care se numără: insuficienţa respiratorie sau pneumotoraxul (acumulare de aer în spaţiul dintre plămâni şi peretele toracic).
- Ceaiul de nalbă este recomandat (intern) în cazul inflamaţiilor căilor respiratorii precum şi în infecţiile renale şi tulburările gastrointestinale;
- Alergia poate fi prevenită dacă luaţi zilnic două linguriţe cu pulbere de rădăcină de brusture şi două linguriţe cu trei-fraţi-pătaţi.
Nimic nu e întâmplător!
Tot aparent surprinzătoare ar putea părea analogia dintre organele din corpul uman şi diverse legume sau fructe. Cu toate acestea, pe măsură ce veţi citi rândurile următoare, vă veţi convinge. Exemple? Nenumărate, după cum urmează: - Morcovul şi ochiul. O felie de morcov (obţinută prin tăiere transversală) seamănă destul de mult cu ochiul uman. Deşi această potrivire se opreşte aici, legătura dintre ochi şi morcov continuă: conform farmaciei verzi, prin consumul de morcovi cruzi sau de suc de morcov se măreşte fluxul sangvin către ochi; - Strugurii şi inima. Fructele specifice toamnei sunt aşezate într-un ciorchine ce are forma unuia dintre cele mai importante organe umane: inima.
În cazul răcelilor ce au afectat gâtul şi nasul este bine să se administreze câte patru-cinci doze pe zi, dar copiilor de peste 7 ani li se pot da doar câte cinci-zece picături de tinctură de trei ori pe zi, până la slăbirea efectelor bolii. Se poate face şi gargară în cazul infecţiilor în gât, folosind una-două linguriţe cu tinctură de arnică într-un pahar cu apă, fără a se înghiţi conţinutul. Persoanele care suferă de sensibilitate crescută la frig pot fricţiona cu tinctură de arnică extremităţile membrelor şi toracele, iar după aceea vor aplica un strat subţire din unguent de muşeţel.
Motivele formării aftelor nu sunt foarte bine cunoscute, însă se ştiu câteva elemente ce favorizează apariţia acestora. Printre aceste cauze se numără factorii ereditari, anumite alimente (brânza cu mucegai, nucile, alunele, ciocolata, caisele, ananasul, căpşunile, zmeura, lămâia etc.), trauma fizică (muşcarea mucoasei bucale, aparatele dentare şi protezele, perierea agresivă a dinţilor) etc. Plantele cu efecte excelente în tratarea aftelor sunt: salvia, busuiocul, sulfina şi trandafirul.
Ţineţi sticlele într-un loc răcoros şi întunecos
Pentru a scăpa de aceste aspecte neplăcute, nu este cazul să vă „îndopaţi” cu medicamente, care nu numai că pot avea reacţii adverse, ci vă pot şi scoate ceva bănuţi din buzunar. Cea mai eficientă metodă care se poate aplica în acest sens este consumul de vin de pătrunjel. Iată două reţete ce v-ar putea scoate din „necaz”:
Read more: Farmacia Verde - Vinul de pătrunjel vă scapă de palpitaţii
Atunci când, deşi beţi foarte multe lichide, organismul dumneavostră nu elimină urină, putem vorbi despre blocaj renal. Acest blocaj poate fi cauzat fie de o răceală puternică, fie de existenţa calculilor renali (pietre la rinichi). Medicamentele diuretice, alături de plantele cu aceleaşi efecte, vă pot scăpa de această neplăcută situaţie.
Cozile de cireş, un adjuvant puternic
Ca plante cu efecte diuretice vă amintim frunzele de mesteacăn, coada-calului, coada-şoricelului, dar şi frunzele de soc, mătasea de porumb sau cozile de cireşe. Două reţete de amestecuri diuretice, de altfel şi cele mai eficiente, vă vom prezenta mai jos. - Amestecaţi 12 g frunze mărunţite de fragi cu 12 g flori de soc şi 30 g coada-şoricelului. O lingură cu acest amestec se va pune la fiert într-o cană cu apă. După ce se fierbe în clocot timp de două-trei minute, se lasă la răcit.