de Gabriela Bunea
Denumită şi buruiană de in sau bumbac de câmp, linariţa face parte din flora spontană din Canada, unde este considerată plantă dăunătoare în culturi, dar şi din America şi Europa. La noi, planta medicinală creşte prin locuri cultivate şi necultivate, în poieni, fâneţe şi tufărişuri.
Read more: Linariţa tratează hemoroiziide Cătălina Tăgârţă
Despre tradiţionalul vâsc, ce se agaţă de lustre în preajma Sărbătorilor de iarnă, se spune că simpla lui prezenţă atrage îngerii, pune bolile pe fugă, aduce noroc, sănătate şi spor în casă. În medicina naturistă, de la vâsc se folosesc doar frunzele, bobiţele fiind considerate toxice.
Read more: Vâscul face minuni în reumatismde Gabriela Niculescu
De mii de ani, tratamentele naturiste au avut succes, dar terapia cu produse apicole (apiterapia) a avut rezultate uluitoare. Din cele mai vechi timpuri şi până astăzi, cocteilurile apicole au vindecat o sumedenie de boli şi de afecţiuni, pornind de la banalele răceli şi terminând cu diverse forme de cancer. Unul dintre elementele extrem de importante pe care le poate conţine un cocteil apicol este jeba.
Read more: Tonic hepatic din polen: jebade Liliana Simidon
Bărbaţii care au trecut de vârsta de 45-50 de ani încep să se confrunte cu probleme la nivelul prostatei şi, dacă acestora nu li se acordă importanţa cuvenită, pot să apară probleme mai mari.
Read more: Fiertura de urzică protejează prostatade Anda Postolache
- Recomandările profesorului universitar Constantin Milică
Cancerul de colon (de intestin gros) este a treia boală de care se moare pe planetă şi afectează mai ales persoanele de peste 50 de ani, dar poate apărea şi la persoane mai tinere. Acest tip de cancer apare mai puţin la bărbaţi, dar se întâlneşte mai frecvent la femeile grase şi de talie scundă. Sfaturile specialistului în fitoterapie Constantin Milică (foto) pot fi de mare ajutor în prevenirea şi stoparea bolii. În urma activităţii în cadrul Centrului Aroma din Iaşi a obţinut o serie de tratamente, care sunt omologate de Ministerul Sănătăţii.
Read more: Tratamente „verzi“ pentru cancerul de colonde Gabriela Bunea
Cunoscută şi sub denumirea de dinţură sau lumânărica-pământului, ghinţura galbenă este o plantă medicinală cu proprietăţi miraculoase şi flori galbene, care creşte în regiunea subalpină a ţării, la marginea pădurilor. Este prezentă şi în zona de câmpie, iar în masivul Bucegi este considerată monument al naturii.
Read more: Ceaiul de ghinţură scade glicemiade Gabriela Niculescu
Călţunaşii, cunoscuţi şi sub denumirile populare de nemţoaice sau condurul-doamnei, provin din America de Sud şi înfloresc aproape tot anul. În Peru şi în Franţa, salata este considerată foarte importantă primăvara. De la călţunaşi se folosesc florile, frunzele şi seminţele. Planta conţine substanţe importante, enzime, glucoside, vitamina C, şi de aceea se foloseşte în numeroase remedii naturiste ce luptă împotriva unui număr impresionant de afecţiuni.
Read more: Călţunaşii, antibiotic vegetalde Cătălina Tăgârţă
Legumele proaspete sunt primele pe lista alimentelor atunci când vine vorba despre sănătate. De aceea, şi sucurile obţinute din acestea sunt la fel de recomandate, multe dintre ele ajutând la tratarea anumitor afecţiuni sau cel puţin la ameliorarea stării de sănătate, întrucât aduc un aport ridicat de vitamine şi de minerale organismului.
Read more: Sucul de roşii favorizează inimade Gabriela Niculescu
Macul roşu, o floare extrem de fragilă şi mare iubitoare de soare, înfloreşte la începutul verii. Poate fi găsit pe pajişti, pârloage, fâneţe, în culturile de cereale sau pe marginea drumurilor... dar şi la plafar. În scop terapeutic, se folosesc petalele florilor care au proprietăţi antibronşice şi antitusive, şi seminţele, recunoscute pentru puterea lor sedativă, antiinflamatoare şi calmantă.
Read more: Macul, calmant natural de topde Cătălina Tăgârţă
Numită şi volbură, rochiţa-rândunicii este o plată foarte des întâlnită în România. Mulţi agricultori o urăsc, deoarece creşte foarte repede şi sugrumă culturile, însă aceasta nu trebuie privită doar ca un duşman, pentru că are multiple proprietăţi benefice organismului.
Read more: Rochiţa-rândunicii, eficientă în colecistităde Gabriela Niculescu
Sparanghelul este recunoscut pentru lupta pe care o duce contra îmbătrânirii, însă, pe lângă această calitate, el mai deţine o mulţime de proprietăţi. Această legumă firavă conţine nutrienţi vitali, fibre, minerale şi vitamine, care nu doar că menţin organismul sănătos, ci şi luptă împotriva bolilor grave precum cancerul. Totodată, sparanghelul este un tonic cerebral ce ne ajută să ne păstrăm simţurile ascuţite şi atenţia sporită.
Read more: Sparanghelul, inamicul îmbătrânirii