de Gabriela Niculescu
Teiul este o plantă cu puteri vindecătoare, fiind recunoscut în primul rând pentru combaterea răcelii şi a gripei. Consumat sub formă de ceai, praf sau tinctură, teiul tratează şi ameliorează numeroase afecţiuni. Partea internă şi albă a scoarţei este întrebuinţată cu succes în medicina tradiţională pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare şi în migrene. Iar cărbunele de tei este eficient în foarte multe probleme de sănătate.
Read more: Cărbunele de tei scade tensiuneade Anda Postolache
Fierul este un mineral important pentru o bună stare de sănătate. Carenţa acestui element în organism duce la dureri de cap, depresie, instabilitate şi slăbiciune generală. S-a constatat că mai ales femeile au lipsă de fier în organism, dar sunt expuse la această carenţă şi persoanele care suferă de hemoroizi, hernie, varice esofagiene, ulcer, parazitoze intestinale şi colite.
Read more: Leacuri pentru anemia feriprivăde Anda Postolache
Tensiunile sufleteşti, nervii, stresul, agitaţia pot provoca probleme de sănătate precum insomnii, constipaţie sau ulcer gastric. Deşi cea mai bună abordare este cea psihologică, organismul poate fi ajutat cu anumite produse naturiste. Un astfel de remediu ce se adresează şi problemelor cu cauză psihosomatică este salcâmul, care se foloseşte în infuzii, aromaterapie şi tinctură.
Read more: Salcâmul relaxează şi linişteştede Liliana Simidon
Hipoglicemia este o tulburare a metabolismului zaharurilor din sânge. În majoritatea situaţiilor, cazurile de hipoglicemie sunt de o intensitate mică şi pot fi tratate cu uşurinţă consumând anumite alimente bogate în glucide. Totuşi, hipoglicemia nu trebuie neglijată, deoarece, dacă nu se iau măsurile necesare, atunci se poate ajunge la consecinţe grave, chiar fatale.
Read more: Merele vă feresc de hipoglicemiede Cristina Cristache
Poreclit fructul-putoare şi alintat regele fructelor, durianul se situează printre cele mai exotice, populare, dar şi ciudate fructe ale lumii. Proprietăţile îl recomandă drept un fruct excelent din punct de vedere nutriţional, cu un gust interesant, însă mulţi sunt cei care nici nu vor să se atingă de el, din cauza mirosului neplăcut pe care îl degajă, asemănător alimentelor alterate din tomberoanele de gunoi. Din această pricină, în Singapore a fost chiar interzis transportul acestui fruct în mijloacele publice, dar asta nu înseamnă că el nu mai este consumat. Din contră, beneficiile îi fac pe cei mai mulţi să uite de miros şi să descopere gustul minunat al acestui fruct!
Read more: Cea mai neobişnuită poamă din lume: fructul de Duriande Daniela Anton
Infecţia urinară este una dintre cele mai răspândite boli. Dacă nu este tratată, se cronicizează, iar riscul cel mai mare este transformarea în insuficienţă renală.
Read more: Leacul infecţiilor urinare: ceaiul de salviede Gabriela Niculescu
Uneori nu dăm suficientă atenţie unor alimente, considerându-le poate nesemnificative, iar informaţiile şi descoperirile din domeniul bionutritiv ne copleşesc. Minimalizăm, de exemplu, efectul atât de benefic al consumării unei cantităţi mici, dar cât mai dese a seminţelor. Vă prezentăm efectele curative ale trei dintre acestea.
Read more: Miracolul din seminţede Gabriela Bunea
- Frumoasa plantă pasiflora stârneşte pasiuni... sănătoase
Floarea pasiunii, denumită şi pasiflora, este o plantă medicinală căţărătoare, originară din zonele tropicale şi subtropicale ale Statelor Unite de Sud, iar în prezent este cultivată în India şi Africa. Această plantă înfloreşte vara şi are fructe comestibile, folosite mai ales la prepararea unor sucuri din fructe, iar planta are şi diverse proprietăţi terapeutice.
Read more: Floarea antistresde Gabriela Niculescu
În cozonac, pe sărăţelele proaspăt scoase din cuptor, în salate sau chiar şi pe banalul covrig, seminţele de mac ne aduc un gust intens şi o porţie zdravănă de sănătate. În aceste bobiţe mici şi crocante se regăsesc valoroase beneficii pentru sănătate, fiind folosite de aproximativ 3.000 de ani în scop medicinal. Cu un conţinut important de vitamine B9 (acid folic), B3, C, tocoferol, fier, calciu, potasiu, magneziu şi zinc, câteva seminţe de mac pot reprezenta leacul cel mai simplu pentru multe afecţiuni comune care ne îngreunează viaţa de zi cu zi.
Read more: Bobiţele de mac, sursă aromată de antioxidanţide Anda Postolache
Seminţele de dovleac, pe lângă faptul că sunt cele mai bune vermifuge naturale (alungă paraziţii intestinali), au şi un rol însemnat în păstrarea sănătăţii generale şi amână cu mult procesul de îmbătrânire.
Read more: Sâmburi de dovleac pentru artere „în formă“de Gabriela Niculescu
Preparatele de ghinţură consumate înainte de masă îmbunătăţesc apetitul, iar după masă ajută la digestie. Cu o jumătate de oră înaintea fiecărei mese principale se ia câte o lingură din acest vin.
Read more: Vinul de ghinţură stimulează digestia