de Adrian Barna
Chiar dacă știința modernă a început să-i cunoască adevăratele virtuți abia în ultimele decenii, cordycepsul este descris ca un puternic amplificator al energiei Yang, dar și un excepțional stimulent al meridianelor rinichilor şi al plămânilor încă din Antichitate, din perioada dinastiei Tang, fiind remediul folosit de aristocrați și de împărați pentru a-și prelungi viața. După ce a fost studiat de o armată de specialiști, s-a dovedit că este și un leac imbatabil în zeci de forme de cancer.
Read more: Cordycepsul, leac imbatabil în zeci de forme de cancerde Andreea Radu
Primăvara trebuie mai mult ca oricând să acordăm o atenție sporită corpului nostru și să îi oferim nutrienții ce i-au lipsit iarna. Leurda este remediul multor afecțiuni, dar și un excelent detoxifiant. Purifică sângele și are efecte puternice asupra colesterolului, răcelilor, stărilor depresive, infecțiilor, bolilor cardiovasculare și a asteniei de primăvară. Plantei i se mai spune și usturoiul ursului (allium ursinum), pentru că urșii o consumă imediat ce ies din hibernare, sau popular este cunoscută ca și ceapa vrăjitoarelor.
Read more: Leurda combate momentele de lapsusde Iulian D. Moleianu
Priboiul este una dintre plantele medicinale puţin cunoscute, dar cu proprietăţi aproape magice la nivelul terapiilor împotriva unor diferite tipuri de cancer. Datorită uleiurilor eterice aromate, planta se mai întrebuinţează şi la fabricarea parfumurilor, dar este mult mai cunoscută graţie efectelor terapeutice împotriva unor boli grave.
Read more: Priboiul pune pe fugă cancerul pulmonarde Carmen Ciripoiu
Emolient, antidiareic, hemostatic, hipotensiv ușor, antiseptic de excepție. Și lista virtuților pătlaginei continuă. Pentru că planta are şi un foarte bun efect antipruginos, calmând mâncărimile pielii şi iritaţiile ochilor, dar este și un bun remediu pentru aparatul respirator, prin acțiunea sa expectorantă, antifebrilă şi antibiotică.
Read more: Uleiul de pătlagină, eficient pentru bolile dermatologicede Raluca Grințescu
Lemnul lui Avram este un arbust originar din Asia, în România fiind cultivat doar ca plantă decorativă, cunoscută și sub denumirea de mielărea. Poate ajunge până la înălţimea de patru metri. Pentru nevoi terapeutice se recoltează fructele şi frunzele, din care se prepară infuzie, mixtură şi un extract. Preparatele cu virtuţi deosebite pot fi obţinute însă numai de specialişti.
Read more: Lemnul lui Avram, planta femeilorde Daniela Anton
Căscatul este un gest pe care îl facem când suntem obosiţi sau când ceea ce ni se comunică nu e chiar atât de interesant. Dar căscatul pe o perioadă extinsă poate ascunde afecţiuni ale organismului. Iată câteva boli semnalate de căscatul excesiv.
Read more: Grâul încolţit, bun pentru căscatul excesivde Carmen Ciripoiu
Parte esențială a sistemului digestiv, colonul are momente când nu funcționează corect, lucru care provoacă o acumulare de toxine dăunătoare. Cele mai bune opțiuni pentru detoxifierea colonului rămân leacurile naturiste, sigure și fără niciun fel de efecte secundare.
Read more: Seminţele de in menţin colonul sănătosde Carmen Ciripoiu
Indiferent cum e consumată, nuca de cocos rămâne un aliment miraculos. Și dacă până nu demult cei mai căutați erau fulgii de cocos, urmați de untul de cocos, crema de cocos, făina sau laptele de cocos, mai există o formulă magică pe care mulți nu îndrăznesc să o utilizeze în rutina zilnică: chefirul de cocos. Din fericire, băutura a început să câștige cât mai mult teren, pentru că este excepțională în combaterea ciupercilor și a bacteriilor dăunătoare.
Read more: Chefirul de cocos adjuvant în metastazede Carmen Ciripoiu
Considerat simbolul norocului, trifoiul este și amuletă dătătoare de viață veșnică și izbăvitor de vrăji, dar și leac pentru multe boli.
Read more: Trifoiul roşu, antidepresivde Carmen Ciripoiu
Condiment prețuit în bucătărie pentru aroma sa rafinată, feniculul e tot atât de apreciat și pentru virtuțile vindecătoare.
Read more: Seminţele de fenicul reduc densitatea crizelor de astmde Gabriela Niculescu
O legumă relativ nouă începe să ia avânt şi în comerţul românesc nu doar datorită gustului său, ci şi graţie beneficiilor pe care le aduce sănătăţii. Aceasta este usturoiul negru, introdus pe pieţele internaţionale în urmă cu aproximativ şase ani de coreeni. Acesta este un usturoi obişnuit, dar fermentat timp de o lună în condiţii controlate de temperatură şi de umiditate. Medicii asiatici din vechime foloseau această metodă de fermentaţie pentru a concentra proprietăţile usturoiului, reducând intoleranţa la digerare şi gustul neplăcut pentru anu- mite persoane.
Read more: Usturoiul negru reduce colesterolul rău