de Gabriela Niculescu
Pe vremea romanilor, lavanda se folosea pentru parfumarea apei de baie şi a lenjeriei proaspăt spălate, de aici şi numele lavare, care semnifică a spăla. În Evul Mediu, lavanda şi-a legat numele de vindecarea bolilor infecţioase, parfumul ei fiind asociat cu curăţenia. În acele timpuri se credea că mirosurile urâte favorizează transmiterea bolilor.
Read more: Lavanda rezolvă afecţiunile cardiace pe fond de stresde Cătălina Tăgârţă
Numit de mulţi cercetători „moartea albă” dacă este consumat frecvent, zahărul poate da dependenţă şi deteriorează calitatea şi durata vieţii. Experţii avertizează că până şi dulciurile şi mâncărurile rafinate, despre care se ştie că nu conţin îndulcitori, tot au îndulcitori într-o cantitate mai mică. De aceea, medicii atrag atenţia persoanelor sănătoase, dar mai ales diabeticilor sau pacienţilor obezi, să fie atente la produsele pe care le consumă.
Read more: Înlocuiţi zahărul cu extract din ştevie dulce sau cu fructede Diana Georgescu
Este supranumit „ceapa blândă”. Acum cinci milenii, popoarele celtice îi atribuiau proprietăţi magice. De asemenea, asirienii, chinezii şi egiptenii antici îl apreciau pentru calităţile lui culinare şi terapeutice. Cantitatea mare de apă pe care o conţine, peste 90%, îl recomandă pentru curele de detoxificare.
Read more: Bun în dureri abdominale: prazulde Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Aromat şi cu efecte calmante, busuiocul a fost adus în Europa de Carol cel Mare şi cultivat ca iarbă medicinală în grădinile de pe lângă mănăstiri. În culturile vechi precreştine din Orientul Apropiat, dar mai ales în Palestina, era considerat o plantă sfântă, fiind folosit în scopuri religioase şi păstrat până în vremurile creştinării Europei. Astăzi este folosit în principal pentru tratarea bolilor digestive, nevrozelor atonice şi tulburărilor cauzate de stres. Ieromonahul Gamaliil, de la Schitul Mischii, are câteva leacuri cu busuioc pe care le preţuieşte foarte mult şi a căror eficienţă a cunoscut-o personal.
Read more: Busuiocul, util în tulburări de menopauză şi andropauzăde Cătălina Tăgârţă
Calculii la ficat şi la vezica biliară sunt rezultatul direct al unei alimentaţii nesănătoase. Din păcate, analizele de rutină nu dezvăluie dacă există sau nu pietre la ficat. Numai rezonanţa magnetică poate detecta o dilatare a canalului biliar, cauzată de acestea. În plus, ţinând cont de faptul că ele sunt cauza multor boli cronice, nutriţionistul şi fitoterapeutul Liviu Buluş (medalion) ne-a dezvăluit o cură pe bază de suc de mere, ce face efectiv minuni.
Read more: Sucul de mere elimină pietrele la ficat în şase zilede Daniela Anton
A venit vremea caiselor, aşa că veţi putea consuma în voie aceste fructe micuţe şi pufoase. Pe lângă gustul minunat şi hidratarea pe care le oferă, caisele sunt pline de nutrienţi care vă ajută în nenumărate probleme de sănătate. Iată care sunt beneficiile caiselor.
Read more: Caisele îmbunătăţesc vedereade Diana Georgescu
o plantă preţuită din cele mai vechi timpuri, pentru gustul său foarte plăcut şi răcoros, dar şi pentru calităţile terapeutice. Grecii antici credeau că ea îi ajuta pe cei care aveau probleme cu vocea, că trata sughiţul şi durerile de cap.
Read more: Menta relaxează psihiculde Cătălina Tăgârţă
Afecţiune a pielii, eczema poate fi de două tipuri: alergică, după contactul cu un alergen, cum ar fi soda, unele metale ori produse de curăţenie agresive, şi constitutivă, dacă nu are o cauză aparentă. În ambele situaţii se manifestă asemănător: piele roşie, mâncărimi şi băşicuţe mici, pline cu lichid şi cruste şi, în final, coji uscate.
Read more: Loţiunea pe bază de afine şi stejar vindecă eczemelede Cătălina Tăgârţă
Sânzienele sunt întâlnite peste tot în România. Deşi mirosul florilor este asemănător cu cel al mierii, planta, cunoscută şi sub numele de drăgaică, are gust amar, ceea ce ar explica beneficiile ei în tratarea bolilor de ficat şi bilă. În plus, florile de sânziene au şi calităţi de înfrumuseţare şi magice, nu doar vindecătoare.
Read more: Sânzienele ajută bolnavii dializaţide Cătălina Tăgârţă
Din aceeaşi familie cu varza, gulia are un gust plăcut, dulceag-răcoritor. Este un aliment-minune: are conţinut scăzut de calorii şi, cu toate acestea, este plină de vitamine şi de minerale, drept pentru care e folosită şi în diverse cure de slăbire.
Read more: Gulia luptă cu diabetulde Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Fiecare dintre noi s-a bucurat măcar o dată de binefacerile mirosului de salcie şi de starea de bine pe care aceasta o dă. Pe lângă înlăturarea stresului, cura cu salcie previne apariţia durerilor da cap sau de articulaţii, fiind în acelaşi timp eficientă şi în tratarea afecţiunilor cardiovasculare şi oftalmologice. De la părintele Porfirie de la Schitul Homorod am aflat că tratamentele cu salcie erau folosite şi acum 1.000 de ani, încă din acea vreme fiind cunoscute proprietăţile antioxidante şi calmante, alături de vitamine, minerale şi oligoelemente, benefice organismului.
Read more: Scoarţa de salcie calmează orice durere