de Cristina Cristache
Cei mai aprigi consumatori de cafea şi ceai sunt englezii, despre care se ştie că au un cult pentru aceste băuturi, fiind deja împământenit obiceiul ceaiului de la ora 17:00. Fiecare englez bea nu mai puţin de 25 de căni cu ceai şi cafea săptămânal, iar consumul naţional ajunge la 10 milioane de ceşti pe oră! Pe lângă plăcerea gustului, cele două licori au fost supuse la numeroase teste, care au dovedit că îmbunătăţesc starea psihică a femeilor, îi liniştesc pe bărbaţi, protejează împotriva atacurilor de cord şi reduce riscul apariţiei bolilor cardiace cu 11% dar şi al temutei Alzheimer, iar cercetările de ultimă oră au demonstrat că oferă protecţie împotriva AVC.
Read more: Nu e o glumă: cofeina previne accidentele vasculare cerebrale!de Cătălina Tăgârţă
Plantă aromatică originară din Asia, tarhonul (Artemisia dracunculus) se găseşte şi în unele zone din România. Acesta creşte sub forma unei tufe de 60-100 de centimetri înălţime, cu o tulpină bine ramificată şi frunze foarte parfumate. Din păcate, puţin români cunosc această plantă şi chiar mai puţini o întrebuinţează în bucătărie, în ciuda beneficiilor pe care aceasta le aduce organismului.
Read more: „Sarea“ hipertensivilor: tarhonulde Cătălina Tăgârţă
Vreţi să aveţi tot timpul respiraţie rece ca gheaţa, dar pasta de dinţi pe care o folosiţi nu are efect timp îndelungat? În acest caz puteţi apela la apa de gură, care poate fi preparată cu uşurinţă acasă. Natura a lăsat la îndemâna tuturor soluţii pentru toate problemele şi chiar şi ingredientele pentru a prepara singuri apa de gură.
Read more: Preparaţi-vă singuri apa de gurăde Daniela Anton
Tonic, stimulent gastric, antimicrobian, dezinfectant şi vermifug, pelinul este planta de care aveţi nevoie când suferiţi de diverse afecţiuni. Iată ce vindecă pelinul şi cum puteţi să obţineţi reţete pe baza acestei plante-minune.
Read more: Pelinul uşurează digestiade Gabriela Niculescu
Unguraşul (Marrob erabic) se enumeră printre ierburile amare din Biblie şi pe care egiptenii îl foloseau împotriva afecţiunilor respiratorii. Grecii de odinioară credeau că unguraşul este capabil să vindece şi muşcăturile de câine, de unde şi numele său englezesc horehound, ce înseamnă câine turbat (hoar hound). În secolul al IX-lea, medicii arabi, moştenitori ai tradiţiilor medicale egiptene, utilizau această plantă împotriva afecţiunilor respiratorii cronice. Ulterior, avea să fie recomandată în tratarea afecţiunilor ficatului şi ale splinei, apoi a avut onoarea de a figura printre ingredientele teriacului (remediu împotriva otrăvurilor).
Read more: Aliatul astmaticilor: unguraşulde Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Deşi caisele sunt mai mari şi mai bine conturate, şi zarzărele se bucură de aceleaşi proprietăţi curative, ba mai mult, fructele sunt mai aromate şi mai dulci. De mii de ani, acestea au tămăduit multe boli, curăţând organismul de reziduuri şi asigurând refacerea pierderilor de vitamine şi minerale. După o cură cu zarzăre proaspete, maica Cipriana de la Schitul Suhai a simţit o limpezire a vederii şi o revigorare generală, ceea ce a determinat-o să recomande şi altora acest remediu.
Read more: Zarzărele apără vedereade Daniela Anton
Napul este o plantă medicinală cunoscută şi utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Are miez dulce-picant şi poate fi consumat fiert sau în stare proaspătă. Comestibile sunt şi frunzele, care se prepară la fel ca şi frunzele de spanac.
Read more: Sprijin din natură pentru diabetici: napiide Carmen Ciripoiu
Multe dintre femei s-au confruntat măcar o dată în viaţă cu infecţii vaginale, recidive ale acestora sau alte boli ginecologice care parcă nu voiau să mai plece. De cele mai multe ori utilizarea antibioticelor distruge flora vaginală şi permite multiplicarea bacteriilor. Bolile femeieşti pot fi însă combătute cu succes prin utilizarea plantelor medicinale.
Read more: Remediu pentru fibromul uterin: coada-caluluide Diana Georgescu
Sunătoarea este o adevărată farmacie verde. În compoziţia acestei plante au fost identificaţi peste 15 compuşi activi, printre care acid valerianic, saponine, ulei volatil, substanţe care îi atribuie numeroase calităţi terapeutice. Acestora li se alătură hiperforina, care are un rol important în tratarea bolilor sistemului nervos, datorită efectului său antidepresiv şi sedativ.
Read more: Antidepresiv de excepţie: sunătoareade Diana Georgescu
Foarte hrănitoare şi bogată în proteine, mazărea este o legumă răspândită în întreaga lume. Este un aliment de bază, la fel ca orezul sau cartofii, având numeroase proprietăţi terapeutice.
Read more: Mazărea previne osteoporozade Dana Purgaru
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat publicităţii o listă cu alimentele ce îmbunătăţesc funcţionarea creierului cu 20% şi previn îmbătrânirea acestuia.
Read more: Ele menţin creierul tânăr