de Carmen Ciripoiu
Una dintre puținele plante ce oferă rod abundent în orice anotimp, sălcioara de argint este totodată și o bogăție de fructoză și de glucoză, proteine vegetale, tanin și microelemente.
Read more: Fructele de sălcioară, de mare ajutor în bolile intestinului grosde Roxana Istudor
Detoxifierea în urma vaccinurilor este un proces care poate dura de la o săptămână-două până la luni, chiar ani. Acumularea de toxine, în special de metale grele, cum ar fi mercurul, plus celelalte care asaltează organismul în fiecare zi, necesită atenție maximă și înainte de un vaccin, precum și după acesta. Principala cale de a asigura o curățare optimă este aportul mare de legume și de fructe, precum și de condimente, cunoscute pentru proprietățile lor, în dieta de fiecare zi.
Read more: Condimentele, varza şi broccoli reduc efectele secundare ale vaccinurilorde Raluca Grințescu
În natură există o mulțime de specii de ferigi, iar cea mai utilizată pentru rețete naturiste este Pteridium aquilinum. Frunzele sale sunt culese toamna și se lasă la uscat, după care sunt folosite pentru a umple pernele!
Read more: Ferigile combat oboseala picioarelorde Raluca Grințescu
Adăugați un strop de aromă fină şi în acelaşi timp puternică oricărei salate proaspete şi chiar prăjiturilor de casă pentru a fi şi mai sănătoase. Vorbesc, desigur, despre micuţele seminţe de pin, ale căror proprietăţi valoroase pentru sănătate reprezintă un motiv în plus pentru a le include, din când în când, în dieta dumneavoastră.
Read more: Seminţele de pin ajută la producerea globulelor roşiide Carmen Ciripoiu
Poate mai mult decât altei plante, natura i-a oferit măceșului de toate: splendoare, grație, dar și capacitatea de a tămădui o mulțime de boli.
Read more: Măceşul favorizează absorbţia fieruluide Carmen Ciripoiu
Când articulațiile care dau mobilitate și flexibilitate corpului încep să scârțâie, limitând mișcările, viața devine de cele mai multe ori un calvar. Localizate în cele mai multe cazuri la nivelul gleznelor și genunchilor, dar și al brațelor și coloanei vertebrale, durerile articulare apar atât la persoanele în vârstă, cât și la cele tinere și sunt în majoritate meteodependente. Soluția? Leacurile naturiste, cu eficiență garantată.
Read more: Napul stopează inflamaţiile şi alină durerile articularede Monica Beleneş
O băutură sau o mâncare aromată altfel o savurezi şi o apreciezi. În plus, îţi rămâne întipărită pe papilele gustative, creând o oarecare dependenţă. Iar cele care reuşesc să incite astfel gusturile sunt nimeni altele decât condimentele. Unul dintre cele mai scumpe şi mai apreciate ar fi cardamomul. Acesta ocupă al treilea loc după şofran şi vanilie.
Dă aromă cafelei şi ceaiului
Cardamomul este de două feluri: verde şi negru. Cel verde are un gust foarte plăcut, uşor lămâios, având o aromă specifică foarte tare. Cardamomul negru este proaspăt şi aromat, în aroma lui distingându-se o uşoară urmă de camfor. Datorită metodei tradiţionale de preparare (uscare pe flacăra deschisă ), condimentul capătă un miros puternic şi caracteristic de afumătură. Dă un gust delicios, de afumat, marinatelor folosite în metoda de a găti „tandoori”. Mare atenţie! Nu se poate folosi în reţete cardamomul negru în locul celui verde şi invers. În mod tradiţional, cardamomul negru este uscat la soare, sub cerul liber, sau pe flacără, în spaţii acoperite. Dacă este stocat în spaţii uscate, lipsite de umezeală, aer şi lumină, cardamomul negru poate fi păstrat timp de cel puţin un an. În Orientul Mijlociu, praful de cardamom verde este utilizat ca şi condiment pentru mâncărurile dulci, dar şi ca aromă tradiţională în ceai şi în cafea. La arabi, cafeaua aromată cu cardamom este foarte apreciată. În acest scop, ori se adaugă câteva păstăi în cafeaua fierbinte, ori câteva seminţe la măcinarea cafelei. În India, ceaiul în care se pune cardamom este unul special şi se numeşte „Masala Chai” sau ceai condimentat. Deseori, cardamomul este folosit şi pentru mâncărurile orientale cu orez şi carne. Popularitatea sa este mai mare în ţările scandinave, unde este folosit pentru prepararea cârnaţilor, prăjiturilor şi produselor de patiserie. De la cardamom se utilizează seminţele, care se recoltează şi se păstrează în fructul nedesfăcut, altfel îşi pierd aroma foarte repede. În păstăile închise, aceasta poate rezista un an.
Eficient în inflamarea pleoapelor
Cardamomul, pe lângă întrebuinţarea pe post de condiment, mai poate fi folosit şi ca medicament sau în remedii naturiste pentru anumite afecţiuni. Cardamomul verde este frecvent utilizat pentru tratamentul infecţiilor gingivale, pentru a preveni şi a trata problemele legate de gât, congestie şi tuberculoză pulmonară, inflamarea pleoapelor şi, totodată, tulburări digestive. Mai are rol împotriva pietrelor la rinichi şi a celor biliare, şi poate fi folosit precum un antidot atât pentru veninul şarpelui, cât şi al scorpionului. Se cultivă în China, Laos şi Vietnam şi este utilizat în medicina tradiţională chineză pentru tratarea durerilor de stomac, a dizenteriei, a constipaţiei şi a altor probleme digestive. Prin urmare, îmbunătăţeşte digestia şi creşte apetitul. Ajută la reducerea gazelor în tubul digestiv şi oferă alinare în aciditate, poate preveni greaţa şi vărsăturile.
Benefic în ulcere bucale
Respiraţia urât mirositoare, alergiile respiratorii, asmul bronşic şi congestia pulmonară pot fi atenuate cu cardamom. Se crede că are proprietăţi de detoxifiere, pentru care acesta poate ajuta la purificarea organismului. Poate fi utilizat pentru a trata ulcere bucale, infecţii ale tractului urinar, bronşită şi pentru circulaţia sângelui în plămâni. Cu toate acestea, prea mult cardamom nu este considerat la fel de bun pentru sistemul digestiv. Un preparat deosebit de simplu şi eficient în caz de oboseală fizică ori nervoasă sau de lipsă a apetitului sexual se obţine amestecând un gălbenuş proaspăt cu o linguriţă cu miere şi un vârf de cuţit cu seminţe de cardamom măcinat. Seminţele de cardamom sunt folosite, de asemenea, şi la prepararea prăjiturilor, cărora le conferă o savoare deosebită. Efectul încălzitor este foarte util în tratarea răcelilor, mai ales în cele însoţite de frisoane. În acest caz se întrebuinţează mai ales în combinaţie cu ghimbirul sau cu boiaua de ardei iute. Se folosesc 4 g cardamom, 2 g ghimbir, 2 g boia de ardei iute, toate măcinate foarte fin, care se amestecă bine cu patru linguriţe cu miere lichidă. Această cantitate se ia pe parcursul unei zile în trei reprize, înainte de masă cu 15 minute.
Infuzia alungă răguşeala
Ceaiul preparat din cardamom şi scorţişoară este utilizat pentru a trata probleme cum ar fi dureri în gât şi răguşeală. Într-un borcănel se amestecă 1/2 linguriță cu scorțișoară cu un vârf de cuțit cu cardamom, peste care se toarnă două pahare cu apă clocotită. Conținutul se amestecă bine și se acoperă cu capacul. Se lasă la infuzat zece minute, se strecoară și se bea pe parcursul zilei cu miere.
Tinctura, indicată în impotenţă şi în frigiditate
Tinctura de cardamom se poate prepara în casă din 100 g cardamom măcinat fin, peste care se pun 500 ml alcool de 50 de grade. Amestecul se lasă la macerat timp de cinci-şase zile, agitându-se din când în când. La sfârșitul perioadei, amestecul se filtrează prin tifon și se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare. Tinctura de cardamom este indicată în tratarea impotenței, frigidității, oboselii, aerofagiei și a digestiei lente.
de Carmen Ciripoiu
Dacă în trecut sulfina a fost folosită de bătrânele satului pentru a păzi copiii de deochi sau de sperietură, în zilele noastre, planta s-a remarcat prin capacitățile sale extraordinare de a regla activitatea nervoasă. Dar virtuțile sale nu se opresc aici…
Read more: Sulfina reduce puseele de hipertensiunede Carmen Ciripoiu
Originar din Himalaya, murul a reușit în ultimul secol să uimească întreaga lume datorită vitalității sale ieșite din comun. Ce boli tratează murul? Atât de multe, încât până și lumea medicală a rămas fără cuvinte...
Read more: Maceratul de mure, stimulent al poftei de mâncarede Carmen Ciripoiu
De ce sunt murăturile sănătoase? Deoarece conservarea prin murare implică fermentarea lactică, proces simplu, natural, ce transformă legumele și fructele în alimente funcționale, înzestrate cu valențe nutriționale și terapeutice deosebite.
Read more: Murăturile, un excepţional cocteil nutritiv şi terapeuticde Carmen Ciripoiu
Vârsta înaintată, rănile mai vechi și obiceiurile mai puțin sănătoase își pot pune amprenta asupra coloanei vertebrale, transformând situația într-o problemă reală a societății românești. Despre afecțiunile coloanei vertebrale, dar și cele mai bune remedii oferite de natură, un interviu cu doctor Codruț Țuțu (foto), specialist apifitoterapie și acupunctură (număr de telefon: 0745.430.351).
Read more: Doctor Codruţ Ţuţu: „Infuzia de gheara-diavolului ameliorează durerile coloanei“