de Elena Şerban
Tusea este modalitatea prin care organismul uman încearcă să expulzeze corpi străini. Aerul condiţionat, desele schimbări de temperatură (afară caniculă, în interior 20-22°C), sporii anumitor flori sau copaci pot cauza alergii. Acestea sunt resimţite de corp, ce are tendinţa de a face curăţenie. Astfel apare neplăcuta tuse. Printre cele mai eficiente metode de a scăpa de ea se numără mierea, ceapa, usturoiul, dar şi ciocolata neagră.
Read more: Cum scăpaţi rapid de tusede Cristina Cristache
Ghinţura, numită în popor şi genţiană, lumânărică sau fierea pământului, este considerată unul dintre cele mai puternice tonice amare vegetale existente în natură. Rădăcinile acesteia stimulează deopotrivă pofta de mâncare, digestia şi activitatea normală a ficatului, dar contribuie şi la eliminarea stărilor de nervozitate, irascibilitate şi nelinişte, caracteristice persoanelor cu afecţiuni hepatice.
Read more: Ghinţura repară ficatulde Ana Trifan
Un bol de fasole neagră, gătită cât mai simplu, nu e doar o plăcere pentru stomac, ci oferă şi reale beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără susţinerea sistemului imunitar, scăderea nivelului colesterolului rău, aduce o senzaţie de saţietate, elimină poftele culinare şi stabilizează tensiunea arterială.
Read more: Fasolea neagră accelerează digestiade Cătălina Tăgârţă
Niaouli (Melaleuca viridiflora) este un arbore răspândit în special în Noua Caledonie şi în Madagascar. Ceea ce, probabil, nu ştiaţi încă este faptul că uleiul esenţial obţinut din frunzele acestuia este un puternic antibiotic natural, ce acţionează asupra a numeroase bacterii, cum ar fi stafilococul auriu, streptococul scarlatinei şi al reumatismului articular acut, dar şi împotriva majorităţii virusurilor şi bacteriilor.
Read more: Un cicatrizant eficace: uleiul de niaoulide Cristina Cristache
Copilul dumneavoastră este neliniştit, neascultător, uneori leneş, greu de mulţumit şi are somnul agitat? Nu vă grăbiţi să mergeţi la medic, deoarece cauzele pot fi multiple, iar soluţiile naturale se află mereu la îndemână.
Read more: Leac pentru copiii agitaţi: fenicululde Cristina Cristache
Curcumina face parte din familia ghimbirului. Rizomii săi sunt cultivaţi, recoltaţi, fierţi, uscaţi şi transformaţi apoi într-o pulbere ce poate fi folosită drept condiment. Această plantă poate vindeca răni, purifică şi catifelează pielea şi, mai mult, a devenit obiect de studiu în lupta cu celulele cancerigene.
Read more: Curcumina, minune contra canceruluide Eugenia Golub
Rucola (argula) este o plantă ce se foloseşte în alimentaţie încă din Antichitate, iar în zilele noastre este întâlnită în special în bucătăriile mediteraneene - mai ales în gastronomia Italiei. Are proprietăţi antioxidante, antibacteriene şi diuretice şi se consumă mai ales sub formă de salată. În acest preparat se pot adăuga ulei extravirgin de măsline, zeamă de lămâie, roşii şi puţină sare de mare (pentru a se păstra gustul plantei).
Read more: Rucola previne accidentele vascularede Liliana Simidon
Infarctul miocardic se numără printre principalele cauze ale mortalităţii în lume, alături de cancer şi de accidente rutiere. Acesta nu este exclusiv la inimă, el putând să apară şi la nivel cerebral, abdominal sau pulmonar, dar cel mai des se petrece în zona cordului.
Read more: Preveniţi infarctul miocardic cu soiade Mariana Borloveanu
Înmiresmata componentă a familiei mentei, salvia, este o plantă medicinală preţioasă. Pentru că este binecuvântată, atotbinefăcătoare şi atottămăduitoare, ea prelungeşte viaţa şi păstrează mult timp tinereţea, frumuseţea şi prospeţimea trupului şi a minţii. Însuşi numele său oglindeşte marea apreciere de care s-a bucurat această miraculoasă plantă de leac din partea oamenilor de pretutindeni. Denumirea „salvie” derivă din latinescul „salvare”, iar în Antichitate i se spunea Salvia salvatrix, ceea ce înseamnă „salvia salvatoare”. Ea provine din partea de sud a Europei şi s-a răspândit în America şi Africa de Nord, iar în prezent cuprinde câteva sute de specii.
Read more: Salvia întârzie îmbătrânireade Elena Şerban
Castravetele amar îşi merită pe deplin numele din cauza gustului său greu de suportat, însă, în ciuda acestui lucru, conţine o serie de principii active datorită cărora vindecă o serie de boli.
Read more: Insulina vegetală: castravetele amarde Elena Şerban
De-a lungul anilor, oamenii au încercat să conserve capacităţile benefice ale fructelor şi legumelor, astfel încât să se poată bucura de ele şi iarna. Cu timpul, această practică a devenit una foarte des întâlnită. Pot fi conservate citricele, vişinele, cireşele negre, măceşele, gutuile, dar şi florile unor anumite plante, iar în loc de zahăr se poate folosi miere.
Read more: Un conservant sănătos: mierea