de Gabriela Niculescu
Spilcuţa, originară din Anatolia, cunoscută şi sub numele de iarba-fetei, are frunze care răspândesc în jurul lor aromă de citrice. Este o plantă medicinală, pomenită în lucrările medicilor greci încă din Antichitate, ca aspect părând a fi o încrucişare între muşeţel şi margaretă. Părţile ei aeriene sunt folosite pentru proprietăţile lor antiinflamatoare, antispastice şi de combatere a durerilor de cap.
Read more: Spilcuţa, analgezic natural
de Gabriela Niculescu
Măselariţa are miros neplăcut, care însă dispare după ce planta este uscată. Ea înfloreşte din luna iunie până în luna septembrie. În scop fitoterapeutic se utilizează fie partea aeriană, fie seminţele. Se recoltează funzele când apar primele flori, iar seminţele se recoltează în luna septembrie. Măselariţa conţine alcaloizi tropanici, drept pentru care este o plantă toxică şi nu se recomandă copiilor.
Read more: Măselariţa combate parodontoza
de Gabriela Niculescu
Denumirea ştiinţifică a răchiţanului este Lythrum salicaria, „lythron” însemnând în greaca veche „pătate de sânge”, un nume legat de faptul că răchiţanul era folosit de soldaţii greci şi romani pentru tratarea rănilor sângerânde.
Read more: Pulberea de răchiţan stopează hemoragiile
de Liliana Simidon
Sensibilitatea accentuată a dinţilor este o problemă foarte neplăcută, ce poate îngrădi savurarea anumitor alimente.
Read more: Ceaiul de salvie alungă sensibilitatea dentară
de Daniela Anton
Aveţi probleme cu circulaţia sângelui sau cu reumatismul, vă plângeţi de afecţiuni dermatologice sau de dureri de rinichi? Toate aceste dureri pot fi remediate cu ajutorul băilor terapeutice.
Puteţi pune plante într-un săculeţ, pe care-l umeziţi cu apă fierbinte. După un sfert de oră îl scufundaţi din nou în apă fierbinte. Cantitatea trebuie să fie de o lingură cu plante la o cană cu apă. Turnaţi infuzia astfel obţinută cu tot cu săculeţ în apa de baie (proporţie de un sfert de litru de infuzie la doi litri de apă). Puteţi adăuga şi sare de mare sau sare grunjoasă. În locul infuziei puteţi folosi un macerat (lăsaţi săculeţul în apă călduţă câteva ore).
de Diana Georgescu
Natura ne-a dăruit ridichi roşii, albe, negre sau galbene, cu dimensiuni variate, de la cele mici de primăvară până la deţinătoarea recordului Guinness Book, care cântărea 31,2 kilograme. Ele sunt gustoase şi energizante, se plantează uşor şi rezistă în orice climat.
Read more: Ridichea distruge bacteriilede Daniela Anton
Probabil că nu există cămară pregătită pentru iarnă care să nu conţină suc de roşii. Pe lângă gustul bun pe care-l dă mâncărurilor, sucul de roşii este şi sănătos. Este una dintre cele mai bune băuturi, cu numeroase beneficii pentru întregul organism, stimulează metabolismul şi sistemul imunitar, previne cancerul şi afecţiunile cardiovasculare, întăreşte oasele şi reglează nivelul de colesterol din sânge.
Read more: Zeama de roşii întăreşte imunitatea
de Cătălina Tăgârţă
Lipsa timpului acordat preparării hranei înseamnă adesea o gustare luată în grabă fie de tip fast-food, fie pe bază de produse de patiserie, în ciuda faptului că organismul are nevoie cu disperare de legume verzi şi de sucuri proaspete. O variantă la îndemână în acest sens e sucul verde de grâu, ce are multiple beneficii asupra organismului.
Read more: Sucul de grâu verde „curăţă“ ficatul
de Elena Şerban
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile şi cea mai frecventă boală endocrină. Printre cauzele diabetului se numără alimentaţia necorespunzătoare, sedentarismul, stresul excesiv, dar şi o serie de factori genetici. Această boală poate fi preîntâmpinată printr-un regim alimentar bine ales, existând o serie de preparate naturale ce împiedică sau întârzie îmbolnăvirea de diabet. Unul dintre acestea este condimentul curry.
Read more: Duşmanul diabetului: curryde Liliana Simidon
Această boală loveşte în plin, în special femeile trecute de vârsta de 50, dar a început să afecteze şi persoanele de 30 de ani, mai ales cele care consumă frecvent alcool şi tutun. Având în vedere incidenţa acestei boli, este foarte important să se realizeze o prevenţie, pentru a se evita problemele ulterioare.
Read more: Cura cu ginseng previne osteoporozade Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
La sfârşitul toamnei avem prilejul să ne tratăm cu mere pădureţe, aşa cum străbunii noştri au făcut-o de veacuri. Pectina şi complexul de vitamine din fructele mici acrişoare contribuie la scăderea colesterolului şi în egală măsură la detoxificarea organismului, cât şi la stoparea tumorilor canceroase. Maica Teodosia de la Surpatele şi-a amintit o dietă cu carne friptă şi mere pădureţe, care vindecă ulcerul, dar şi alte boli precum diabetul sau afecţiunile digestive.
Read more: Merele pădureţe stopează tumorile digestive