de Carmen Ciripoiu
Cultivat în Antichitate în China, în India și în sudul Europei și menționat în scrierile lui Homer, Hippocrate și Pliniu cel Bătrân, macul este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru ajutorul dat în tratarea diferitelor maladii.
Read more: Uleiul de mac, util în cancer de colonde Cătălina Tăgârță
Mesteacănul este folosit încă din vechime pentru tratarea multor boli. Planta are proprietăţi terapeutice de mare importanţă: antiseptice, antimicrobiene şi antibacteriostatice (deci e eficient contra bacteriilor Escherichia coli şi a stafilococului auriu). Prin aceste însuşiri, mesteacănul este un adevărat elixir pentru rinichi, pentru vezica urinară şi pentru căile respiratorii.
Read more: Un adevărat elixir pentru rinichi: mesteacănulde Raluca Grințescu
Ceaiul mate se prepară din apă fierbinte şi din frunze de ceai (yerba mate), evitându-se însă apa clocotită, deoarece schimbă gustul ceaiului într-unul amărui. Efectul ceaiului mate este asemănător cu cel al cafelei şi vă înviorează, însă fără a vă provoca o stare de agitaţie. Iată ce alte calităţi mai are ceaiul mate!
Read more: Ceaiul Mate previne aterosclerozade Raluca Grințescu
Schizandra este o plantă lemnoasă căţărătoare, care preferă zonele umbroase, iar fructele sale au toate cele cinci arome la un loc: dulce, sărat, acru, amar şi iute, de aceea se numeşte planta cu cinci arome.
Read more: Schizandra, un excelent antioxidantde Carmen Ciripoiu
Odată integrat în tabieturile noastre, oțetul de mere are efecte nebănuite asupra frumuseții și a sănătății.
Read more: Scăpaţi de negii genitali cu oţet de merede Carmen Ciripoiu
Un mojar, flacoane colorate din sticlă, așezate în dulapuri de lemn, toate etichetate cu un scris ordonat. Așa arăta pe vremuri laboratorul spițerului, o combinație reușită între farmacistul și medicul de astăzi, omul care știa să prepare leacul pentru orice maladie. Păstrate cu sfințenie, unele rețete sunt folosite şi în prezent cu mare succes, efectul binefăcător al acestora fiind garantat.
Read more: Remediile lumii moderne: Leacurile spiţerilor de altădatăde Iulian D. Moleianu
Denumită în popor şi iarba-tăieturii, iarbă de rană, vindecuță, frunza tăieturii, iarba-vântului, sovârvariță, sclipeț sau buruiana de arthritis, iarba-tâlharului a fost folosită încă din Antichitate de druizi, care o întrebuinţau pentru excluderea spiritelor rele, a coșmarurilor și a disperării. Practicile nu au dispărut nici astăzi, planta fiind folosită cu succes şi în medicina naturistă atât împotriva insomniilor, cât şi pe post de cicatrizant.
Read more: Iarba-tâlharului închide rapid rănilede Carmen Ciripoiu
Cu o valoare terapeutică bine definită, nucile sunt recunoscute pentru proprietățile laxative, antidiareice, antitoxice la nivelul pielii și al circulației limfatice.
Read more: Reţete vechi cu nucide Raluca Grințescu
Ştiați că seminţele de pin erau consumate încă din Paleolitic în Asia şi în Europa? Vechii greci şi romani consumau seminţele de pin pentru proprietăţile lor afrodiziace, în timp ce pentru chinezi reprezentau un simbol al longevităţii şi imortalităţii. În zilele noastre, seminţele de pin sunt folosite în diverse preparate culinare, însă dispun şi de numeroase beneficii pentru sănătate. Seminţele de pin sunt crocante şi delicioase, bogate în vitamine, în minerale şi în antioxidanţi puternici care protejează sănătatea.
Read more: Sminţele de pin îmbunătăţesc vedereade Daniela Anton
Tuse, dureri de oase şi alte afecţiuni de sezon sunt doar câteva dintre problemele în care terapia cu vin medicinal are efecte dovedite. Iată câteva reţete de vinuri pe care le puteţi prepara acasă, pentru a combate problemele de sănătate pe care sezonul rece le aduce.
Read more: Treceţi de afecţiunile iernii cu vinuri medicinalede Iulian D. Moleianu
Curmalele au fost utilizate în terapeutică de persani şi de egipteni încă de pe vremea şahilor şi a faraonilor. Efectele benefice ale curmalei sunt cunoscute în toată lumea, inclusiv în România. Mai mult, frunzele şi crengile de curmal au efect vindecător în cazul multor afecţiuni.
Read more: Curmalele evită cancerul