de Cătălina Tăgârță
Clorura de sodiu se adaugă în majoritatea preparatelor culinare, chiar şi în prăjituri. Gastronomii spun că sarea de bucătărie, așa cum e cunoscută, este ingredientul care dă gust mâncării. Medicii cardiologi şi nutriţionişti asigură că un consum moderat face bine oricărui om sănătos, însă, când sarea este consumată în exces, ea are efecte dramatice pentru sănătate.
Read more: Mărarul vă ajută să reduceţi consumul de sarede Daniela Anton
Mierea aduce o mulțime de beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețea noastră. Dintre zecile de sortimente de miere pe care le produce un stup de albine, cel mai cunoscute sunt cele de tei, de salcâm şi polifloră. Aflați ce probleme tratează fiecare în parte, dar şi cum să le recunoașteți ca să nu cumpărați miere falsificată.
Read more: Mierea alungă obosealade Dana Purgaru
O substanță care se găsește în anumite fructe reduce deteriorarea celulară după o criză cardiacă sau după un atac cerebral, potrivit unui studiu recent al specialiștilor britanici.
Read more: Fructele crude vă refac după un atac cerebralde Raluca Grințescu
Pe vremea când părinţii mei au fost copii, ei nu au avut informaţiile pe care le avem noi astăzi. Consumau Pepsi Cola (era în vogă atunci), fumau un singur tip de ţigări (oferta era extrem de restrânsă), găteau cu untură etc. Totul era perfect şi în deplină siguranţă! Cel puţin aşa credeau. A trebuit să treacă zeci de ani ca să înţeleagă şi ei cu adevărat că un consum de alimente precum cele mai sus menționate au destul de multe efecte negative, însă, din cauza lipsei de informare şi a timpului în care au trăit, aceste lucruri erau ţinute secret, iar informaţiile nu prea le avea nimeni.
Read more: Curăţaţi-vă corpul de toxine în trei săptămânide Dana Purgaru
Una dintre cel mai cunoscute și mai iubite mirodenii din lume, scorțișoara, și-a câștigat, în timp, și reputația unui foarte eficient medicament. Astfel, pe lângă întrebuințarea sa în gastronomie, la prepararea dulciurilor, a băuturilor ori a unor feluri de mâncare exotice, această scoarță aromată acționează și ca plantă medicinală, cu multe întrebuințări terapeutice, unele dintre ele puțin cunoscute.
Read more: Secretul unei ierni călduroase: scorţişoarade Cătălina Tăgârță
Sunătoarea a fost folosită ca remediu naturist încă din cele mai vechi timpuri, când oamenii nu aveau acces la informație sau la medici. Astfel, timp de peste 2.000 de ani, planta a fost utilizată pentru probleme emoţionale şi nervoase, leacul și modul de utilizare al acesteia transmițându-se din generație în generație.
Read more: Sunătoarea, eficientă în cazul calculilor biliaride Dana Purgaru
Oregano și cimbrul sunt două plante aromatice, ce aduc un plus de savoare și mireasmă în mâncăruri, dar sunt utile și pentru sănătate. Oamenii de știință au descoperit că acestea contribuie la combaterea infecțiilor gastrointestinale.
Read more: Un compus din oregano şi din cimbru distruge infecţiile gastrointestinalede Cătălina Tăgârță
Cercetătorii australieni au publicat de curând rezultatele unui studiu privind un nou compus din plante ce distruge celulele canceroase, dar care nu le afectează pe cele sănătoase. Deși poate părea greu de crezut, leacul miraculos a fost găsit chiar în familia de plante din care face parte și tutunul, principalul „vinovat” de cancer.
Read more: Regina-nopţii ar putea trata cancerul, fără efecte adversede Cătălina Tăgârță
Candida albicans este o ciupercă ce poate cauza infecţii ale pielii şi/sau ale membranei mucoase. La copiii mici, această ciupercă duce frecvent la apariţia unor pete albe în gură, a unor erupţii cutanate sau de scutec. La adult, ea poate afecta în orice moment sfârcurile mamei care alăptează. Diagnosticarea infecţiei cu Candida albicans e dificil de făcut, de aceea, mamele nu trebuie să se autodiagnosticheze, însă e indicat să se adreseze medicului atunci când apar dureri așa-zis cauzate de supt şi/sau provocate de procesele vasospastice/fenomenul Raynaud.
Read more: Violetul de genţiană vă scapă bebeluşul de candida albicansde Carmen Ciripoiu
Se vorbește mult prea puțin despre acestea, deși ar merita cu prisosință un raft între medicamentele din farmacia naturii. Unele se prepară ușor, altele cer oarecare migală, dar întotdeauna rezultatele finale ale tratamentului cu vinuri, cu lichioruri sau cu siropuri vindecătoare sunt mereu excepționale.
Read more: Cura cu vinuri, cu siropuri şi cu lichioruride Iulian D. Moleianu
Despre cânepă se poate spune cu ușurință că este un adevărat panaceu. Seminţele pot fi consumate în moduri variate, precum salate de legume şi de fructe, musli, produse de panificaţie, reţete de paste şi orez, lapte de cânepă şi pot fi încadrate din punct de vedere biologic în categoria nucilor sau a seminţelor oleaginoase. Proprietățile lor sunt extraordinare, dar nici cele ale frunzelor nu sunt de neglijat.
Read more: Cânepa ajută la dezvoltarea creierului