de Gabriela Niculescu
Cunoscut din Antichitate şi slăvit în papirusurile egiptene, prazul este un remediu ideal în tratarea a nenumărate maladii. Cum piețele și grădinile sunt pline de praz în această perioadă, ne-am gândit să vă împărtășim câteva remedii ce-l au pe regele praz ca protagonist.
Read more: Inamicul a 50 de maladii: PRAZULde Dana Purgaru
Banala păpădie este un izvor de vitamine, proteine, potasiu, glucide, dar și tanin, sterol colină, acid cafeic, substanțe cu principii amare, dintre care cea mai cunoscută este taraxacina, flavonoide și carotenoide - care dau culoarea galbenă a florii. De la ea se folosește totul, atât frunzele sau floarea, cât și tulpina sau rădăcina, iar gustul ei amărui este benefic, deoarece stimulează funcția de detoxifiere a ficatului.
Read more: Păpădia repară ficatul şi rinichiide Gabriela Niculescu
Primăvara este anotimpul alergiilor, fiindcă o sumedenie de arbuşti cu potenţial alergic înfloresc acum. Teiul, atât de plăcut mirosului, este un alergen puternic şi mulţi oameni au de suferit în vremea înfloririi lui. Senzaţiile specifice unei alergii sunt: mâncărimi ale nasului, înfundarea lui, lăcrimarea ochilor şi senzaţia de usturime, greutate în respiraţie, mai ales la persoanele cu astm sau cu bronşită astmatiformă, care strănută des şi se simt obosite.
Read more: Alergiile de primavara se tratează cu „nestemate“ verzide Cristina Cristache
Mangosteenul este un arbore tropical, originar din Indonezia. Mereu verde ca şi bradul, acesta rodeşte fructe comestibile cu coajă roşie şi miez parfumat. Sunt extrem de aromate, gustul lor fiind o combinaţie unică de lămâie şi piersică. În compoziţia lor chimică au fost descoperite numeroase principii active, care dau o valoroasă importanţă fitoterapeutică. Cel mai frecvent, compuşii fructelor de mangosteen sunt folosiţi în lupta cu diverşi agenţi patogeni care îmbolnăvesc organismul, precum virusurile şi bacteriile.
Read more: Mangosteenul vindecă inflamaţiilede Dana Purgaru
Simţiţi o stare de slăbiciune generală, v-a dispărut pofta de mâncare, aveţi gâtul iritat, tuşiţi, strănutaţi şi nasul e înfundat? Aceste simptome indică un guturai, o reacţie a organismului la atacul unor virusuri mai puţin violente decât cele care provoacă gripa, cauzat de diferenţa de temperatură şi umezeală. Din fericire, remediile naturale vă stau la îndemână pentru a vă face bine repede.
Read more: Teiul vine de hac guturaiuluide Cătălina Tăgârţă
Tinitusul (sau acufena) este o afecţiune foarte des întâlnită, dar despre care prea puţine persoane ştiu cât este de gravă. Una din şase persoane riscă pierderea auzului din cauza ţiuitului din ureche - căci aşa mai este cunoscută această boală în popor.
Poate fi cauzat de stres
Deşi este o afecţiune foarte veche, tinitusul rămâne în mare măsură un mister pentru oamenii de ştiinţă. Factorii care stimulează apariţia acestui simptom sunt numeroşi: unele medicamente (printre care antibioticele, sedativele, antidepresivele), stresul emoţional, alergiile, virozele şi zgomotul foarte puternic, persistent. De asemenea, printre cauze se mai pot număra hipertensiunea arterială, afecţiunile aparatului auditiv şi circulaţia defectuoasă a sângelui. De aceea, primul gest în tratarea problemei constă în evitarea expunerii excesive la zgomot, evitarea factorilor externi ce pot provoca leziuni la nivelul urechii şi utilizarea remediilor clasice: antidepresive, antialgice, sedative, remedii împotriva ameţelilor.
Apelaţi la păducel
Extractul de frunze de Ginkgo Biloba poate fi eficient în tratarea tinitusului, deoarece planta este un bun remediu pentru problemele de confuzie, depresie, ameţeli, anxietate şi dureri de cap.
O altă plantă recomandată de specialişti, în urma cercetărilor efectuate, este păducelul. Acesta este un remediu foarte eficient pentru presiunea ridicată a sângelui la nivelul capului, deci şi pentru tinitus. Şi dieta care completează deficienţele de potasiu, de magneziu şi de zinc este asociată cu ameliorarea acestei afecţiuni.
Controlul mental este foarte important pentru diminuarea disconfortului produs de tinitus, dar poate fi de ajutor şi terapia cu perna muzicală, cu condiţia ca aceasta să emită sunete cu efecte relaxante.
Infuzii din plante amestecate
Iată şi câteva amestecuri de plante la care puteţi apela cu încredere. Faceţi infuzie din coada-calului, salvie, pătlagină, gălbenele. Se amestecă plantele în părţi egale, apoi se vor pune două linguriţe cu amestec la 250 ml apă clocotită, care se infuzează două minute. Se beau câte două căni pe zi, timp de 20 de zile, apoi se face o pauză timp de zece zile, după care, la nevoie, puteţi relua cura.
Un alt amestec este următorul: trifoi roşu, păducel, salvie, gălbenele (toate în părţi egale). Se pun două linguriţe cu amestec la o cană cu apă clocotită. Se infuzează două minute, apoi se beau două căni pe zi, pe perioadă îndelungată.
Ultima combinaţie de plante cu eficienţă împotriva ţiuitului în urechi constă în: sânziene, coada-şoricelului, potbal, muşeţel - în părţi egale. Se pune o linguriţă cu amestec la 250 ml apă clocotită. Se infuzează zece minute şi se beau trei căni pe zi, pe perioadă îndelungată.
Pont! Şi tratamentul homeopat vă poate fi de ajutor. Substanţele active necesare în această situaţie sunt cocculus şi glonoin.
de Daniela Anton
Physalis este o plantă cunoscută în România sub numele de „lampion chinezesc” sau „floarea lampion”. Fructele sunt asemănătoare cireşelor şi sunt acoperite cu un înveliş portocaliu aprins. Dacă doriţi să îl încercaţi din curiozitate, aflaţi că fructul physalis-ului e un izvor de sănătate.
Read more: Physalisul, un bun diuretic-nr470-sapt16-17-apr-2014de Smaranda Grinţescu
Deşi calomfirul şi vetriceaua erau plante extrem de populare odată pe teritoriul românesc - la fel ca şi în restul spaţiului european -, tradiţia utilizării lor s-a subţiat până la ignorare. Astăzi, faima de altădată a acestor plante a rămas în numărul larg de români care poartă Calomfir sau Caranfil ca nume de familie.
Read more: Calomfirul vă scoate din depresie!de Smaranda Grinţescu
Planta cunoscută sub numele de măcriş-de-baltă, năsturel sau creson de apă este o plantă bogată în vitaminele A şi C. Specialiştii în nutriţie o recomandă împotriva stresului fizic, în special pentru cei care fac sport.
Read more: Antidotul nicotinei: năsturelulde Diana Georgescu
Studii realizate de cercetători din mai multe ţări au stabilit că broccoli, numit şi „conopida verde”, se plasează pe primul loc într-un clasament al celor o sută cel mai sănătoase alimente pe care trebuie să le consumăm, datorită conţinutului bogat în substanţe benefice.
Read more: Broccoli ţine cancerul la distanţăde Smaranda Grinţescu
În toate epocile, până prin secolul al XVIII-lea, moşmoanele au fost preţuite şi folosite în bucătăriile popoarelor europene, dar apoi obiceiul a început să fie neglijat, şi treptat copacul a fost dat uitării.
Read more: Moşmoanele spun stop reumatismului