de Cătălina Tăgârţă
Sulfina este una dintre plantele medicinale cel mai cunoscute în medicina populară românească. Numită şi iarbă de piatră sau molotru galben, aceasta a fost folosită încă din timpuri străvechi de bătrânele de la sat, pentru a feri copiii de deochi sau de sperietură. În plus, atunci când le puneau sub batic le ferea chiar şi pe ele de durerile de cap şi de insolaţie. Însă planta este foarte utilizată şi în prezent, în special pentru calitatea sa de calmant psihic şi de reglator al activităţii nervoase, care este confirmată chiar şi de studiile moderne.
Read more: Iarba care alungă frica: sulfinade Dana Purgaru
- Sucurile proaspete sunt o binecuvântare pentru corp
Corpul nostru conţine 80% apă şi are nevoie să primească nu numai un aport ridicat de lichide, ci acestea trebuie să fie pline de nutrienţi. Cel mai bun exemplu în acest sens sunt sucurile obţinute din fructe şi legume.
Read more: Sănătate... la pahar!de Cristina Cristache
Organ de care depinde întregul organism, deoarece participă la digestie, ficatul se ocupă de eliminarea substanţelor nocive pătrunse în organism prin ingerare sau prin metabolism; de asemenea, produce proteine, colesterol şi furnizează energie. În timpul procesului metabolic, celulele hepatice pot fi afectate, iar în unele cazuri se poate ajunge la ciroză sau la cancer. Ficatul are însă şi cea mai mare putere de regenerare. Doar un sfert de ţesut hepatic sănătos poate creşte până la 100%, având funcţii perfecte.
Read more: Silimarina reface celulele hepaticede Diana Georgescu
Cunoscută în popor şi sub denumirea de doruleţ, spoiş, scai voinicesc sau floarea-secetei, cicoarea este înaltă de până la un metru, cu flori albastre, inconfundabile. Creşte în locuri deschise, cum ar fi fâneţele, pajiştile şi terenurile virane. Are o rădăcină cu un gust amar puternic, în care se depozitează substanţe cu calităţi nutritive şi vindecătoare extrem de eficiente, fiind totodată energizantul preferat în multe gospodării tradiţionale, în absenţa cafelei.
Read more: Cicoarea, energizant natural subevaluatde Cătălina Tăgârţă
Datorită compoziţiei lor, dovleceii sunt foarte importanţi în terapia naturistă. Aceştia sunt bogaţi în apă, în proporţie de circa 95%, iar pulpa, şi mai ales coaja lor, conţine mari cantităţi de vitamine A şi B9, precum şi magneziu, fosfor, potasiu şi fibre alimentare. Dovleceii pot fi consumaţi cât sunt tineri, atât la gătit, cât şi în scop terapeutic -, caz în care e ideal să fie folosiţi în stare crudă.
Read more: Tensiune normală cu dovlecel crudde Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Cunoscut şi sub denumirea de cucuruz, păpuşoi sau grinişor, porumbul este un remediu naturist bogat în numeroase substanţe hrănitoare, săruri şi vitamine (A, B, C, E şi K). Consumat fiert sau copt, este un adevărat deliciu, iar mătasea şi pulberea obţinută din aceasta tratează şi vindecă numeroase afecţiuni cardiace, renale şi limfatice. Aceste remedii naturiste ni le-a dăruit monahul Cosma de la Mănăstirea Cozia.
Read more: Porumbul salvează inimade Daniela Anton
Aveţi probleme cu inima, iar medicul v-a sfătuit să reduceţi consumul de sare, ca să ţineţi boala în frâu? Nu vă întristaţi, puteţi da gust mâncărurilor cu alte condimente. Vă spunem noi ce să folosiţi ca să aveţi mereu pe masă preparate gustoase.
Read more: Condimentele înlocuiesc cu succes sareade Cristina Cristache
Ananasul este originar din America şi nu este nimic altceva decât un conglomerat de fructe produs din mai multe flori alăturate. Conţine bromelină, acid cinamic, pectine, polizaharide, vitamina C, triptofan, serotonină , minerale şi vitamine. Din punct de vedere medicinal, bromelina este cel mai preţios compus al acestui fruct delicios. Datorită acestei substanţe, fructul de ananas este foarte util în buna funcţionare a tractului gastrointestinal, putând chiar înlocui sucul gastric. Totuşi, în scop fitoterapeutic se utilizează atât frunzele tinere şi fructele, cât şi tulpina.
Read more: Sucul de ananas, un bun pansament gastricde Cristina Cristache
Andivele sunt consumate îndeosebi iarna, însă, pentru o siluetă de invidiat în timpul verii, este bine să nu le evitaţi dacă le întâlniţi în supermarketuri. Sunt bogate în vitaminele A, B şi C, dar şi în minerale şi alte elemente vitale. Principala lor calitate este aceea de a detoxifica organismul. Pe lângă beneficiile aduse sănătăţii, o terapie cu andive vă scapă de kilogramele în plus în mod natural, fără stări de rău şi pierderi de energie.
Read more: Andivele ajută în aterosclerozăde Gabriela Niculescu
Magneziul este un mineral necesar bunei funcţionări a organismului uman, lipsa lui ducând la dereglări grave. Afecţiunile în care sursele bogate în magneziu pot ajuta sunt dintre cele mai diverse, de la spasme, astenii, gută, artroză, tromboze, anafilaxie până la îmbătrânire, cancer, tremurături, diverse probleme digestive, respiratorii şi hepatice, convulsii sau colite infecţioase. De asemenea, este important de precizat că magneziul se asociază cu potasiul.
Read more: Cele mai bogate surse naturale de magneziude Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Considerat cel mai puternic tonic amar, pelinul este o adevărată plantă miraculoasă, ce curăţă întregul organism de impurităţi, redând vigoarea şi vioiciunea oricui îl foloseşte. Ceaiul din frunze de pelin este un pansament eficient în bolile de stomac, iar pulberea şi siropul cicatrizează ulcerul cu nişă, stopează balonarea şi contribuie la regenerarea ficatului bolnav. Părintele Gherasim de la Schitul Preajba a învăţat aceste leacuri într-un pelerinaj, de la un călugăr benedictin.
Read more: Pelinul sfidează bolile digestive