Main menu

header

Tuia distruge pietrele de la rinichi şi bilă

de Gabriela Niculescu

Pietrele la rinichi sunt depozite minerale întărite, care se formează în unul sau în ambii rinichi. Fitoterapia vă poate fi de folos în astfel de situaţii.

Read more: Tuia distruge pietrele de la rinichi şi bilă

Alinare la bătrâneţe: coada-calului

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Coada-calului, un adevărat leac miraculos, are puterea de a trata o multitudine de boli şi de a ne ajuta să ne păstrăm tineri. Are efecte imediate de încetinire a procesului de îmbătrânire a organismului, eficienţa sa fiind accentuată de conţinutul de siliciu organic, ce menţine vasele de sânge puternice şi sănătoase, redând elasticitatea ţesuturilor şi crescând mobilitatea articulară. Maica Veronica de la Mănăstirea Agapia, la cei 90 de ani, a adunat aceste leacuri din generaţie în generaţie, crezând cu desăvârşire în eficienţa lor.

Read more: Alinare la bătrâneţe: coada-calului

Pietrele preţioase ale plantelor: mugurii

de Carmen Ciripoiu

Istoria vindecării cu muguri începe cu zeci de ani în urmă, când un medic francez, Max Teteau, a pornit primele studii privind efectele extractelor de muguri asupra organismelor vii. Au fost testate zeci şi sute de plante lemnoase, iar în final s-au sintetizat 55 de preparate din muguri, mlădiţe, rădicele ori scoarţă internă, pe care le-a destinat terapiei intitulate gemoterapie (din latinescul „gemmae”, care înseamnă în acelaşi timp mugur de plantă şi piatră preţioasă). Iată care sunt cele mai importante calităţi ale muguraşilor.

Read more: Pietrele preţioase ale plantelor: mugurii

Fasolea neagră stimulează fertilitatea

de Cristina Cristache

Fasolea neagră este ideală pentru oricine. E bogată în fibre, fier şi nutrienţi şi, în acelaşi timp, are un conţinut sărac de calorii. Este ideală în dietele pentru slăbit, deoarece scade colesterolul şi intensifică arderile fără să afecteze imunitatea, pe care o stimulează. Este plină de antioxidanţi şi folaţi, dar şi de vitamina B6, motiv pentru care nu trebuie subapreciată în sarcină, căci îi va fi de ajutor atât viitoarei mame, care nu va lua excesiv în greutate, nu va avea probleme de tranzit intestinal şi nu va duce lipsă de fier, cât şi bebeluşului, care va avea oase puternice şi un sistem nervos sănătos.

Read more: Fasolea neagră stimulează fertilitatea

Ceaiul verde în exces este dăunător

de Gabriela Niculescu

Consumul de ceai verde, în cantităţi moderate, e benefic pentru organism, deoarece este eficient în prevenirea şi combaterea multor afecţiuni. Excesul însă poate provoca dezechilibre serioase în organism, motiv pentru care vă vom atrage atenţia asupra câtorva dintre efectele secundare nedorite.

Read more: Ceaiul verde în exces este dăunător

Morcovul reglează transpiraţia în exces

de Diana Georgescu

Morcovul conţine vitaminele A, B1, B2, C şi K, săruri minerale, calciu, magneziu, fier, potasiu, sodiu, fosfor, asparagină şi betacaroten, fibre alimentare. Consumat cu regularitate, el menţine sănătatea organismului, în special pe cea a ochilor, a pielii şi a părului.

Read more: Morcovul reglează transpiraţia în exces

Teiul alungă oboseala

de Cătălina Tăgârţă

Teiul înfloreşte la sfârşitul lunii mai, începutul lui iunie. Oriunde am merge, pe străzi, în parc sau chiar în faţa blocului, peste tot se simte miros de tei. De altfel, acesta e şi momentul propice pentru a culege florile, care au foarte multe beneficii asupra organismului dacă sunt consumate sub formă de ceai.

Read more: Teiul alungă oboseala

Chivesul elimină metalele grele din organism

de Diana Georgescu

Din ce în ce mai folosit şi în bucătăria autohtonă, chivesul sau arpagicul verde, ce aminteşte mai degrabă de iarba proaspăt cosită, este de fapt cel mai mic membru al familiei cepei. Are o aromă mult mai subtilă, ce derivă dintr-un ulei volatil, bogat în sulf şi comun familiei din care provine, dar mai atenuat şi mai subtil în cazul său, ceea ce îl face mai uşor de consumat în mod frecvent.

Read more: Chivesul elimină metalele grele din organism

Scoarţa de salcie, un calmant veritabil

de Cătălina Tăgârţă

Salcia cu scoarţă albă este benefică sănătăţii, ceaiul care se prepară din ea fiind util în cazul a nenumărate afecţiuni. Aşa se explică şi faptul că are o istorie veche în medicină, remediul datând încă din anul 500 î.Hr. Iniţial, acesta a fost folosit pentru tratarea durerilor de cap, de articulaţii, pentru a reduce febra, senzaţia de vomă şi a ameliora simptomele date de reumatism. Mai nou însă, studiile clinice arată că acest remediu-minune are şi alte întrebuinţări.

Read more: Scoarţa de salcie, un calmant veritabil

Sucul de mutătoare vă scapă de constipaţie

de Gabriela Niculescu

Mutătoarea are aspect asemănător unei viţe-de-vie, iar tulpinile se caţără pe tufişuri şi copaci cu ajutorul cârceilor, ce pot ajunge la lungimi de câţiva metri. Planta este aspră la pipăit, acoperită cu peri. Frunzele sunt pedunculate, ca acelea ale viţei-de-vie. Florile sunt mici şi verzui, cresc în inflorescenţe şi apar în luna mai. Fructele, bobiţe de culoare mov închis, cresc în ciorchini şi emană un miros fetid. Rădăcina are aspectul unei gulii şi este utilizată în scop fitoterapeutic.

Read more: Sucul de mutătoare vă scapă de constipaţie

Ştevia, loboda şi ştirul, trei „doctorii“ din natură

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

În perioada care cuprinde sfârşitul primăverii, dar şi în prima parte a verii, majoritatea oamenilor renunţă la tratamentele medicamentoase, alegând să se trateze cu ajutorul leacurilor naturiste. Ştevia, loboda şi ştirul sunt doar câteva dintre „doctoriile” verzi ale acestei perioade, datorită conţinutului bogat în vitamine, substanţe minerale, pigmenţi clorofilieni şi carotenoizi. Astfel de leacuri, ce ajută în tratarea afecţiunilor pielii, ale prostatei, plămânilor şi durerilor abdominale, am aflat de la Maica Vartolomeea, care trăieşte într-o sihăstrie din apropiere de Tismana.

Read more: Ştevia, loboda şi ştirul, trei „doctorii“ din natură