de Elena Şerban
Toată lumea foloseşte din plin plantele medicinale, pentru diferite afecţiuni. Fie că au auzit de la rude sau de la prieteni, fie că au citit articole de specialitate, fie că au fost sfătuite de specialişti, multe persoane îşi pregătesc ceaiuri sau infuzii pentru a scăpa de boli. Însă, dintre aceste persoane, viitoarele mămici trebuie să manifeste o grijă deosebită, pentru că anumite plante medicinale pot avea efecte adverse: pot dăuna prin provocarea crampelor timpurii, a ameţelilor, senzaţiilor de vomă suplimentare sau chiar pot interveni în dezvoltarea normală a fătului. Printre acestea se numără aloe vera, angelica, usturoiul, tătăneasa etc.
Read more: Graviduţe, atenţie la plantele medicinale!de Anda Postolache
Ficatul este laboratorul în care organismul nostru arde toxinele, astfel încât un ficat sănătos ajută tot corpul să fie într-o stare bună, de aceea, din când în când, este bine să ajutăm acest organ foarte important să funcţioneze perfect.
Read more: Produse amare pentru un ficat sănătosde Anda Postolache
Limba-mielului este o plantă originară din Siria, dar astăzi creşte în cea mai mare parte a Europei şi în nordul Africii. Are multiple acţiuni terapeutice.
Read more: Limba-mielului, adjuvant în scarlatină- O baie fierbinte, cu o jumătate de oră înainte de culcare, poate fi cel mai bun somnifer natural. Puneţi în apa din cadă un săculeţ în care aţi amestecat valeriană, talpa-gâştii, roiniţă, mac, păducel, tei. Leneviţi măcar un sfert de oră în baia astfel preparată;
Read more: 3 ponturi pe săptămână (255)de Elena Şerban
Printre „ciudăţeniile” pe care le găsim în general în supermarketuri, şi despre care mulţi dintre noi nu ştim la ce folosesc, se numără şi o rădăcină cu aspect de cartof explodat. Ghimbirul, căci despre el este vorba, e folosit din cele mai vechi timpuri în bucătăriile chineză şi indiană. Atât datorită gustului deosebit de bun, cât şi mulţumită faptului că atenuează mirosul specific preparatelor din carne de oaie, miel, scoici sau peşte.
Read more: Ghimbirul vă scapă de crampele menstrualede Anda Postolache
Cătina este un remediu recomandat într-o mare varietate de probleme şi este foarte util în anotimpul rece, când organismul este lipsit de alimente bogate în vitamine. În primul rând, cătina întăreşte imunitatea, energizează organismul, făcându-l mai rezistent în faţa epidemiilor de gripă.
Read more: Cătina alungă avitaminozelede Anda Postolache
În perioada Sărbătorilor de Iarnă şi, în general, la marile sărbători, când tradiţia românilor acordă o mare importanţă bucatelor, există destule cazuri în care au loc abuzuri alimentare. Câteva remedii sunt oricând binevenite.
Read more: Spuneţi adio arsurilor la stomac!de Anda Postolache
Hreanul este un important remediu naturist, folosit încă din timpuri străvechi de greci, cât şi de romani. Nici dacii nu erau străini de virtuţile terapeutice ale hreanului şi îl numeau „usturoilă”. În Antichitate se foloseau frunzele crude de hrean contra durerilor de cap, iar ceaiul, tot din frunze, era un fel de Aspirină de azi.
Read more: Hreanul descongestionează căile respiratoriide Elena Şerban
Uleiul volatil de oregano obţinut dintr-o specie de plantă diferită de cea folosită la gătit are reale proprietăţi antioxidante. Acestea se datorează existenţei în acest preparat a carvacrolului şi a timolului. De asemenea, extractul natural are puternice proprietăţi dezinfectante şi elimină microbii din organism. În România, acest ulei poate fi cumpărat de la magazinele de profil, dar ţineţi cont că, pentru a fi eficient, preparatul trebuie să aibă o concentraţie de 70% carvacrol.
Read more: Uleiul de oregano tratează iritaţiile cutanatede Anda Postolache
Există o veche reţetă practicată în Munţii Tibet de mii de ani, ce foloseşte proprietăţile curative ale usturoiului şi care aduce multe beneficii sănătăţii. Rolul usturoiului administrat în cure este mai ales unul profilactic, fiind prevenite astfel: infarctul miocardic, ulcerul stomacal, cardiopatia ischemică şi scleroza vaselor sangvine. În plus, în urma curei, pacientul va avea o vedere mai ageră.
Read more: Cura tibetană cu usturoi previne bolile cardiovascularede Elena Şerban
Păstârnacul este o rădăcină foarte bogată în substanţe nutritive, ce are în compoziţie săruri de potasiu, vitaminele A, B1, B2 şi C, plus ulei volatil (ce conţine apiol), celuloză, proteine, grăsimi, glucide solubile. Rădăcinoasa este folosită şi în curele de slăbire, deoarece 100 g de păstârnac conţin doar 40 kcal.
Read more: Păstârnacul, inamicul gutei