de Anda Postolache
Măceşul, pe numele ştiinţific Rosa Canina, creşte la marginea pădurilor de foioase, pe coastele însorite, păşuni şi fâneţe, dar şi prin luncile râurilor. Este o plantă medicinală foarte bogată în vitaminele A, B1, B2, C, P, K, lecitină şi zaharuri. Vitamina P are rolul de a menţine fragilitatea şi permeabilitatea capilarelor, normalizând astfel circulaţia sângelui. Read more: Măceşele, izvor de vitaminede Anda Postolache
Suntem în plină vară şi în grădini sau pe tarabe se găsesc legume sănătoase, printre ele numărându-se şi dovlecelul. Pe numele lui ştiinţific Curcubita pepo, este originar din Mexic, unde se pare că era folosit în alimentaţie încă de acum 7.000 de ani. În Europa au fost aduşi de turci şi de italieni, ulterior răspândindu-se pe tot globul. La noi, cea mai întâlnită specie este cea cu coajă verde deschis, dar mai sunt şi dovlecii italieneşti, cu coaja verde închis, numiţi zucchini. În China au fost obţinuţi dovlecei cu lungime de un metru, ce au ajuns şi în pieţele noastre. Read more: Garantul unei sănătăţi de fier: dovlecelulde Elena Şerban
Deseori, vedem în marile magazine platouri cu diverse fructe uscate. Aşezate simetric pe farfurii de carton şi ambalate frumos, aceste fructe nu sunt bune doar să impresionaţi musafirii, în cazul unor petreceri. Arabii folosesc de veacuri beneficiile fructelor păstrate astfel. Read more: Nu ocoliţi fructele uscate!de Anda Postolache
Arnica este planta medicianală reprezentativă pentru flora din ţara noastră, se spune într-un studiu realizat de cercetătorii în farmacologia plantelor. Arnica, pe numele ei ştiinţific Arnica montana, este folosită cu mult succes în stările posttraumatice, de şoc psihic, la îmbunătăţirea stării generale a organismului atunci când este instalată o stare generală caracterizată prin sintagma: „N-am chef de viaţă”. Dar utilizările medicale ale plantei sunt mult mai vaste, una dintre cele mai importante fiind cicatrizarea rănilor. Read more: Arnica vă redă pofta de viaţăde Anda Postolache
Reumatismul provoacă neplăceri multora dintre noi, mai ales după vârsta a doua. Este bine să ne pregătim pe cât posibil organismul încă dinaintea apariţiei anotimpului umed şi rece, preparându-ne diferite produse naturale şi făcând o baie specială. Read more: Reţete de îmblânzit reumatismulde Claudia Stan
Ciurul-zânelor sau Carlina acaulis este o plantă cu flori alb-argintii, ce înfloreşte la sfârşitul lunii august, fiind recunoscută, în special în lumea satelor, ca miraculoasă, panaceau pentru diverse boli. De la ciurul-zânelor se foloseşte doar rădăcina, pentru uz medicinal, culeasă din zonele montane, ferite de poluare. Se păstrează într-un loc uscat. Read more: Ciurul-zânelor, puterea bitterului suedezde Ana Trifan
Natura ne vine în ajutor atunci când din diferite motive nu avem cum să ajungem urgent la dentist sau suferim de boli care nu ne permit să luăm medicamente calmante sau antiinflamatoare. Uneori, doar gândul la binecunoscutul scaun din cabinetele de medicină dentară, la sunetul ascuţit al frezei, teama de ace şi de cleşti ne fac să găsim diverse scuze şi să ocolim dentistul. Din acest motiv, am apelat la experienţa medicului stomatolog Ingrid Dăncăescu. Read more: Algiile dentare, puse la zid cu produse din naturăde Ana Trifan
Salvia este o plantă perenă folosită atât în gastronomie (în mod special pentru a condimenta mâncărurile), cât şi în medicina naturistă, pentru că s-a dovedit a fi un execelent antiseptic şi un antibiotic natural. Read more: Planta sacră a fertilităţii: salviade Cristina Tache
Femeile asiatice sunt cunoscute drept unele dintre cele mai frumoase din lume, cu un ten ce frizează perfecţiunea, dar şi cu o siluetă de invidiat. Frumuseţea lor se datorează nu doar moştenirii genetice, dar şi felului în care au grijă de pielea lor şi de tehnicilor pe care le folosesc pentru a-şi păstra tinereţea. Read more: Secrete ancestrale chineze pentru o tinereţe fără bătrâneţe