de Cătălina Tăgârţă
Cărnoase, aromate, nu foarte dulci, dar extrem de gustoase, caisele se găsesc în această perioadă în toate pieţele. De aceea, e păcat să nu profităm din plin de efectele benefice ale acestora. Şi, chiar dacă nu urmărim niciunul dintre acestea, trebuie consumate chiar şi pentru savoarea acestora.
Read more: Caisele, izvor de vitalitatede Gabriela Niculescu
Muşcata, pe lângă frumuseţea răpitoare şi calmul pe care ni-l inspiră, este şi o fenomenală plantă-medicament. În popor, muşcata se consideră din moşi-strămoşi un diluant bun pentru depunerile de pietre la rinichi, un calmant al afecţiunilor renale, dar şi un medicament-cosmetic pe care bunicile noastre îl foloseau în tratarea acneei şi a cuperozei.
Read more: Balsamul de muşcată dizolvă pietrele la rinichide Dana Purgaru
Pe vremuri nu exista casă în România în care să nu se facă borş din tărâţe. Acum, din cauza lipsei de timp, obiceiul s-a păstrat în special la ţară, unde pe oricare masă de prânz există o ciorbă acrită cu borş. Însă, acest preparat natural nu este indicat numai pentru a da gust bun, tradiţional mâncării, ci este bogat în substanţe active, printre care minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, iod), vitamine (B şi PP) şi mai ales enzime şi acizi ce ajută la metabolism şi la digestie. Datorită acestor proprietăţi e bine să se ţină o cură o dată la câteva luni.
Read more: Cura cu borş curăţă corpul de toxinede Cătălina Tăgârţă
E sezonul prunelor. Indiferent de soiul care vă place, dacă le preferaţi mai coapte sau mai acrişoare, acestea au foarte multe beneficii asupra organismului şi, în plus, ajută la slăbit. Fructele sunt puternic laxative, detoxificante, diuretice şi tonice pentru memorie.
Read more: Cel mai eficient laxativ natural: prunelede Gabriela Bunea
Brâncuţa este o plantă medicinală specifică florei din Europa şi Africa de Nord şi face parte din familia cruciferelor. La noi, planta se întâlneşte des în flora spontană din zonele de deal şi de câmpie, pe marginea drumurilor ori pe terenurile arabile sau virane.
Read more: Brâncuţa alină durerilede Liliana Simidon
Vara este cel mai bun moment al anului pentru a regla nivelul colesterolului. Aşa că, dacă aveţi o valoare mare a acestuia, trebuie să vă înarmaţi cu voinţă şi să daţi cât mai des fuga în pieţele pline cu legume şi fructe.
Read more: Seminţele de muştar scad colesterolulde Gabriela Bunea
Mugurii de pin sunt cunoscuţi încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Utilizaţi atât intern, cât şi extern, aceştia au o putere terapeutică extraordinară, fiind un remediu excelent pentru tratarea diverselor boli.
Read more: Mugurii de pin alungă migrenelede Mariana Borloveanu
Legumele şi fructele proaspete ne sunt la îndemână în acest sezon şi ar fi păcat să nu beneficiem din plin de terapiile energizante şi răcoritoare ale verii.
Read more: Sucuri de sezon pentru o sănătate de fierde Gabriela Bunea
Cunoscută şi sub denumirea de hasmaţuchi, asmăţuiul este o plantă aromatică înrudită cu pătrunjelul, folosită drept condiment, care este cultivată pentru aromatizarea preparatelor culinare. Dar această plantă este utilizată şi pentru tratarea diferitelor afecţiuni, deoarece are diverse proprietăţi curative.
Read more: O plantă cu zeci de întrebuinţări: asmăţuiulde Gabriela Niculescu
Muşeţelul, numit popular şi romaniţă sau matrice, apare încă din luna mai şi înfloreşte până în septembrie. Florile fără codiţă se culeg pe vreme însorită şi se usucă într-un loc umbros, bine aerisit. Ceaiul de muşeţel sau infuzia ameliorează colita, calmează durerile hepatice şi, în general, are efect benefic în multe dintre afecţiunile stomacului. O cană cu infuzie de muşeţel băută seara, înainte de culcare, calmează nervii slăbiţi şi ajută la instalarea unui somn liniştit. Oamenii de ştiinţă au identificat peste 12 substanţe active în compoziţia acestor flori asemănătoare cu margaretele.
Read more: Muşeţelul ameliorează ulcerul bucalde Anda Postolache
Uleiul de arbore de ceai (în engleză - tea tree oil), obţinut din arborele cu acest nume, originar din Australia şi Asia, este indicat în tratarea multor afecţiuni dermatologice. Este un antiviral şi un antibacterian natural puternic, dar şi un analgezic şi cicatrizant, de aceea este folosit în caz de zgârieturi, răni superficiale, furuncule, acnee, micoze, înţepături de insecte.
Read more: Esenţa de arbore de ceai „usucă“ herpesul