de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Ardeiul pasilla se află la granița dintre legume și condimente, cu aspectul său „ridat”, gustul picant și aroma de… stafide! Vedetă a bucătăriei sud-americane, acest rod deosebit al Pământului este încărcat de nutrienți foarte importanți pentru sănătatea umană.
Read more: Pasilla încetineşte evoluţia bolii Stargardtde Camelia Onciu
O zi obișnuită de vară este incompletă fără o băutură rece. Cel mai potrivit pentru revigorarea și hidratarea sistemului este ceaiul cu gheață pe bază de plante, reconfortant, aromat și vindecător. Un ice tea preparat acasă e mai bun și mai sănătos decât cele din comerț. Alegeți planta în funcție de preferința personală, după gust, culoare, beneficii medicinale. Nu vă sfiiți să adăugați fructe (piersici, pepene, portocale, struguri, ananas), condimente (coriandru, busuioc, rozmarin, scorțișoară, ghimbir), legume (castraveți, măsline, ardei gras) și chiar petale de flori. Nicio combinație nu e interzisă.
Read more: Infuzii răcoroase din plante medicinalede Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Avantajele consumului de orez sălbatic sunt numeroase, ceea ce face din acesta unul dintre cele mai puternice alimente din lume. Cercetă- rile au evidențiat o serie de proprietăți unice ale acestor boabe delicioase, care pot face parte cu succes din orice meniu.
Read more: Orezul sălbatic sporeşte producţia de celule albede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Unul dintre cele mai apreciate condimente, parfumatul cardamom, a vădit deja o serie de beneficii pentru organism și continuă să releve o putere terapeutică nebănuită. Alături de binecunoscutul efect de susținere a scăderii în greutate, delicioasa pulbere a demonstrat că poate scădea nivelul inflamațiilor și că echilibrează digestia.
Read more: Cardamomul reface apetitul în convalescenţăde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Unul dintre cele mai apreciate condimente, oregano, furnizează din florile și frunzele sale nu doar o aromă de excepție, ci și un ulei esențial, care are multiple beneficii pentru sănătate. De la prevenție la tratare, acest tip de ulei se adresează întregului ansamblu al organismului, acționând deopotrivă intern și extern.
Read more: Uleiul esenţial de oregano, aliat împotriva sindromului intestinului permeabilde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Guava, arbore tropical originar din America Centrală, furnizează sănătății umane fructe delicioase și frunze vindecătoare, care îl fac un aliat al sănătății și un agent eficient de prevenire a unui mare număr de afecțiuni.
Read more: Guava vindecă infecţiile gingivalede Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Unul dintre arborii-vedetă ai medicinei tradiționale este arjuna, care crește în Asia și se află în centrul unor cercetări care îi confirmă proprietățile terapeutice apreciate de secole.
Read more: Arjuna, de folos în steatozăde Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Dulce-acrișoară, cu o aromă foarte potrivită pentru zilele calde de vară, dar nu numai, rubarba este apreciată nu doar pentru calităţile sale culinare, ci şi pentru beneficiile pentru sănătate, pe care le datorează unui conținut nutrițional remarcabil.
Read more: Rubarba, eficientă în sindromul de reacţie inflamatorie sistemicăde Camelia Onciu
Cunoscut pentru aroma sa dulce și adesea consumat ca înlocuitor al ciocolatei, carobul are o istorie lungă de utilizări ca sursă de hrană și plantă medicinală. Este un arbore de la care folosim păstăile denumite popular și Pâinile Sfântului Ioan. La noi, li se spune roșcove și pot înlocui cu succes cafeaua. Băutura fierbinte preparată din carob nu mai are nevoie de zahăr.
Read more: Roşcovele tratează boli şi înlocuiesc cafeauade Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Dieta este considerată un factor major al stilului de viață și joacă un rol vital în reglarea unor factori de risc pentru anumite probleme de sănătate. Alunele au dezvăluit recent, în cadrul unui studiu, proprietăți terapeutice importante.
Read more: Alunele îmbunătăţesc performanţele cognitivede Roxana Istudor şi Adrian Barna
Una dintre cele mai interesante plante aromatice din perspectiva gustului deosebit este papalo, folosită de secole în bucătăria tradițională din America Centrală și de Sud. În același timp, studiile derulate pe aceste frunze delicioase au scos la iveală proprietăți care au generat intrarea papalo printre alimentele care asigură un stil sănătos de viață.
Read more: Papalo elimină radicalii liberi din organism