de Raluca Grințescu
Medicamentele şi leacurile din perioada în care a trăit Iisus s-au aflat cu precădere sub influenţa medicinei greceşti, considerată revoluţionară şi eficientă în acele timpuri. Medicina antică greacă avea în vedere cele patru umori (fluide corporale): sânge, bilă galbenă, bilă neagră şi secreţii, iar ulterior aceste concepte medicinale din timpul vieţii lui Iisus au fost adoptate şi de români. Aceste practici nu erau însă singurele forme de medicină comune. Medicamentele populare tradiţionale, diversele remedii din plante erau un ajutor de nepreţuit în tratarea diverselor boli ale trupului. Unele dintre acestea sunt menţionate în Biblie, iar altele au fost descrise în scrierile unor cărturari ai vremii. Să vedem care sunt acestea!
Read more: Leacuri excepţionale din vremea lui Iisus (II)de Cristina Cristache
Mărul lemnos este fructul unui copac originar din subcontinentul indian. Cel mai frecvent se găseşte în Bangladesh şi Sri Lanka. Aspectul său ne duce cu gândul la o nucă de cocos mucegăită, însă conţinutul este total diferit. Străinii care l-au gustat i-au asemănat textura cu o budincă sau cu mâncarea pentru bebeluşi, însă aroma i-a purtat cu gândul la struguri bine copţi, chiar la stafide foarte dulci şi acidulate. Beneficiile sale îl recomandă pentru consum atât copiilor, cât şi adulţilor, mai ales celor care au probleme de apetit, digestie şi fertilitate.
Read more: Tratament indian pentru infertilitate: Marul lemnosde Dana Purgaru
Delicioasele piersici pot fi folosite și pe post de remediu naturist. Acestea sunt recomandate împotriva constipației, a litiazei renale, dar și a tulburărilor digestive. Dar nu consumate oricum, ci... sub formă de vin.
Read more: Vinul de piersici ameliorează digestiade Iulian D. Moleianu
Bradul alb este un arbore monoic, răşinos, indigen, specific zonelor premontane şi montane de la noi. Bradul alb nu este acelaşi lucru, cum greşit uneori se crede, cu bradul argintiu (Abies concolor), specie exotică mai mică şi cu frunze cenuşii, care la noi se cultivă în scopuri decorative. De asemenea, bradul alb nu trebuie confundat cu bradul roşu, numit şi molid. Bradul alb este folosit mai ales în afecţiunile pulmonare, ca expectorant şi antitusiv. Are însă şi proprietăţi diuretice, analgezice, stimulente.
Read more: Siropul de brad alb înlătură afecţiunile pulmonarede Dana Purgaru
Pentru inflamații și iritații ale faringelui și laringelui și pentru amigdalite se pot încerca rețetele de mai jos.
Read more: 4 gargare pentru gâtul inflamatde Carmen Ciripoiu
De cele mai multe ori când apare prin grădini e văzut ca o adevărată pacoste, însă ciulinul își spală păcatele prin imensele beneficii pe care le are pentru sănătate.
Read more: Ciulinul distruge colesterolul răude Raluca Grințescu
Medicamentele şi leacurile din perioada în care a trăit Iisus s-au aflat cu precădere sub influenţa medicinei greceşti, considerată revoluţionară şi eficientă în acele timpuri. Medicina antică greacă avea în vedere cele patru umori (fluide corporale): sânge, bilă galbenă, bilă neagră, umoareas albă (mucozităţi), iar ulterior aceste concepte medicinale din timpul vieţii lui Iisus au fost adoptate şi de români. Aceste practici nu erau însă singurele forme de medicină comune. Medicamentele populare tradiţionale, diversele remedii din plante erau un ajutor de nepreţuit în tratarea diverselor boli ale trupului. Unele dintre acestea sunt menţionate în Biblie, iar altele au fost descrise în scrierile unor cărturari ai vremii. Să vedem care sunt acestea!
Read more: Leacuri excepţionale din vremea lui Iisus (I)de Raluca Grințescu
Cornacii, cunoscuți ca și ciulini de baltă, draci-de-mare sau colții-dracului, este o specie plutitoare, întâlnită în flora spontană a apelor dulci cu curs lin, nativă pe un teritoriu vast din Europa până în marginile estice ale Asiei. Datorită fructelor sale comestibile, cornacii au fost culeși și consumați încă din preistorie, iar în timpurile noastre sunt cultivați pe suprafețe extinse în Asia.
Read more: Ciulinii de balta ameliorează febrade Gabriela Niculescu
Circa 70 de procente din biomasa mărilor şi oceanelor sunt alcătuite din alge, care formează fitoplanctonul, acesta stând la baza nutriţiei celorlalte organisme - raci, moluşte, peşti, păsări şi mamifere acvatice. Printre proprietăţile curative ale algelor sunt favorizarea proceselor metabolice şi stimularea schimburilor de substanţe în corp, dar şi tonifierea şi stimularea activităţii glandelor endocrine, în special a tiroidei, hipofizei şi pancreasului.
Read more: Gelul din alge marine împiedică necroza cardiacăde Carmen Ciripoiu
Specialiștii ne scot în evidență un adevăr de necontestat: cojile fructelor sunt mai valoroase pentru sănătate decât pulpa acestora. Aruncându-le la coșul de gunoi, dăm deoparte, de fapt, cea mai sănătoasă parte a fructelor, iar organismul va fi lipsit de nutrienții esențiali. În rândurile de mai jos veți regăsi beneficiile extraordinare pe care organismul le poate avea consumând cojile fructelor de toamnă.
Read more: Cojile fructelor de toamnă, putere vindecătoarede Iulian D. Moleianu
Denumit „Boletus igniarus” sau, mai simplu, iască, buretele de stejar este folosit din vechime pentru oprirea sângerărilor. Este vorba, de fapt, despre două genuri de ciuperci - Fomes și Phellinus - care cresc în pădure, pe tulpinile copacilor bătrâni, mai ales pe stejari și fagi. Aceste ciuperci sunt folosite ca materie primă pentru prepararea a ceea ce noi numim „iască”. Buretele de stejar crește sub forma unei copite de cal sau a unei etajere.
Read more: Buretele de stejar opreşte sângerările