de Mariana Borloveanu
Fascinantul finic (Phoenix dactylifera), cultivat de mii de ani în Africa, Asia, America de Sud, a fost aclimatizat pe alocuri și în Europa. Acest arbore exotic, din familia palmierilor, este cunoscut pentru fructele sale dulci, care abundă în vitamine și minerale. Datorită proprietăților vitaminizante, energizante, nutritive și antioxidante, curmalele sunt folosite în tratarea asteniei, a oboselii cronice, dar și a tulburărilor digestive. Maica Salomea (medalion) de la Mănăstirea Eleon, de pe Muntele Măslinilor, din Ţara Sfântă, a trăit 92 de ani, înlocuind consumul de zahăr cu sirop natural obținut din curmale. Aceste fructe dulci sunt o adevărată binecuvântare pentru organism, în principal ajutând afecțiunile cardiovasculare, digestive, dar și pentru întărirea imunității.
Read more: Leacuri mănăstireşti: fructele care vă ajută să renunţaţi la consumul de zahăr Curmalele...de Flori Pintea şi Carmen Bădulescu
Iedera diavolului este o plantă ornamentală de apartament, care se ține în ghiveci, deloc pretențioasă, dar extrem de benefică. Specialiștii o recomandă persoanelor care au probleme cu respirația, planta având calități dovedite de purificare a aerului și nu numai. În scopuri terapeutice se utilizează frunzele verzi, bine curățate.
Read more: Iedera diavolului previne cataractade Camelia Onciu
Luna ianuarie e considerată cea mai apăsătoare lună din an, iar a treia zi de luni din an, indiferent de dată, a fost declarată de psihologul britanic Cliff Arnall drept cea mai tristă zi, denumită şi „Blue Monday”. Stările de indispoziție, anxietate și moral scăzut pe care le încercăm cu toții în această perioadă sunt asociate cu niveluri scăzute de serotonină, denumită și „neurotransmițătorul fericirii”. Există mai multe modalități de a ne crește serotonina și de a fi, deci, mai bine dispuși, fără pastile, doar cu alimente, plante, lumină și mișcare.
Read more: Remedii naturale pentru mai multă serotoninăde Mariana Borloveanu
Bananierul (Musa paradisiaca) crește de obicei în zone tropicale, dar în timp s-a aclimatizat și în alte zone geografice. Bananele au o acțiune benefică asupra sistemului nervos, cât și a menținerii sănătății mușchiului cardiac, fiind bogate în magneziu și potasiu. De asemenea, consumând aceste fructe cu o textură fină și moale, asigurăm aparatului digestiv un adevărat pansament gastric. În călătoriile mele în Țara Sfântă, am avut prilejul să fac adevărate cure de banane, iar beneficiile au fost pe măsură. Maica Heruvima, care se nevoiește de multă vreme în zone pustnicești, este cel mai relevant exemplu de viețuire, perioade îndelungate, numai cu fructe, între care și bananele. Dincolo de consumul fructelor proaspete, maica ne-a mai dezvăluit două leacuri vechi de sute de ani, cu ceai de banane și pastă cu lapte și cereale, pentru îndepărtarea bacteriilor.
Read more: Bananele au efect energizant şi calmantde Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Folosită de secole pentru tratarea unui mare număr de afecțiuni, echinacea a ținut cu cinste locul antibioticelor până la apariția acestora, întrucât este un mare vindecător, care a demonstrat, generație după generație, că are proprietăți uimitoare pentru buna funcționare a organismului uman. De la afecțiuni externe până la complicate suferințe interne, această plantă continuă să releve științei noi proprietăți.
Read more: Echinacea, remediu eficient împotriva sinuzitei acutede Mariana Borloveanu
Rodiul (Punica granatum) este un arbore antic, sacru, despre care aflăm încă din Vechiul Testament și care își are originile în ținutul cuprins între Munţii Himalaya, nordul Indiei şi până în Iran. Rodiile (fructele de rodiu) au proprietăți antiinflamatoare, hipoglicemice, hemostatice, antioxidante, acționând favorabil în scăderea colesterolului și reducerea presiunii sangvine sistolice. Maica Varsanufia de la Nazaret mi-a mărturisit faptul că monahii din acele locuri binecuvântate folosesc rodiile în tratarea afecțiunilor cardiovasculare, a diabetului și a prevenirii Alzheimerului. Dar este important de știut că atât sucurile, cât și infuziile acționează benefic în ameliorarea mai multor afecțiuni. Rețetele pe care le-am aflat de la măicuța româncă din Țara Sfântă se pot face atât în locurile în care sunt plantații de rodiu, cât și la noi, folosind fructe din supermarketuri și din piețe.
Read more: Rodiile încetinesc îmbătrânirea celularăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Băutură delicioasă și foarte sănătoasă, ceaiul Rooibos crește constant în popularitate, grație faptului că nu conține cafeină și are un nivel mai echilibrat de compuși benefici pentru organism.
Read more: Ceaiul Rooibos creşte nivelul antioxidanţilor în organismde Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Adevărate vedete ale medicinei tradiționale asiatice, ciupercile Eryngii au dovedit, pe parcursul unor cercetări extinse, proprietăți remarcabile pentru sănătatea umană.
Read more: Ciupercile Eryngii reduc proliferarea celulelor cancerului de colonde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
În ciuda unei îndelungate utilizări în gastronomia Americii de Sud, arahidele inca nu au fost studiate intens în trecut din perspectiva beneficiilor pentru sănătate. Dar, odată cercetările începute, aceste semințe de excepție au intrat direct în categoria superalimentelor.
Read more: Arahidele inca stimulează fluxul sangvin spre creierde Simona Soare şi Claudia Mîţoi
Cancerul este boala lumii moderne, care se instalează pe fondul alimentaţiei hiperprocesate şi hiperrafinate, stresului, mediului poluat, consumului de alcool, tutun, droguri, medicamente de sinteză. Toate acestea slăbesc capacitatea de apărare a sistemului imunitar şi îl fac incapabil să elimine celulele anormale, mutante, care își creează o reţea proprie vasculară şi se multiplică excesiv, ajungând să „cotropească” întregul organism. Care sunt remediile naturale recomandate în cancere, aflați de la onco-fitoterapeutul Ilona Tudor (foto; www.remediinaturale.ro).
Read more: Remedii din plante care luptă cu efectele devastatoare ale neoplasmelor Onco-fitoterapeut Ilona...de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Vedetă a medicinei Ayurveda, shikakai este o plantă puternică, folosită de generații pentru tratarea unor afecțiuni și care în prezent este studiată din perspectiva beneficiilor multiple pe care le aduce sănătății.
Read more: Shikakai „curăţă“ infecţiile gingivale