de Mariana Borloveanu
Înrudit cu trandafirul, măceşul păstrează eleganţa acestuia, dar fructele lui sunt un adevărat depozit de vitamine, culminând cu fabuloasa vitamină C.
Read more: Siropul de măceşe alungă obosealade Dana Purgaru
Cuişoarele, numite astfel după asemănarea cu cuiele de fier, sunt, de fapt, mugurii uscaţi ai unui arbore originar din Insulele Moluce din Indonezia. Acestea nu reprezintă numai un excelent condiment pentru vin fiert, prăjituri ori compoturi, ci şi un antidot pentru dureri sau infecţii.
Read more: Cuişoarele vindecă tuseade Liliana Simidon
Constipaţia reprezintă golirea intestinelor la intervale mai mari de 24 de ore sau evacuarea incompletă a conţinutului acestora. Dacă survine pe o perioadă lungă poate cauza probleme serioase, printre care se numără boli de piele, imunitate scăzută şi chiar afecţiuni grave cum ar fi cancerul de colon sau alte tipuri de tumori.
Read more: Seminţele de in vă scapă de constipaţiede Elena Nedelcu
Senzaţia de mâncărime în gât, urmată de durere la înghiţire şi chiar de pierderea glasului sunt doar câteva dintre semnele inflamaţiilor la acest nivel întâlnite atât de des în acest sezon. Din fericire, aceste simptome pot fi tratate în mod natural, cu ajutorul remediilor străvechi, folosite sub formă de gargară, comprese ori ceaiuri.
Read more: „Pansament“ pentru gât: zeama de tărâţede Ana Trifan
Luminiţa de seară, cunoscută şi ca primula de seară, este o plantă originară din ţările sud-americane, care s-a răspândit, în timp, în partea de nord a continentului american. A fost adusă şi în Europa, unde este astăzi cultivată în scopuri medicinale, dar şi ornamentale.
Read more: Uleiul de luminiţă alungă durerile de sânide Ana Trifan
Hibiscusul este o plantă care creşte în regiunile calde, tropicale şi subtropicale. Aparţine familiei Malvaceae, din care fac parte arborele de cacao, baobabul şi bumbacul. Foarte apreciat ca plantă ornamentală, datorită frumuseţii sale, hibiscusul este folosit cu succes şi la gătit, dar şi în medicina naturistă.
Read more: Ceaiul de hibiscus protejează inimade Liliana Simidon
Arterele coronare furnizează musculaturii inimii sânge oxigenat. Cu timpul însă, din cauza unui regim alimentar bogat în grăsimi şi prăjeli sau a sedentarismului, se depune colesterol pe pereţii acestora. Arterele se strâmtează, apărând ateroscleroza, sau se poate ajunge la angina pectorală - atunci când îngustarea depăşeşte 50% -, astfel încât nu se mai furnizează oxigenul de care musculatura cardiacă are nevoie în timpul efortului sau al stresului. Din fericire, un stil de viaţă sănătos şi tratamentele medicamentoase şi naturiste pot îmbunătăţi starea de sănătate a celor afectaţi.
Read more: Usturoiul previne angina pectoralăde Ana Trifan
Atunci când vă e poftă de dulce nu trebuie să vă înfrânaţi, deoarece aveţi şi opţiunea siropului de arţar, care conţine mai puţine calorii decât alte trataţii, dar are o cantitate mare de minerale, chiar mai însemnată decât mierea.
Read more: Siropul de arţar, izvor de imunitatede Ana Trifan
Răspândită mai ales în Brazilia, ipeca este o plantă a cărei rădăcină este utilizată în prepararea ceaiurilor, a siropurilor şi a diverselor produse naturiste. Este un puternic emetic (vomitiv), provocând vărsături. De altfel, în limba vechilor băştinaşi, numele său înseamnă „planta de pe marginea drumului care te face să-ţi fie rău”.
Read more: Un vomitiv natural: ipecade Ana Trifan
Uleiul obţinut din germeni de grâu este bogat în vitamine şi nutrienţi importanţi pentru sănătatea inimii, dar şi a pielii, şi este un aliat de nădejde în lupta împotriva îmbătrânirii.
Read more: Uleiul din germeni de grâu ţine bătrâneţea la distanţăde Ana Trifan
Ghinţura albastră, numită popular şi lumânărica pământului, fierea pământului, lumânărica albastră, ochinacea sau doi fraţi, este folosită de sute de ani ca remediu naturist, iar lista beneficiile pe care le aduce pare să fie nelimitată.
Read more: Un ajutor pentru ficat: ghinţura albastră