de Diana Georgescu
Gustoasă şi ieftină, varza este un aliment sănătos, care poate fi considerat şi medicament, pentru numeroasele sale proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare. Conţine vitamina K, care are rol antihemoragic, dar şi vitamina U, care protejează mucoasa tractului gastrointestinal de formarea ulcerului şi contribuie la tratarea ulceraţiilor.
Read more: „Medicamentul-minune“ pentru diabetici: varzade Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Dintre toate suferinţele femeieşti, cele care sunt generate de dureri specifice ciclului menstrual sunt cel mai uşor de tratat pe cale naturistă, şi asta pentru că plantele cu efecte calmante sunt nenumărate. Maica Eufrasia de la Schitul Pojogeni are aceste leacuri de la o măicuţă din centrul monahal Meteora, care, trăind departe de lume, le-a experimentat pe toate.
Read more: Durerile menstruale trec cu plante din grădina Domnuluide Gabriela Bunea
Cunoscut şi utilizat de 7.000 de ani, mărarul este folosit ca adaos în mâncăruri, dar şi ca medicament. În Antichitate, acesta era administrat ca tonic digestiv, antiinflamator şi antiinfecţios. În medicina populară românească, sucul proaspăt şi decoctul obţinute din tulpinile de mărar erau folosite pentru tratarea bolilor de inimă şi contra tusei, dar şi pentru diverse „boli femeieşti”.
Read more: Mărarul ameliorează glaucomulde Diana Georgescu
Unul dintre puţinele condimente care cresc spontan în România, chimenul ajută la tratarea colesterolului mărit, gastritei, alergiilor sau bronşitei, pe lângă calităţile culinare pe care le are. În ţara noastră, chimenul se mai numeşte secărea, chimion, chimin sau chiman.
Read more: Chimenul scade colesterolulde Cătălina Tăgârţă
Curmalele sunt bogate în calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, mangan, cupru şi magneziu, drept pentru care au nenumărate beneficii asupra sănătăţii. Dacă sunt consumate regulat, acestea luptă împotriva tulburărilor intestinale, creşterii în greutate, afecţiunilor cardiovasculare, dar şi împotriva cancerului.
Read more: Curmalele au acţiune benefică asupra prostateide Dana Purgaru
Fructele de pădure sunt o foarte bună sursă de vitamine şi fitochimicale, ce reduc probabilitatea apariţiei cancerului de piele, de colon şi a bolilor de inimă.
Read more: Fructele de pădure fortifică organismulde Diana Tudor
Cercetările au demonstrat faptul că nucile ajută la creşterea calităţii spermei la bărbaţi. Conform unui studiu publicat în jurnalul „Biology of Reproduction”, un grup de bărbaţi a fost supus unui test: aceştia au consumat timp de două săptămâni echivalentul a două mâini cu nuci. Rezultatul: îmbunătăţirea formei, mişcării şi a vitalităţii spermatozoizilor.
Read more: Nucile îmbunătăţesc calitatea spermeide Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Fiecare dintre noi a avut măcar o dată o durere puternică, localizată la nivelul capului, dar la originea căreia au fost întotdeauna alte cauze. Durerile faciale, occipitale sau intercostale sunt legate de cele mai multe ori de afecţiunea unui nerv, motiv pentru care sunt percepute de noi drept nevralgii. Împotriva lor, călugării din Sfântul Munte n-au folosit niciodată medicamente, iar leacurile utilizate de ei au ajuns şi la noi, prin părintele Siluan de la Mănăstirea Secu.
Read more: Vechii călugări îşi tratau nevralgiile cu pojarniţăde Dana Purgaru
Se spune că marii consumatori de ceapă, mai ales crudă, sunt oameni sănătoşi, puternici, de care gripa se atinge foarte rar ori deloc, iar bolile infecţioase îi ocolesc. Şi pe bună dreptate. Cotată astăzi drept a cincea cel mai des folosită legumă din lume, ea este cultivată de aproape 6.000 de ani atât pentru gustul său bun, cât şi pentru faptul că vindecă aproape orice, de la răceli până la cancer.
Read more: Ceapa curăţă gâtul şi căile nazalede Daniela Anton
Plină de vitamine şi de minerale, floarea-soarelui constituie o adevărată sursă de sănătate şi un excelent energizant, având şi multiple proprietăţi curative. Din toate părţile plantei (frunze, seminţe, rădăcină, pălăria florii, petale) se pot prepara leacuri cu efecte benefice în prevenirea şi în tratarea mai multor afecţiuni.
Read more: Remediu contra insolaţiei: floarea-soareluide Dana Purgaru
Una dintre legumele cele mai valoroase din punct de vedere terapeutic, morcovul are un conţinut ridicat de glucide şi de vitamine (B1, B2, C, E, K). De asemenea, are în compoziţia sa dextroză, fier, bor, calciu, cupru, zinc, potasiu, fosfor, pectină, carotină, acid folic, magneziu, sodiu, mangan, seleniu, proteine, lipide, dar şi carbohidraţi, fibre, daucarină (element puternic dilatator, mai ales la nivelul vaselor coronare) şi betacaroten (un preţios compus anticancerigen).
Read more: Morcovul întârzie îmbătrânirea celulelor