de Raluca Grințescu
Margaretele, cunoscute ca plante ornamentale, sunt, în acelaşi timp, plante comestibile, dar şi medicinale şi au proprietăţi antiseptice, antispasmotice, coagulante, analgezice şi antiinflama- toare, fiind folosite în medicina populară pentru tratarea răcelilor, afecţiunilor oculare, hemoroizilor şi viermilor intestinali.
Read more: Escarele trec cu pastă de margaretede Carmen Ciripoiu
Cu 5.000 de ani în urmă, locuitorii Chinei și Indiei credeau că cei care consumă caise vor avea un trup tânăr și viguros, dar și o minte ageră până la vârste înaintate. Câteva milenii mai târziu, studiile științifice au demonstrat din plin aceste efecte benefice asupra sănătății. Este sezonul caiselor, așa că trebuie să profitaţi din plin de fructele considerate nectarul zeilor.
Read more: Sucul de caise vindecă arsurile solarede Carmen Ciripoiu
Dintre toate zarzavaturile care-şi arată incredibila putere în perioada verii, leuşteanul se află pe primul loc. Studii ştiinţifice au arătat că frunzele acestuia ascund adevărate comori de sănătate şi ajută organismul să lupte împotriva bolilor autoimune sau degenerative. Şi virtuţile leuşteanului nu se opresc aici...
Read more: Leuşteanul elimină metale grele ca mercurul sau plumbulde Raluca Grințescu
Ceaiul verde este una dintre cele mai populare băuturi din lume, cu numeroase beneficii demonstrate, printre care pierderea în greutate sau îmbunătățirea sănătății inimii. O varietate a ceaiului verde numită matcha este considerată a fi mult mai sănătoasă decât celelalte, având o metodă de preparare diferită, în care este folosită întreaga frunză a arborelui de ceai.
Read more: Ceaiul matcha creşte bunăstarea mentalăde Dana Purgaru
Răcoritoare, dar mai ales hrănitoare, apa enzimatică aduce beneficii de neegalat pentru corp, iar în cazul în care consumul acesteia devine un obicei zilnic, energia resimțită va crește exponențial. Și, pe bună dreptate, puteți spune apoi... cine mai are nevoie de cafea?
Read more: Începeţi fiecare zi cu apă enzimatică pentru un plus de sănătate!de Carmen Ciripoiu
Înţepături de purici, căpuşe, ţânţari? Nimic nu poate strica frumuseţea verii, atât timp cât natura vine în ajutor cu o mulţime de leacuri naturiste.
Read more: Armă eficientă împotriva ţânţarilor: decoctul de pirde Cătălina Tăgârță
Carnivorii înrăiți au impresia că nu pot face efort fizic fără a consuma carne. Dacă vă numărați printre aceștia, v-ați pus vreodată întrebarea cum se face că elefantul sau rinocerul, care ating chiar și o greutate de câteva tone, se hrănesc exclusiv cu verdețuri? Fitoterapeutul Liviu Buluș (medalion) are răspunsul la această întrebare și la multe altele. Potrivit specialistului, e foarte importantă energia din hrană, iar verdețurile sunt hrană vie. Desigur, veți spune, dar tigrul sau lupul sunt carnivori, și cu toate astea și ei sunt sănătoși. E adevărat. Doar că argumentul fitoterapeutului este unul foarte plauzibil: oamenii nu consumă carne crudă, care încă mai are energie în ea; iar bolile au apărut odată cu descoperirea focului (deci, prepararea termică a hranei) și cultivarea forțată a legumelor în sere, fără soare și apă de ploaie.
Read more: Fitoterapeut Liviu Buluş: „Rucola este un produs nobil, care curăţă sângele de cheaguri“de Carmen Ciripoiu
Pe vremea Reginei Victoria, nicio masă nu era considerată completă dacă nu era însoțită de o piersică proaspătă împăturită într-un șervețel de bumbac. În ceea ce-l privește pe Columb, se spune că el însuși ar fi adus fructul în America. De ce erau atât de îndrăgite piersicile din cele mai vechi timpuri și ce beneficii au asupra sănătății aflaţi în rândurile următoare.
Read more: Piersicile, ideale în caz de nervozitate şi stări de agitaţiede Dana Purgaru
Poate unele dintre cele mai râvnite fructe, ce pot fi consumate atât proaspete, cât și deshidratate, smochinele nu sunt numai delicioase, ci și deosebit de importante din punct de vedere nutrițional, ele oferind corpului o infuzie de energie, de vitamine și de minerale.
Read more: Smochinele proaspete, „bombe“ de energie pozitivăde Raluca Grințescu
Lucuma (Pouteria lucuma) e un fruct subtropical foarte popular în Peru, Chile sau Ecuador, însă relativ puțin cunoscut în alte părți ale globului, deși se poate adapta ușor la orice climat subtropical. În Peru, lucuma este cel mai important ingredient pentru fabricarea înghețatei, depășind cacaua sau vanilia. Gustul este unul dulceag, apropiat de cel al caramelului.
Read more: „Aurul incaşilor“ care regenerează ţesuturile: lucumade Carmen Ciripoiu
Date fiind multitudinea remediilor pe care natura le-a lăsat pentru a scăpa de problemele rinichilor, e clar că boala le-a dat de furcă şi strămoşilor noştri. Care sunt cele mai bune leacuri ce vin în ajutorul celor suferinzi le aflăm de la fitoterapeutul Beatrice Niculiţă (medalion; www.somavita.ro, număr de telefon: 021.312.06.02).
Read more: Fitoterapeut Beatrice Niculiţă: „Decoctul de ienupăr, indicat şi pentru persoanele care au sânge...