de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Plantă folosită de secole în medicina tradițională chineză, fo-ti este și în prezent utilizată, sub formă de suplimente, ceaiuri și în diverse formulări cosmetice cu rol terapeutic, pentru tratarea unor afecțiuni, precum și pentru prevenirea altora și îmbunătățirea stării generale de sănătate.
Read more: Fo-ti încetineşte îmbătrânireade Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Mediile forestiere promovează sănătatea oamenilor în multe feluri: pădurile ajută la reducerea stresului și la recuperare, îmbunătățind semnificativ reabilitarea psihologică și fizică. Acumularea dovezilor științifice în acest sens a generat un nou concept, cel de pădure a sănătății, ale cărui rezultate concrete au dus la proiecte de extindere.
Read more: Beneficii restauratoare demonstrate Pădurile sănătăţii, un concept în extinderede Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Fructul unuia dintre cei mai impresionanți și mai iubiți arbori, baobabul, este un adevărat tezaur de nutrienți, iar utilizarea preparatelor care au la bază acest rod neprețuit al naturii este creditată cu o listă impresionantă de beneficii pentru sănătate.
Read more: Baobabul combate ulcerul intestinalde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Legumă care nu lipsește de pe mesele a sute de milioane de oameni, țelina este nu doar un deliciu culinar, ci și o alegere alimentară săracă în calorii și bogată în nutrienți, precum și un aliat al unui metabolism sănătos.
Read more: Ţelina previne boala Alzheimerde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Uleiul de arbore-de-ceai este un ulei esențial care are numeroase utilizări în beneficiul sănătății și, pe lângă certificările științifice, acest produs este sigur atunci când este utilizat conform instrucțiunilor.
Read more: Uleiul de arbore-de-ceai vindecă natural psoriazisulde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Plantă cu flori discrete, lobelia este recoltată în scop medicinal de secole. Cercetările oamenilor de știință au pus în evidență mai multe proprietăți ale acestui vindecător, care, în pofida unui grad de toxicitate, poate fi administrat, în doze corecte și la recomandarea unui specialist, pentru tratarea mai multor afecțiuni.
Read more: Lobelia, adjuvant în tratarea dependenţei de droguride Camelia Onciu
În anul 1995, Asociația Internațională a Plantelor a inițiat proiectul „Planta Anului”, pentru a atrage atenția lumii asupra ierburilor și remediilor pe bază de plante medicinale. Conform regulamentului, ierburile desemnate „câștigătoare” trebuie să fie remarcabile la cel puțin două dintre cele trei domenii: medicinal, culinar și decorativ. După numirea plantei anului, societățile și organizațiile care se ocupă de plante medicinale din întreaga lume lucrează împreună pe tot parcursul anului pentru a educa publicul în legătură cu această plantă importantă. Asociația Internațională a Plantelor publică anual o carte dedicată plantei selectate din acel an. În 2024, „Planta anului” este una excepțională: codița-șoricelului.
Read more: A fost declarată planta anului 2024 Codiţa-şoricelului sprijină aparatul digestivde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Rădăcinoase despre beneficiile cărora oamenii știu de secole, morcovii nu încetează să releve noi proprietăți terapeutice. Din tabloul în continuă extindere al valențelor medicinale ale acestor legume face parte descoperirea că sucul de morcovi are acțiune semnificativă asupra răspunsului imun al organismului.
Read more: Sucul de morcovi stimulează sistemul imunitarde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Ca una dintre cele mai importante plante medicinale din Ayurveda, ashwagandha a fost folosită de mii de ani împotriva unui mare număr de afecțiuni.
Read more: Ashwagandha, eficientă în COVID-19de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Plantă perenă originară din Asia, coriandrul vietnamez se deosebește de varianta obișnuită în primul rând prin aroma distinctă, precum și prin proprietăți terapeutice unice.
Read more: Coriandrul vietnamez protejează împotriva leziunilor celularede Georgiana Mihalcea
Acest ulei vegetal, derivat din semințele de in, este folosit pentru beneficiile sale nutritive. Poate fi obținut prin presare la rece, fără niciun solvent. Semințele de in, dar și uleiul sunt folosite de sute de ani, în special în cultura mediteraneană. Este o sursă excelentă de acid linoleic, de acizi grași Omega 3, dar și de fibre dietetice. Toate aceste proprietăți îl fac de neînlocuit la noi acasă!
Read more: Uleiul de in, aliatul unei inimi sănătoase