de Gabriela Bunea
Mugurii de pin sunt cunoscuţi încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Utilizaţi atât intern, cât şi extern, aceştia au o putere terapeutică extraordinară, fiind un remediu excelent pentru tratarea diverselor boli.
Read more: Mugurii de pin alungă migrenelede Mariana Borloveanu
Legumele şi fructele proaspete ne sunt la îndemână în acest sezon şi ar fi păcat să nu beneficiem din plin de terapiile energizante şi răcoritoare ale verii.
Read more: Sucuri de sezon pentru o sănătate de fierde Gabriela Bunea
Cunoscută şi sub denumirea de hasmaţuchi, asmăţuiul este o plantă aromatică înrudită cu pătrunjelul, folosită drept condiment, care este cultivată pentru aromatizarea preparatelor culinare. Dar această plantă este utilizată şi pentru tratarea diferitelor afecţiuni, deoarece are diverse proprietăţi curative.
Read more: O plantă cu zeci de întrebuinţări: asmăţuiulde Gabriela Niculescu
Muşeţelul, numit popular şi romaniţă sau matrice, apare încă din luna mai şi înfloreşte până în septembrie. Florile fără codiţă se culeg pe vreme însorită şi se usucă într-un loc umbros, bine aerisit. Ceaiul de muşeţel sau infuzia ameliorează colita, calmează durerile hepatice şi, în general, are efect benefic în multe dintre afecţiunile stomacului. O cană cu infuzie de muşeţel băută seara, înainte de culcare, calmează nervii slăbiţi şi ajută la instalarea unui somn liniştit. Oamenii de ştiinţă au identificat peste 12 substanţe active în compoziţia acestor flori asemănătoare cu margaretele.
Read more: Muşeţelul ameliorează ulcerul bucalde Anda Postolache
Uleiul de arbore de ceai (în engleză - tea tree oil), obţinut din arborele cu acest nume, originar din Australia şi Asia, este indicat în tratarea multor afecţiuni dermatologice. Este un antiviral şi un antibacterian natural puternic, dar şi un analgezic şi cicatrizant, de aceea este folosit în caz de zgârieturi, răni superficiale, furuncule, acnee, micoze, înţepături de insecte.
Read more: Esenţa de arbore de ceai „usucă“ herpesulde Anda Postolache
Se ştie că menta este o plantă utilizată pe scară largă în fitoterapie, având mai ales rol antiinflamator, dar şi în nenumărate produse destinate împrospătării respiraţiei, precum paste de dinţi, dropsuri, gume de mestecat sau apă de gură. Puteţi realiza şi urma şi dumneavoastră acasă un tratament bazat pe mentă, ce vă va ajuta să scăpaţi de respiraţia urât mirositoare.
Read more: Respiraţie plăcută cu mentă şi ceai verdede Liliana Simidon
În perioada verii, temperaturile mari pot deveni foarte deranjante pentru unii dintre noi. Există însă mici trucuri care ne pot ajuta să suportăm mai uşor căldura şi să minimalizăm, pe cât posibil, senzaţia de disconfort.
Read more: Uleiul de mentă elimină senzaţia de căldurăde Cătălina Tăgârţă
Un fruct gustos şi răcoritor, zmeura nu satisface doar nevoia de dulce, de ceva bun, ci are şi calităţi terapeutice. Există mai multe soiuri de zmeură, în tratamente însă este recomandată cea de pădure, care are boabe mici, de un roşu închis, foarte parfumate. Mai mult, insectele care se ascund uneori în fructe sunt dovada sănătăţii acestora.
Read more: Zmeura, adjuvant în cistităde Cătălina Tăgârţă
Fie el roşu sau galben, pepenele e fructul preferat al multor români în acest sezon, ţinând la distanţă pofta de dulce şi setea şi, în acelaşi timp, potolind rapid foamea şi aducând un aport important de vitamine şi beneficii organismului.
Read more: Pepenele stimulează vezica biliarăde Gabriela Bunea
Cunoscută şi sub denumirea de gălbenuţă, drobiţa este un arbust care creşte sporadic prin fâneţe, are o tulpină înaltă şi flori galben-aurii dese. Este o plantă medicinală puţin cunoscută în prezent, însă în Antichitate era preţuită pentru calităţile sale terapeutice. Fructul plantei este o păstaie care conţine seminţe mici, sferice.
Read more: Drobiţa reglează sistemul hormonalde Cătălina Tăgârţă
O legumă răcoritoare, fără pic de grăsimi, castravetele conţine o cantitate impresionantă de potasiu, fier, magneziu, fosfor şi siliciu asimilabil, dar şi vitaminele A, C şi vitamine din complexul B, care în cea mai mare parte sunt depozitate în coaja legumei. Castravetele hidratează foarte bine, conţine antioxidanţi importanţi pentru sănătate, precum şi minerale şi enzime.
Read more: Castraveţii previn formarea celulelor canceroase