de Camelia Onciu
Plantele care apar primăvara sunt folosite la prepararea de remedii care ajută organismul uman să depăşească starea de slăbiciune generală, dar și pentru boli dintre cele mai grave. Buruienile medicinale sunt leacuri care nu mai pot fi culese în altă perioadă a anului, deci e bine să le cunoaștem și să le adăugăm în farmacia verde de acasă. Mai toate sunt amare, deci curăță organismul de toxine și sunt tonice incontestabile.
Read more: Buruieni de primăvară pentru a fi sănătoşi tot anulde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Plantă cunoscută încă din vechime, coada-racului este atât de versatilă din perspectiva proprietăților terapeutice, încât este studiată intens și, în același timp, folosită în continuare pentru tratarea problemelor de sănătate.
Read more: Coada-racului fixează calciul în oasede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Plantă aromatică din familia leguminoaselor, schinduful este mai puțin popular decât alte plante, dar are un bun renume de vindecător, fiind utilizat împotriva unui număr semnificativ de afecțiuni.
Read more: Schinduful combate anorexiade Georgiana Mihalcea
Originar din bazinul mediteranean, ciulinul este folosit pentru combaterea tulburărilor digestive, a bolilor ficatului și vezicii biliare. Grecii observaseră deja potențialul său terapeutic și îl folosiseră în Antichitate pentru a trata tulburările hepatice. Suplimentele alimentare realizate pe baza acestei plante conțin silimarină, substanța sa activă. Ea este cea care îi oferă efectele terapeutice.
Read more: Ciulinul, aliatul unui ficat sănătosde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Consumul regulat de căpșuni este mult mai mult decât un adevărat deliciu culinar - aceste fructe sunt pline de nutrienți care hrănesc și energizează organismul, prevenind instalarea multor boli.
Read more: Căpşunile menţin echilibrul electrolitic al organismuluide Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Considerat un adevărat aliment-minune, turmericul este cercetat în continuare de oamenii de știință, fiecare nouă descoperire extinzând renumele de vindecător al acestui condiment cu gust deosebit.
Read more: Turmericul blochează activitatea celulelor tumoralede Georgiana Mihalcea
Ganoderma lucidum, o ciupercă orientală cu o lungă istorie de utilizare în susținerea sănătății și longevității în China, Japonia și alte țări asiatice, este accesibilă de ceva timp și la noi în țară. Numele său originar, „lingzhi”, reprezintă o combinație de forță spirituală și esență a nemuririi, simbolizând succesul, bunăstarea, puterea divină și longevitatea. Doctorul Cristina Pavel (medalion), specialist în apifitoterapie, cu cabinetul pe strada C.A. Rosetti nr. 31, ne vorbește despre valoarea farmaceutică a Ganoderma lucidum și toate beneficiile pe care ni le aduc extractele realizate din această plantă.
Read more: Este supranumită „ciuperca nemuririi“ Fitoterapeut Pavel Cristina: „Ganoderma lucidum are acţiune...de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Pregătirea pielii pentru sezonul cald, care implică un plus de radiații ultraviolete, trebuie să înceapă cu creșterea consumului unuia dintre cei mai importanți furnizori de antioxidanți ai lumii vegetale: ceaiul verde.
Read more: Ceaiul verde previne fotokeratitade Georgiana Mihalcea
Rareori ne gândim la cactuși ca la niște plante medicinale! Adevărul este că există câteva specii comestibile și terapeutice din care se pot prepara sucuri sau suplimente alimentare. Sunt unele țări în care fructele sau tulpina sunt consumate proaspete sau ca ingrediente în salate ori alte feluri de mâncare, principalul beneficiu fiind scăderea în greutate, dar și a glicemiei. Cercetările experților au avut ca punct de plecare localnicii care consumă de secole anumite specii de plante suculente pentru a-și menține sănătatea.
Read more: Cactuşii topesc kilogramele în plusde Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Plantă medicinală cu renume bine consolidat, podbalul a revenit în prim-planul atenției oamenilor de știință și pacienților din întreaga lume, într-o epocă în care vindecătorii naturali sunt tot mai bine poziționați în lupta cu bolile, grație faptului că nu generează efecte secundare.
Read more: Podbalul remediază silicoza pulmonarăde Georgiana Mihalcea
De sute de ani, cimbrul face parte din viața de zi cu zi a omului, atât pentru utilizările sale culinare, cât și pentru beneficiile sale medicinale. De la tratamentul împotriva bronșitei până la ameliorarea anxietății, această plantă reprezintă un aliat de nădejde al sănătății noastre. Se consumă sub diferite forme și preparate: infuzii, uleiuri esențiale, siropuri și tincturi.
Read more: Cimbrul calmează durerile menstruale