de Raluca Grințescu
Agrişele indiene (amla) sunt fructe sărace în calorii. 100 g de agrişe înseamnă 60 de calorii. Acestea conţin 80% apă, fiind surse bogate de carbohidraţi, fibre dietetice, vitamina C, minerale precum calciu, fosfor şi fier şi antioxidanţi.
Read more: Amla previne albirea prematură a păruluide Cătălina Tăgârță
În momentul în care hrana nu este digerată complet în stomac și în intestine, iar reacțiile chimice duc la acumularea de gaze, în organism apare flatulenţa. Aceasta este, deopotrivă, o problemă medicală şi una socială, fiind deosebit de stânjenitoare. De aceea, e bine ca persoanele care se știu mai sensibile de fel să renunțe la alimentele care pot provoca această problemă și să aibă tot timpul la îndemână remedii cu rezultat imediat.
Read more: Flatulenţa trece cu ghimbirde Iulian D. Moleianu
Cunoscut aliment-medicament, ca şi usturoiul, ceapa, păpădia, morcovul sau prazul, pătrunjelul este unul dintre cele mai preţioase trufandale care garantează securitatea organismului şi pe care, din fericire, le consumăm foarte des, mai ales incluzându-le în compoziţia ciorbelor. Pentru că este extrem de popular mai ales în rândurile gurmanzilor, acest „ombelifer” este gustos şi dă o aromă teribilă mâncărurilor.
Read more: Patrunjelul neutralizează efectele negative ale alcoolului şi fumatuluide Carmen Ciripoiu
În ultima perioadă, rata natalității a ajuns să scadă într-un ritm amețitor. De ce numărul cazurilor de infertilitate este cu mult mai mare? Ce probleme de sănătate aduc grave prejudicii funcției de reproducere? Ne pot ajuta remediile naturiste să avem copii frumoși și sănătoși? La toate aceste întrebări găsim răspunsuri în rândurile de mai jos.
Read more: Tinctura de brânca-ursului, elixir pentru fertilitatede Gabriela Niculescu
Cerenţelul înfloreşte din mai până în octombrie, iar în scopuri terapeutice sunt folosite în special rădăcinile. Acestea conţin eugenol, o substanţă cu miros plăcut, ce aminteşte de aroma cuişoarelor, concentraţia fiind mai mare primăvara şi toamna, motiv pentru care se recomandă să se facă recoltarea în aceste anotimpuri. Planta medicinală este cunoscută pentru eficienţa cu care opreşte sângerarea gingiilor afectate de parodontoze, pentru dezinfectarea rapidă a rănilor, fiind aplicată cu încredere în medicină, în general, şi în stomatologie, în special.
Read more: Cel mai eficient dezinfectant natural: Cerenţelulde Daniela Anton
Busuiocul este o plantă aromatică, fiind cunoscut pentru utilizările sale în lumea culinară, dar și ca remediu naturist care reface organismul și întărește sistemul imunitar.
Read more: Busuiocul ajută la relaxarea şi la refacerea psihomentalăde Dana Purgaru
Ridichea neagră (Raphanus niger) are o mare putere de fluidificare a mucozităților căilor respiratorii și se recomandă pentru litiaza biliară și urinară, colecistite, dispepsii, insuficiență hepatică, gută, reumatism, artrite cronice, rahitism, alergii, scorbut, eczeme și ca sedativ nervos. Sucul are proprietăți diuretice, detoxifiante, antibacteriene, imunostimulatoare și, în același timp, este o sursă bună de potasiu, sodiu și calciu, rafanol (esență sulfurată), vitaminele B, C și tocoferol.
Read more: Sucul de ridiche neagră dizolvă pietrele de la vezica biliarăde Cătălina Tăgârță
Nervozitatea este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții. La fel ca părinții lor, mulți micuți sunt afectați zilnic de stres - pe termen lung, acesta conduce la imposibilitatea de a controla stările de anxietate și neliniște în situații critice, cum ar fi testele sau examenele. Astfel de probleme pot apărea la copii de orice vârstă, dar chiar și la adulți.
Read more: Păducelul şi talpa-gâştei vă scapă de palpitaţiide Iulian D. Moleianu
Originară din Abisinia, aclimatizată în Africa Tropicală şi în Brazilia, cafeaua verde a fost introdusă în Europa şi consumată în Franţa pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, iar de acolo a ajuns şi în Ţările Române. Între timp, cercetătorii au descoperit o mulţime de proprietăţi revigorante ale acestei băuturi, care trebuie totuşi consumată cu moderaţie, pentru a nu aduce grave prejudicii organismului.
Read more: Cafeaua reduce riscul apariţiei cancerului la colonde Raluca Grințescu
Specialiştii spun că principala cauză de deces, în întreaga lume, o reprezintă bolile cardiovasculare. Mama natură însă a pus la îndemâna omului remedii pentru toate bolile, cunoscute încă de pe vremea străbunicilor noştri, omul modern trebuind doar să caute să se informeze şi să creadă că leacul îi este de folos pentru starea sa de sănătate.
Read more: Plantele de suflet ale inimiide Oana Anghel
Persoanele preocupate de pierderea kilogramelor în plus sau de menținerea greutății în limitele stabilite de formulele promovate de specialiști cunosc, cu siguranță, că unul dintre trucurile prin care pot fi păcălite senzația de foame şi poftele este mirosirea anumitor arome. Spre exemplu, iasomia suprimă pofta de ciocolată, portocala sau vanilia, pe cea de alimente dulci, în timp ce menta inhibă pofta pentru majoritatea alimentelor.
Read more: Ceaiul de vanilie reduce presiunea arterială