de Georgiana Mihalcea
Aportul nutrițional al ardeiului gras variază în funcție de culoarea sa, soiurile roșii conținând mai mult potasiu, vitamina C și folat comparativ cu cele galbene, portocalii sau verzi. Cu toate acestea, ardeii verzi imaturi sunt semnificativ mai bogați în compușii numiți polifenoli, care susțin imunitatea. Ca și în cazul altor legume, valoarea sa nutritivă va fi afectată de metodele de preparare și de gătit. Ardeii prăjiți în prealabil, își pierd până la 25% din conținutul de vitamina C.
Read more: Ardeiul gras previne apariţia bolii Alzheimerde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Una dintre cele mai bune surse de proteine din alimentație, tempeh, soia fermentată, este un prieten al persoanelor care țin regim vegetarian sau dietă vegană, dar nu numai - oricine poate beneficia de calitățile terapeutice de excepție ale acestui vindecător natural.
Read more: Tempeh inversează deteriorarea celulelor hepaticede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Într-o lume tot mai complicată și mai nesigură, oamenii se întorc la formulele naturale verificate în secole de a-și menține echilibrul interior și sănătatea. Una dintre aceste formule este uleiul esențial de helichrysum, vedetă a aromoterapiei, creditat cu capacitatea de a combate un important număr de afecțiuni.
Read more: Helichrysum combate simptomele sindromului burnoutde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Originar din nordul Africii, curpenul-de-pădure crește în multe zone din Europa și în Orientul Mijlociu. Planta a fost folosită încă din Antichitate în scop medicinal, iar cercetările moderne au confirmat un tablou extins de proprietăți terapeutice.
Read more: Curpenul-de-pădure favorizează recuperarea osoasă postfracturide Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Fruct mic, haritaki este uimitor de puternic din perspectiva beneficiilor pe care le aduce sănătății. Nu întâmplător este o adevărată vedetă a medicinei Ayurveda, faima sa vindecătoare extinzându-se în toată lumea.
Read more: Haritaki întinereşte toate organele şi ţesuturile corpului umande Georgiana Mihalcea
Hreanul conține săruri minerale (calciu, sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, sulf), oligoelemente (fier, cupru), acizi (clorhidric, fosfatic, carbonic, sulfuric) și vitamine (C, B2, B3 și B6). Ingredientele responsabile pentru aroma înțepătoare a hreanului sunt glucozinolații, compuși legați de carbohidrați. Sub acțiunea unei enzime numită mirozinază, glucozinolații sunt transformați în compuși activi precum izotiocianați, denumiţi și „ulei de muștar”, care au proprietăți antibacteriene, antifungice și anticancerigene.
Read more: Răspunsul naturii la infecţiile respiratorii: hreanulde Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Condiment parfumat, obținut din semințele copacului achiote, care crește în America de Sud, annatto este mult mai mult decât un colorant alimentar foarte apreciat - generează diferite beneficii pentru sănătate.
Read more: Annatto previne degenerescenţa macularăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Legumă specifică Americii de Sud, yacon a intrat recent în atenția Occidentului, prin calitățile sale nutriționale și valoarea beneficiilor aduse sănătății.
Read more: Yaconul controlează nivelul colesteroluluide Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
De fiecare dată când se consideră că numeroasele cercetări asupra strugurilor au vădit toate proprietățile lor extinse asupra sănătății, o nouă cercetare vine să completeze lista deja impresionantă a virtuților terapeutice ale acestor fructe apreciate de mii de ani, cultivate în toată lumea și considerate superaliment.
Read more: Fructe pentru eternitate Strugurii modulează microbiomul intestinalde Camelia Onciu
Zmeura este un fruct delicios, bogat în vitamine și sărac în calorii. Dar nici frunzele de zmeur nu sunt mai prejos când vine vorba despre beneficii pentru sănătate. Frunzele de zmeură sunt prea puțin folosite de medicina modernă pe bază de plante, deși are numeroase recomandări în tratarea unor afecțiuni ale sistemului digestiv, ORL și ale gingiilor.
Read more: Ceaiul din frunze de zmeur, util în afecţiuni digestive şi ORLde Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Aliment-minune, asemenea „rudelor” sale din familia cruciferelor, conopida a demonstrat, pe parcursul cercetărilor, nu doar proprietăți nutriționale de excepție, ci și o capacitate notabilă de a preveni o serie întreagă de neplăceri legate de starea de sănătate.
Read more: Conopida diminuează simptomele papilomatozei