de Gabriela Niculescu
Datorită concentraţiei mari de substanţe hrănitoare care intră în compoziţia sa, lăptişorul de matcă este un energizant natural, fiind de un real ajutor în tratarea multor boli. O cură cu acest remediu natural alungă oboseala şi combate efectele stresului. Există o mulţime de tratamente naturiste în a căror compoziţie se regăseşte lăptişorul de matcă, dar şi o mulţime de reţete pentru măştile de faţă, acest lăptişor reuşind să hidrateze şi să revigoreze foarte bine tenul.
Read more: Lăptişorul de matcă tonifică tot corpulde Ana-Maria Cocea
Genţiana e o plantă de toamnă, folosită ca tonic digestiv al întregului organism şi, mai ales, ca remediu împotriva diferitelor toxiinfecţii alimentare. Nu este foarte populară, însă este uşor de recunoscut, pentru că are tulpinile lungi, de până la jumătate de metru, flori albastre şi mov, iar rădăcinile sunt lungi şi fine precum aţa de cusut.
Read more: Genţiana ajută la refacerea ficatuluide Eugenia Golub
Deşi au un gust şi un miros mai puţin plăcute în comparaţie cu cele obţinute din fructe, sucurile din legume proaspete reprezintă un adevărat izvor de sănătate, fiind indicate în diverse afecţiuni. De asemenea, datorită multitudinii de antioxidanţi din conţinutul lor, aceste sucuri vă vor păstra frumuseţea şi vor întârzia apariţia bătrâneţii.
Read more: Suc de roşii versus reumatismde Liliana Simidon
Iarna se apropie cu paşi repezi şi vă gândiţi cu groază că va veni sezonul gripei? Se ştie că fiecare organism are propriul său sistem de apărare, cu ajutorul căruia pot fi neutralizate majoritatea formelor de agresiune din exterior (virusuri şi bacterii). Însă, din când în când, el trebuie ajutat pentru a funcţiona la capacitatea maximă.
Read more: Hreanul creşte imunitateade Ana Trifan
- De la acest copac din Asia, veşnic verde, se foloseşte tot
Mai puţin cunoscut decât Ginsengul sau alte plante asiatice folosite în medicina naturistă, Neem este totuşi unul dintre cele mai eficiente remedii, iar puterea sa vindecătoare se manifestă într-o serie extrem de largă de afecţiuni. Fiecare parte a acestui copac fascinant a fost folosită, din Antichitate până în timpurile moderne, pentru a trata sute de maladii diferite. Este venerat în India pentru proprietăţile sale tămăduitoare superioare, iar studiile recente au crescut interesul la nivel mondial în ceea ce priveşte produsele obţinute din acest copac veşnic verde, din Asia.
Read more: Neem luptă contra diabetuluide Elena Nedelcu
Gastrita este o inflamaţie a mucoasei stomacale, care poate dispărea de la sine sau poate evolua către stări mai grave. Se manifestă prin crampe stomacale puternice, constipaţie sau diaree şi chiar sângerări în cele mai severe cazuri. Din fericire, aceste simptome pot fi tratate cu uşurinţă dacă excludeţi mâncărurile condimentate, produsele care conţin aditivi alimentari, fructele şi legumele care cresc aciditatea gastrică, dar şi alcoolul şi tutunul.
Read more: Sparanghelul stopează gastritade Anda Postolache
După ce, în vremuri de demult, plantele erau folosite ca atare pe post de medicamente, în timp s-a ajuns la extragerea conţinutului esenţial din acestea prin prepararea unor uleiuri numite esenţiale. Acestea se obţin prin macerarea plantelor în ulei de floarea-soarelui sau de măsline, timp de patru-cinci săptămâni. Deoarece realizarea lor nu este întotdeauna simplă, se pot folosi produsele comercializate în magazinele de specialitate.
Read more: Uleiurile aromatice vindecă trupul şi sufletulde Anda Postolache
Usturoiul este un veritabil panaceu în tratarea unor boli diverse, venind de hac virusurilor, reumatismului, viermilor intestinali, tensiunii crescute şi altor afecţiuni.
Read more: Usturoiul, antibiotic naturalde Elena Nedelcu
Ghimbirul creşte în regiunile tropicale, precum Africa, India şi sudul Asiei, este o plantă perenă, cu rizom aromatic, bogat în uleiuri eterice. Cel mai des se întrebuinţează în bucătăriile orientale, ca şi condiment, dar poate fi folosit şi ca medicament natural. În Europa a fost adus de militarii care au luptat în cruciade, în perioada Evului Mediu. Este cunoscut şi datorită proprietăţilor sale anticancerigene, iar cercetătorii sunt de părere că poate fi considerat chiar un supliment nutritiv.
Read more: Ghimbirul, duşmanul de temut al canceruluide Liliana Simidon
Printre cauzele răguşelii se numără infecţiile corzilor vocale, virale sau bacteriene, determinate de răceală, consumul alimentelor fierbinţi sau foarte reci ori iritaţii provocate de fumat.
Read more: Răguşeala trece cu lemn-dulcede Dana Purgaru
Cine nu a auzit de faimosul biter suedez, panaceul universal bun la toate? Dacă doriţi să îi testaţi capacităţile miraculoase îl puteţi găsi în magazinele cu produse naturiste sau, şi mai bine, îl puteţi prepara chiar dumneavoastră acasă.
Read more: Biterul suedez, un panaceu universal