de Gabriela Niculescu
Viaţa pe Pământ este strâns legată de alge, acestea fiind intens consumate de unii dintre strămoşii noştri pe vremea când alimentaţia nu era atât de diversificată. Şi cum totul în viaţă este ciclic, se pare că în curând ne vom întoarce şi noi către ele, datorită efectelor benefice pe care le au asupra organismului. Astfel, algele ne asigură acizii graşi esenţiali indispensabili şi alte elemente marine bogate în Omega 3. Metodele tehnice moderne asigură condiţiile optime pentru dezvoltarea lor, iar uscarea şi prelucrarea atentă, verificarea permanentă a calităţii permit comercializarea unor produse pe bază de alge, sigure, de calitate superioară şi fără materii poluante. Specialistul „Taifasuri”, terapeutul Liviu Buluş (foto), autorul lucrării „Miracolul microalgelor”, vă spune mai multe despre acestea.
Read more: Microalgele cresc randamentul şi durata de viaţăde Elena Nedelcu
Acidul folic, numit şi folat, este o vitamină (B9) care previne apariţia defectelor din naştere şi contribuie la formarea celulelor sănătoase, fiind recomandat în special femeilor însărcinate. Două studii realizate recent au relevat importanţa lui şi în prevenirea depresiei, dar şi faptul că absenţa din organism influenţează negativ efectul antidepresivelor. Acidul folic se găseşte în vegetalele cu frunze verzi, în special în spanac, şi în anumite fructe şi sucuri naturale, precum cel de portocale sau grâu încolţit. Produsele alimentare fortificate - pâinea sau fulgii de cereale - sunt o altă sursă bogată de folaţi.
Read more: Spanacul, duşmanul depresieide Claudia Stan
Ştevia creaţă (Rumex crispus) este o plantă folosită în scop medicinal, dar şi culinar, având numeroase beneficii asupra organismului. Poate fi găsită în zonele de dealuri şi de câmpii. Pentru a beneficia de proprietăţile sale vă recomandăm să o cultivaţi primăvara.
Read more: Ştevia creaţă combate balonărilede Eugenia Golub
Bogată în fibre, proteine, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, K şi minerale precum fier, zinc, fosfor, mangan, magneziu şi potasiu, mazărea este o legumă foarte apreciată atât din punct de vedere al gustului, cât şi al elementelor nutritive.
Până în secolul al XVI-lea era consumată sub formă de seminţe uscate, după care s-a reuşit obţinerea unui soi care să poată fi mâncat şi în stare crudă. Această legumă se află printre alimentele cele mai bogate în vitamina B1.
- Simptomele menopauzei - bufeuri, nervozitate, palpitaţii, insomnii - pot fi eliminate dacă luaţi „Black cohosh”, o plantă perenă din America de Nord, pe care o puteţi achiziţiona şi din magazinele de produse naturiste din România.
Read more: 3 ponturi pe săptămână (276)de Liliana Simidon
Atunci când un cuplu îşi doreşte un copil, însă întâmpină obstacole care vin din partea bărbatului, situaţia poate degenera într-o adevărată tragedie în familie. Însă, problemele pot fi depăşite cu ajutorul tratamentelor naturiste.
Read more: Brânca-ursului versus infertilitatea masculinăde Ana Trifan
- Medicina indiană
Gotu kola şi beneficiile ei sunt recunoscute de secole de medicina ayurvedică indiană. Această plantă are reputaţia de a îmbunătăţi şi stimula activitatea creierului, precum şi funcţiile memoriei.
Read more: Gotu kola stimulează activitatea cerebralăde Elena Şerban
Pădurile de fag sunt locul preferat pentru una dintre cele mai cunoscute plante medicinale româneşti: limba-cerbului sau năvalnic. Specie de ferigă, aceasta se dezvoltă în zonele umbroase atât de colină, cât şi de munte.
Read more: Limba-cerbului contribuie la evacuarea bileide Mariana Borloveanu
Fiind cultivată din cele mai vechi timpuri, loboda este o plantă perfect adaptată la condiţiile din ţara noastră. Originea ei este greu de precizat, dar o putem găsi undeva între Europa şi Asia. Strămoşul ei sigur este o specie de lobodă sălbatică (Atriplex ritens).
Read more: Loboda detoxifică şi calmeazăde Eugenia Golub
Măcrişul-iepurelui se găseşte în pădurile de foioase şi conifere şi conţine mari cantităţi de vitamine A, C, D şi E, complex de vitamine B, K, P, U, betacaroten, calciu, fier, siliciu, magneziu, sulf, zinc, cupru şi potasiu.
Read more: Măcrişul-iepurelui, un inamic de temut pentru cancerul gastricde Ana Trifan
Scoruşul negru este originar din America de Nord, dar a fost introdus şi în culturile din România. Este o plantă ce se adaptează repede, nu e pretenţioasă în privinţa solului şi nici nu cere îngrijiri deosebite. Fructele sale au calităţi medicinale deosebite. Singura neplăcere ar fi că nu sunt atât de dulci, precum coacăzele sau zmeura. Dacă nu vă plac fructele acrişoare, atunci le puteţi prepara sub formă de suc, împreună cu puţin suc natural de mere. Veţi obţine o băutură delicioasă şi sănătoasă.
Read more: Scoruşele, bune în terapia diabetului