de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Arbore veșnic verde care crește în zonele tropicale din America Centrală și de Sud, graviola este studiată intens din perspectiva unor beneficii care îi surprind încontinuu pe cercetători prin amploare și extindere, mai toate componentele acestei plante aducându-și aportul la sănătatea umană.
Read more: Arbore-minune cu un fruct superaliment Graviola rezolvă hiperbilirubinemiade Roxana-Ioana Ancuța
Lămâia este unul dintre cele mai recomandate fructe în prevenirea mai multor afecţiuni, în primul rând, datorită conţinutului ridicat de vitamina C. Specialiştii recomandă consumul ei în orice combinaţie, fie doar zeama, cât şi coaja. O lămâie medie conține 1,1 g proteine, 2,8 g fibre, 9,3 g carbohidrați, 2,5 g de zahăr și 0,3 de grăsime, plus 53 mg vitamina C, ceea ce reprezintă 88% din cantitatea recomandată zilnic, precum și cantități mici de fier, potasiu, zinc și calciu.
Read more: Lămâia reglează tensiunea arterialăde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Există numeroase păreri diferite în legătură cu beneficiile cafeinei. Din toată marea de considerații, cercetătorii pun la dispoziția celor care doresc să știe cât de benefică este această substanță rezultatele relevante ale unor cercetări riguroase.
Read more: Cafeina, remediu promiţător pentru ADHDde Simona Soare Ghișea şi Tatiana Solomon
Nutriționiștii consideră că deserturile ar trebui consumate cât mai rar, pe post de gustare. Totuşi, unii dintre noi cu greu îşi pot controla dorinţa de a mânca ceva dulce imediat după mesele principale. Există o serie de explicaţii ştiinţifice în privinţa acestor pofte „vinovate”. Care sunt acestea și cum poate fi inhibată pofta de dulce cu ajutorul remediilor naturiste, astfel încât să ne menţinem glicemia în limite normale şi să nu acumulăm kilograme în plus, ne spune fitoterapeutul Ilona Tudor, specialist în nutriţie, diete și stil de viaţă (www.remediinaturale.ro).
Read more: Zahărul are multe calorii şi nicio valoare nutritivă, iar atunci când este consumat frecvent poate...de Ştefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu
Anasonul stelat este folosit, de regulă, ca plantă aromată în prepararea diferitelor rețete culinare, însă ce nu știu mulți este faptul că are și proprietăți vindecătoare. Bogat în fier, calciu, zinc, potasiu, magneziu și cupru, și cu un conținut ridicat de fibre, proteine și acizi grași, anasonul stelat este apreciat încă din Grecia Antică. În scop terapeutic se folosesc semințele și fructele sub formă de infuzie sau pulbere.
Read more: Anasonul stelat alungă astenia de primăvarăde Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Adevărată prințesă a pajiștilor, spectaculoasa crețușcă este, în același timp, o plantă medicinală cu renume bine consolidat, care susține organismul și poate combate o serie de afecțiuni.
Read more: Creţuşca diminuează stresul oxidativ al organismuluide Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta
Anghinarea este o legumă ce aduce beneficii nutriționale organismului, deorece conține vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide și zaharuri, fiind și o importantă sursă de fibre și de inulină, substanță care ajută la asimilarea magneziului și a calciului în organism. În medicina naturistă, se utilizează rădăcinile și frunzele, sub formă de infuzie, decoct sau tinctură.
Read more: Anghinarea previne infarctul miocardicde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Recomandate frecvent pentru menținerea unui stil de viață sănătos, legumele crucifere relevă o nouă proprietate prețioasă pentru organismul uman: capacitatea de a împiedica proliferarea coronavirusului.
Read more: O „familie“ plină de nutrienţi de excepţie Legumele crucifere împiedică proliferarea coronavirusuluide Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Legume extraordinar de bogate în nutrienți, andivele furnizează organismului compuși care susțin metabolismul, ajută la prevenirea multor boli și echlibrează un mare număr de procese interne ale corpului.
Read more: Andivele remineralizează corpulde Simona Soare Ghișea şi Tatiana Solomon
Boala arterială periferică (BAP) constă în blocarea sau îngustarea arterelor ce transportă sângele către membre (mai ales cele inferioare). În momentul în care aceste vase de sânge se îngustează prea mult, fluxul sangvin este perturbat, ceea ce conduce la mai multe complicaţii. BAP este, de regulă, o consecinţă a aterosclerozei, afecţiune ce se caracterizează prin dezvoltarea unor plăci de grăsime pe artere. Cum pot ajuta plantele medicinale în această problemă de sănătate, aflaţi de la prof. ing. Ana Maria Demetrescu (medalion), fitoterapeut şi nutriţionist în cadrul Centrului de Nutriţie şi Sănătate SanSlim (www.cabinetnutritiesanslim.com).
Read more: Remedii din natură care contribuie la prevenirea complicaţiilor vasculare Fitoterapeut Ana Maria...de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Minunatul hibiscus este una dintre cele mai populare plante decorative, în același timp fiind un arbust plin de proprietăți terapeutice, folosit în toată lumea pentru efectele asupra sănătății.
Read more: Hibiscusul scade colesterolul