de Georgiana Mihalcea
Toată lumea vrea să aibă parte de un somn odihnitor. Pentru toți soluția cea mai la îndemână o reprezintă pernele umplute cu diverse plante medicinale, alese în funcție de afecțiunea care vă tulbură somnul. De sute de ani, această metodă dă roade! Pe vremuri, pentru a avea un somn profund, se foloseau saltele și perne umplute cu iarbă dulce și chiar trandafiri și tot felul de combinații de plante calmante (hamei, mușețel, ferigă) pentru cei care aveau dureri reumatice și diverse inflamații.
Read more: Perne umplute cu plantede Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Ciuperci aspectuoase, pline de nutrienți și rare din perspectiva faptului că nu pot fi cultivate și se pot procura doar din sălbăticie, zbârciogii sunt adevărate delicatese, versatilitatea culinară a acestora fiind egalată doar de proprietățile terapeutice pentru care sunt faimoase.
Read more: Zbârciogii susţin hematopoiezade Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Una dintre cele mai cunoscute plante medicinale, colțul-lupului este supranumită „aspirina naturală”, grație efectelor sale benefice și rapide asupra simptomelor afecțiunilor respiratorii, dar nu numai.
Read more: Colţul-lupului, de folos în bronşităde Camelia Onciu
Plantele care apar primăvara sunt folosite la prepararea de remedii care ajută organismul uman să depăşească starea de slăbiciune generală, dar și pentru boli dintre cele mai grave. Buruienile medicinale sunt leacuri care nu mai pot fi culese în altă perioadă a anului, deci e bine să le cunoaștem și să le adăugăm în farmacia verde de acasă. Mai toate sunt amare, deci curăță organismul de toxine și sunt tonice incontestabile.
Read more: Buruieni de primăvară pentru a fi sănătoşi tot anulde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Plantă cunoscută încă din vechime, coada-racului este atât de versatilă din perspectiva proprietăților terapeutice, încât este studiată intens și, în același timp, folosită în continuare pentru tratarea problemelor de sănătate.
Read more: Coada-racului fixează calciul în oasede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Plantă aromatică din familia leguminoaselor, schinduful este mai puțin popular decât alte plante, dar are un bun renume de vindecător, fiind utilizat împotriva unui număr semnificativ de afecțiuni.
Read more: Schinduful combate anorexiade Georgiana Mihalcea
Originar din bazinul mediteranean, ciulinul este folosit pentru combaterea tulburărilor digestive, a bolilor ficatului și vezicii biliare. Grecii observaseră deja potențialul său terapeutic și îl folosiseră în Antichitate pentru a trata tulburările hepatice. Suplimentele alimentare realizate pe baza acestei plante conțin silimarină, substanța sa activă. Ea este cea care îi oferă efectele terapeutice.
Read more: Ciulinul, aliatul unui ficat sănătosde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Consumul regulat de căpșuni este mult mai mult decât un adevărat deliciu culinar - aceste fructe sunt pline de nutrienți care hrănesc și energizează organismul, prevenind instalarea multor boli.
Read more: Căpşunile menţin echilibrul electrolitic al organismuluide Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Considerat un adevărat aliment-minune, turmericul este cercetat în continuare de oamenii de știință, fiecare nouă descoperire extinzând renumele de vindecător al acestui condiment cu gust deosebit.
Read more: Turmericul blochează activitatea celulelor tumoralede Georgiana Mihalcea
Ganoderma lucidum, o ciupercă orientală cu o lungă istorie de utilizare în susținerea sănătății și longevității în China, Japonia și alte țări asiatice, este accesibilă de ceva timp și la noi în țară. Numele său originar, „lingzhi”, reprezintă o combinație de forță spirituală și esență a nemuririi, simbolizând succesul, bunăstarea, puterea divină și longevitatea. Doctorul Cristina Pavel (medalion), specialist în apifitoterapie, cu cabinetul pe strada C.A. Rosetti nr. 31, ne vorbește despre valoarea farmaceutică a Ganoderma lucidum și toate beneficiile pe care ni le aduc extractele realizate din această plantă.
Read more: Este supranumită „ciuperca nemuririi“ Fitoterapeut Pavel Cristina: „Ganoderma lucidum are acţiune...de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Pregătirea pielii pentru sezonul cald, care implică un plus de radiații ultraviolete, trebuie să înceapă cu creșterea consumului unuia dintre cei mai importanți furnizori de antioxidanți ai lumii vegetale: ceaiul verde.
Read more: Ceaiul verde previne fotokeratita