de Liliana Simidon
Intoleranţa la lactoză este o problemă destul de des întâlnită. Persoanele afectate resimt un disconfort abdominal după ce consumă un pahar cu lapte, o îngheţată sau un fel de mâncare ce conţine mai multă brânză sau caşcaval. Totuşi, nu este bine să renunţaţi complet la astfel de produse, deoarece sunt sănătoase şi aduc beneficii importante organismului. În schimb, e bine să cunoaşteţi câteva trucuri pentru a nu avea manifestări neplăcute.
Read more: Cacaua ajută în caz de intoleranţă la lactozăde Gabriela Niculescu
Răchiţanul are nume aspru, de arbore, dar este o floare zveltă şi delicată, cu petale roz-roşii. Împodobeşte la începutul lui august fâneţele umede şi mlaştinile, alcătuind adevărate mări de culoare. În popor mai este cunoscută şi ca iarba-zânei sau floarea-zânei, fiind considerată o plantă magică. Infuzia combinată de răchiţan tratează de la colon iritabil, diabet zaharat, candidoză şi prurit vaginal până la infecţii cu stafilococ auriu şi cancer.
Read more: Ceai de răchiţan versus cancerde Cătălina Tăgârţă
Cărnoase, aromate, nu foarte dulci, dar extrem de gustoase, caisele se găsesc în această perioadă în toate pieţele. De aceea, e păcat să nu profităm din plin de efectele benefice ale acestora. Şi, chiar dacă nu urmărim niciunul dintre acestea, trebuie consumate chiar şi pentru savoarea acestora.
Read more: Caisele, izvor de vitalitatede Gabriela Niculescu
Muşcata, pe lângă frumuseţea răpitoare şi calmul pe care ni-l inspiră, este şi o fenomenală plantă-medicament. În popor, muşcata se consideră din moşi-strămoşi un diluant bun pentru depunerile de pietre la rinichi, un calmant al afecţiunilor renale, dar şi un medicament-cosmetic pe care bunicile noastre îl foloseau în tratarea acneei şi a cuperozei.
Read more: Balsamul de muşcată dizolvă pietrele la rinichide Dana Purgaru
Pe vremuri nu exista casă în România în care să nu se facă borş din tărâţe. Acum, din cauza lipsei de timp, obiceiul s-a păstrat în special la ţară, unde pe oricare masă de prânz există o ciorbă acrită cu borş. Însă, acest preparat natural nu este indicat numai pentru a da gust bun, tradiţional mâncării, ci este bogat în substanţe active, printre care minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, iod), vitamine (B şi PP) şi mai ales enzime şi acizi ce ajută la metabolism şi la digestie. Datorită acestor proprietăţi e bine să se ţină o cură o dată la câteva luni.
Read more: Cura cu borş curăţă corpul de toxinede Cătălina Tăgârţă
E sezonul prunelor. Indiferent de soiul care vă place, dacă le preferaţi mai coapte sau mai acrişoare, acestea au foarte multe beneficii asupra organismului şi, în plus, ajută la slăbit. Fructele sunt puternic laxative, detoxificante, diuretice şi tonice pentru memorie.
Read more: Cel mai eficient laxativ natural: prunelede Gabriela Bunea
Brâncuţa este o plantă medicinală specifică florei din Europa şi Africa de Nord şi face parte din familia cruciferelor. La noi, planta se întâlneşte des în flora spontană din zonele de deal şi de câmpie, pe marginea drumurilor ori pe terenurile arabile sau virane.
Read more: Brâncuţa alină durerilede Liliana Simidon
Vara este cel mai bun moment al anului pentru a regla nivelul colesterolului. Aşa că, dacă aveţi o valoare mare a acestuia, trebuie să vă înarmaţi cu voinţă şi să daţi cât mai des fuga în pieţele pline cu legume şi fructe.
Read more: Seminţele de muştar scad colesterolulde Gabriela Bunea
Mugurii de pin sunt cunoscuţi încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Utilizaţi atât intern, cât şi extern, aceştia au o putere terapeutică extraordinară, fiind un remediu excelent pentru tratarea diverselor boli.
Read more: Mugurii de pin alungă migrenelede Mariana Borloveanu
Legumele şi fructele proaspete ne sunt la îndemână în acest sezon şi ar fi păcat să nu beneficiem din plin de terapiile energizante şi răcoritoare ale verii.
Read more: Sucuri de sezon pentru o sănătate de fierde Gabriela Bunea
Cunoscută şi sub denumirea de hasmaţuchi, asmăţuiul este o plantă aromatică înrudită cu pătrunjelul, folosită drept condiment, care este cultivată pentru aromatizarea preparatelor culinare. Dar această plantă este utilizată şi pentru tratarea diferitelor afecţiuni, deoarece are diverse proprietăţi curative.
Read more: O plantă cu zeci de întrebuinţări: asmăţuiul