de Raluca Grințescu
Shatavari Kalpa (asparagus) reprezintă o formulă tradiţională ayurvedică, folosită mai ales pentru probleme legate de aparatul reproducător feminin. În plus, se foloseşte pentru sistemul reproducător masculin, precum şi pentru menţinerea sănătăţii mucoaselor.
Read more: Cel mai puternic tonic şi regenerant feminin: Shatavaride Carmen Ciripoiu
În timp ce medicina complementară insistă pentru creme revulsive de accelerare a circulației periferice, bătrânii știu un singur lucru: varza, mirul și apa cu sare rezolvă mai bine ca toate pastilele din farmacii. Ce alte leacuri fac minuni în tratarea degerăturilor citiți în rândurile ce urmează.
Read more: Mirul şi varza, leacurile din bătrâni pentru degerăturide Raluca Grințescu
Ideea unor tratamente alternative pentru anumite afecţiuni oculare este destul de răspândită în rândul oamenilor. Totuşi, mulţi nu cunosc faptul că miopia se poate vindeca printr-un tratament naturist. Există mai multe variante de remedii naturiste prin care această afecţiune se poate remedia.
Read more: Frunzele de corn vindecă miopiade Raluca Grințescu
Huperzia serrata (pedicuța) este o plantă medicinală rară, care conţine un alcaloid puternic, denumit Huperzina-A. Conform studiilor clinice, Huperzina-A este benefică în protejarea creierului şi în încetinirea progresiei bolii Alzheimer. În China, acest extract a fost utilizat timp de secole în febră, inflamaţii şi tulburări ale sângelui, iar în Statele Unite este disponibil ca supliment alimentar, fiind folosit pentru stimularea memoriei.
Read more: Stimulantul natural al proceselor cognitive: Huperzina-Ade Carmen Ciripoiu
Apărute în urma exercitării forței gravitaționale în funcție de poziția corporală, în special a membrelor inferioare, fiind o consecință a insuficienței cardiace, edemele de stază cardiacă pot fi reduse considerabil cu leacuri naturiste.
Read more: Tinctura de ceapă zdrobită contribuie la resorbţia edemelor de stază cardiacăde Gabriela Niculescu
Stejarul este un prieten devotat omului prin binefacerile fitoterapeutice. Se folosesc mugurii proaspeți, rădăcinile tinere, scoarța internă a rădăcinilor, ghindele și inflorescențele, fiecare puse la macerat. Din pulberea de ghinde se obține un surogat al cafelei, care se bea dimineața pe stomacul gol. Ghindele și scoarța de stejar sunt foarte bogate în substanțe active și au proprietăți astringente și tonice. Se folosesc contra diareii, dizenteriei și he- moragiilor, iar pudra de scoarță de stejar oprește hemoragiile nazale.
Read more: Cafeaua de ghinde vă activează bioritmul, fără să vă stoarcă energiade Iulian D. Moleianu
Baca sau bobiţa este un fruct delicios, care poate fi consumat uşor şi care se găseşte în pieţe. Graţie principalilor constituienţi cunoscuţi (tanin, acid citric, pectină, pectoză, zahăr, albuminoide, factori vitaminici P), baca are proprietăţi de astringent antiseptic şi antiputrid, bactericid, dizolvant uric, ocrotitor al pereţilor vasculari, antisclerotic şi ameliorant al vederii nocturne.
Read more: Baca luptă cu azotemiade Raluca Grințescu
Trecerea de la cald la frig nu rămâne fără efecte. Toate modificările din atmosferă pregătesc terenul pentru instalarea virozelor respiratorii. Pentru mulţi dintre noi, iarna înseamnă răceli, viroze şi multă bătaie de cap. Lupta împotriva răcelilor se poate duce cu ajutorul unor suplimente alimentare, care vă feresc de factorii externi şi vă ajută organismul să se refacă dacă răceala a câştigat o bătălie.
Read more: Aţi răcit? Rădăcina de lemn-dulce, mentolul şi uleiul de eucalipt vă refac organismul!de Carmen Ciripoiu
Detoxifiant de excepție al organismului, grepfrutul nu încetează să ne uimească prin calitățile sale nutritive și terapeutice de excepție. Ce îl face atât de important? Două substanțe mai puțin cunoscute: zeaxantina, care ţine departe bolile oculare şi cardiace, și naringenina, care blochează dez-voltarea cancerului.
Read more: Grepfrutul scade riscul de cancerde Gabriela Niculescu
Rejuvelacul este o băutură fermentată, care are rol important în procesul de digestie. Aceasta are un gust plăcut, uşor acidulat, puţin acrişor, cu o aromă asemănătoare borşului. Se obţine cu ajutorul cerealelor precum grâu, ovăz, secară, mei, quinoa şi altele. Existenţa acestei băuturi se datorează unei persoane deosebite, doctor Anne Wigmore, o femeie dedicată slujirii sănătăţii oamenilor, o persoană care a fost numită „mama alimentelor vii”, un pionier în utilizarea sucului din iarbă de grâu şi a alimentelor vii necesare dezintoxicării şi vindecării corpului, a minţii şi a sufletului. Datorită ei, foarte mulţi oameni au reuşit să se vindece de multe bolii, printre care şi de cancer. Specialista în nutriţie Cornelia Marin ne-a oferit detalii despre această băutură sănătoasă.
Read more: Băutură naturală pentru digestie: Rejuvelaculde Carmen Ciripoiu
Din punct de vedere teoretic, medicina isihastă este foarte simplă, putând fi rezumată astfel: „Roagă-te lui Dumnezeu, cu mare credință și iubire!”. Cu rădăcini vechi, încă din timpurile sfinților pustnici egipteni și cu mărturii vii în tradiția monastică atonită, isihasmul a fost comparat, cu vechile practici orientale, având la bază posturi, tehnici de respirație, rugăciuni comparate cu mantrele și numeroase regimuri alimentare. Cum împăcăm trupul cu sufletul, menținându-le într-o stare contemplativă, citiți în rândurile de mai jos.
Read more: Reţetele medicinei isihaste