de Iulian D. Moleianu
Fluierătoarea, căreia i se mai spune şi brie, uşoarea-pământului sau viţa neagră, este o plantă care creşte mai ales în regiunile sudice ale ţării noastre. În satele din zona Carpaţilor de Curbură, din Banat şi din Apuseni, ţăranii folosesc rădăcina plantei ca antidot pentru afecţiunile pulmonare, respiratorii şi chiar reumatice. Totuşi, numai o parte din această plantă preţioasă poate fi folosită în scopuri terapeutice.
Read more: Tinctura de fluierătoare susţine circulaţia sângeluide Dana Purgaru
Pe rafturile prăvăliilor cu produse naturiste, ca și în magazinele virtuale de profil, se găsesc foarte multe esențe naturale recomandate pentru aromoterapie. Răspândindu-se în aerul din cameră, acestea acționează asupra sistemului nervos și pot genera diverse stări, având capacitatea de a induce cu rapiditate modificări la nivel conștient. Secretul stă însă în a ști cum și când să le utilizați pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate.
Read more: Uleiul de levănţică alungă panica şi stresulde Dana Purgaru
Potasiul sau kaliul are un rol foarte important în buna funcționare atât a mușchilor scheletici, cât și ai inimii. Potasiul se găsește în aproape toate alimentele, dar mai ales în cartofi, în fructe precum banane, mere, cireșe și pere, și în zarzavaturi.
Read more: Cartofii previn atacul cerebralde Cătălina Tăgârță
În sezonul rece, majoritatea persoanelor consumă ceai mai mult decât de obicei, pentru a se încălzi și a se relaxa. Când vine vorba însă despre plantele folosite, acestea recunosc că le aleg pe cele mai cunoscute (tei, mușețel) sau pe cele parfumate și la îndemână (cum ar fi fructele de pădure). Dacă vă numărați printre cei care consumă ceai frecvent în această perioadă, ce-ați zice să nu mai alegeți plantele la întâmplare, ci să îmbinați utilul cu plăcutul, optând pentru produse benefice problemelor de sănătate pe care le aveți!?
Read more: Înlocuiţi ceaiul „românului“ cu unul de roiniţăde Raluca Grințescu
Uleiul de Emu sau grăsimea animală topită provenită de la aceste păsări, care fac parte din familia struţului şi reprezintă un simbol al Australiei, este foarte apreciat în medicină pentru proprietăţile terapeutice extraordinare. Acest produs natural are efecte medicinale antiinflamatorii, calmante şi vindecătoare pentru afecţiunile de la nivelul pielii, pentru contuzii, arsuri solare sau răni de alt tip.
Read more: Uleiul de emu vindecă afecţiunile grave ale pieliide Raluca Grințescu
În vreme ce medicina naturistă din România este îngrădită și amenințată prin legi, împinsă sistematic în umbră, constrânsă să joace rolul Cenușăresei, medicina populară din Rusia este recunoscută oficial. Bolile sunt multe, dar și remediile. Haideți să vedem cum se tratează siberienii în caz de reumatism și de artrită.
Read more: Leacuri ruseşti pentru artrită şi dureri reumaticede Cătălina Tăgârță
Persoanele care se cofruntă cu un dezechilibru hormonal ar trebui să adopte un stil de viaţă sănătos (bazat pe alimentație sănătoasă, pe mişcare, pe odihnă suficientă, pe tehnici de reducere a stresului) și să apeleze la remediile naturiste. Salvia, Black Cohosh, ghimbirul, lemnul-dulce, fructul castității sau ginsengul siberian sunt doar câteva dintre plantele ce vă pot fi de mare folos.
Read more: Black Cohosh, indicat în cazul amenoreeide Carmen Ciripoiu
Toți ne-am confruntat măcar o dată în viață cu insomnii, cu slăbirea memoriei, cu migrene sau cu stări de încordare cărora cu greu le-am pus stavilă. Și acestora, dar și altor maladii mai grave, rețetele tibetane le vin de hac.
Read more: Reţete tibetane pentru afecţiuni psihicede Dana Purgaru
Curcuma - numită și turmeric -, un condiment folosit, de obicei, în celebrul amestec numit curry, poate mări capacitatea creierului de a se vindeca singur, potrivit unui studiu „cald” efectuat la Institutul de Neuroştiinţe şi Medicină din Julich, Germania, care a relevat faptul că un compus chimic din acest condiment susţine dezvoltarea de noi celule nervoase.
Read more: Curcuma regenerează creierulde Dana Purgaru
Ceaiul negru poate reduce riscul de îmbolnăvire de cancer ovarian cu până la 31%, datorită unor compuşi chimici antioxidanţi numiți flavonoide. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe durata a trei decenii la Universitatea East Anglia din Marea Britanie.
Read more: Ceaiul negru scade riscul de cancer ovariande Dana Purgaru
Aliment de bază în vechime atât în zona Asiei, cât și în estul României, hrișca a revenit recent în atenția românilor, care caută alternative sănătoase la cereale. Pentru că, da, hrișca nu este o cereală - deși este deseori confundată cu această familie - ci o plantă ierboasă înrudită cu măcrișul, rubarba și ștevia. Aceasta nu este numai gustoasă și sățioasă, ci reprezintă și un leac eficient în tratamentul multor afecțiuni.
Read more: Prietena diabeticilor: hrișca