de Gabriela Niculescu
Fiind vremea pregătirilor de toamnă şi, implicit, a dulceţurilor e imposibil să nu rămâneţi cu ceva coji de nuci verzi în gospodărie. Nu le aruncaţi, pentru că ele conţin o adevărată „farmacie”, de pe urma căreia e păcat să nu profitaţi. Dacă până acum cojile erau folosite o dată cu frunzele pentru colorarea părului, noi vă oferim şi câteva tratamente naturiste pentru diverse afecţiuni.
Read more: Tinctura de nuci verzi stimulează tiroidade Cătălina Tăgârţă
Atât de îndrăgit toamna, dar şi iarna - când mulţi îl savurează cald, la gura sobii, dovleacul este în egală măsură hrănitor şi benefic pentru sănătate, de aceea este folosit într-o varietate de reţete. Culoarea galben-portocalie este mărturia faptului că dovleacul e plin de betacaroten şi antioxidanţi, însă mai conţine şi vitamine, în special provitamina A, vitaminele E şi C, săruri minerale, protide, hidraţi de carbon, în timp ce seminţele lui conţin ulei, protide, lecitină, enzime şi rezine. Originile şi le are în America Centrală, unde datează din anii 7000 înaintea erei noastre.
Read more: Dovleacul vă scapă de viermii intestinalide Gabriela Niculescu
Un studiu elaborat recent de o echipă de microbiologi de la Universitatea din Manchester, SUA, condusă de profesorul Ian Roberts, reconfirmă o veche tradiţie transmisă de-a lungul generaţiilor, şi anume că sucul de cartofi are proprietăţi antibacteriene capabile să vindece un bolnav de ulcer gastric. Avantajele sucului de cartofi sunt multiple în faţa tratamentelor medicamentoase, acesta neavând reacţii adverse şi nedezvoltând rezistenţa microbilor în faţa curelor de vindecare, aşa cum se petrece în cazul antibioticelor.
Read more: Sucul de cartofi, redutabil antibacteriande Liliana Simidon
Crampele dureroase ce apar în regiunea abdominală pe durata menstruaţiei poartă numele de dismenoree. Intensitatea durerii variază de la femeie la femeie. Uneori, neplăcerea poate fi uşoară, în timp ce alteori aceasta este severă, astfel încât împiedică desfăşurarea programului de zi cu zi.
Read more: Sparanghelul, aliatul femeilor în timpul menstruaţieide Carmen Ciripoiu
Ce putem face pentru a avea o gândire mai clară, o capacitate de concentrare mai bună? Alimentaţia sau odihna ne poate influenţa performanţele intelectuale? Care sunt secretele unei minţi sclipitoare?
Read more: Remedii „verzi” care stimulează gândireade Carmen Ciripoiu
Fie că este trifoi roşu, trifoi alb, ghizdei, coada-şoricelului, pătlagină, busuioc sălbatic sau piciorul-cocoşului, afirmaţia că în fân se găseşte o adevărată farmacie nu e deloc exagerată, o mulţime de specii medicinale cu acţiuni terapeutice dintre cele mai diverse fiind recoltate laolaltă cu iarba.
Read more: Băile cu fân combat reumatismulde Gabriela Bunea
Cunoscut şi sub denumirea de merişor, scoruşul de munte este o plantă lemnoasă sub forma unui copac înalt de 18-29 de metri, cu coaja netedă cenuşie, coroană sferică şi cu ramurile atârnate în jos. Planta creşte în păduri şi în zona motană, subalpină, dar poate fi întâlnită şi în regiunile deluroase şi sporadic la câmpie.
Read more: Scoruşul de munte, vitaminizant de toamnăde Cătălina Tăgârţă
Fructe ale toamnei, amăruile gutui sunt bogate în vitamina C şi recomandate atât în caz de anemie, cât şi pentru fortificarea organismului. În plus, gutuile sunt folosite de mulţi oameni pentru afecţiunile tubului gastrointestinal şi ale ficatului, în caz de diaree sau pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi hipertensiunii arteriale.
Read more: Gutuile reglează tensiunea arterialăde Anda Postolache
Colonul iritabil este o suferinţă ce afectează destul de multe persoane şi este mai prezentă atunci când se schimbă regimul alimentar obişnuit cu unul bogat în crudităţi, dar şi în perioadele pline de stres şi de griji.
Read more: 7 calmante naturale pentru colonul iritabilde Gabriela Niculescu
Frunzele de viţă-de-vie sunt folosite adesea în domeniul culinar, la prepararea sărmăluţelor, dar ele pot avea şi alte întrebuinţări în sfera tratamentelor naturiste. Sucul acestora este bogat în vitamine şi în minerale benefice organismului uman.
Read more: Frunzele de viţă-de-vie înlătură tulburările de menopauzăde Liliana Simidon
Vaginoza de cauză bacteriană este tipul de infecţie vaginală cel mai des întâlnită. Pe lângă cazurile în care există simptome, s-a constatat şi că 85% dintre femei pot fi „purtători pasivi”, în cazul lor neapărând niciun semn alarmant. Din fericire, natura vine în sprijinul persoanelor afectate cu câteva soluţii salvatoare, ce nu presupun administrarea de medicamente.
Read more: Oţetul de mere combate vaginoza bacteriană