de Diana Georgescu
Pentru chinezi este „remediul armoniei”, iar pentru ruşi, „elixirul longevităţii”. Are numeroase virtuţi terapeutice, o adevărată farmacie verde, şi este un puternic aliat al medicinei în tratamentul a peste 100 de afecţiuni. Vechii egipteni foloseau planta pentru întreţinerea frumuseţii, calitate recunoscută şi în prezent, fiind ingredientul natural cel mai utilizat de industria cosmetică.
Read more: Sucul de aloe vera, recomandat în geriatriede Cătălina Tăgârţă
Originar din Polinezia, unde e folosit ca remediu tradiţional de sute de ani, noni se găseşte în Europa doar sub formă de suc sau de comprimate. Fructul are proprietăţi excepţionale asupra organismului, calităţile sale nutritive datorându-se xeroninei şi antioxidanţilor pe care îi conţine şi care îi conferă proprietăţi medicale deosebite.
Read more: Noni, pentru diabeticide Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Medicina tradiţională chineză a demonstrat calităţile benefice ale dovleacului şi proprietăţiile curative ale acestuia cu multe sute de ani în urmă, considerându-l anticancerigen şi antioxidant de excepţie. De la banalele seminţe şi până la mierea sau tinctura de dovleac, totul abundă de vitamine şi microelemente, care ajută inima, ficatul, prostata, articulaţiile şi pielea. Părintele Nifon de la Mănăstirea Turnu ne sfătuieşte să punem acest leac la locul pe care îl merită, pentru că este de mare preţ pentru sănătatea organismului.
Read more: Dovleacul ameliorează gutade Daniela Anton
Cea mai cunoscută proprietate a sucului de cartofi este aceea de calmare digestivă. Aciditatea stomacală, gazele şi digestia îngreunată sunt doar câteva dintre problemele care îşi găsesc rezolvare printr-o cană cu suc de cartofi în fiecare zi. Efecte benefice sunt şi în cazul altor afecţiuni, cum ar fi hepatita, litiaza biliară şi osteoporoza.
Read more: Sucul de cartofi protejează stomaculde Diana Tudor
Amputarea unuia dintre membre este un eveniment tragic în viaţa oricărui pacient, de aceea, cei care suferă astfel de intervenţii chirurgicale trebuie să beneficieze de susţinerea familiei, a medicilor şi a unui psiholog. Nu de puţine ori s-au înregistrat cazuri în care pacienţii resimţeau dureri groaznice ale membrelor amputate. Explicaţia constă în faptul că aceştia cred în continuare în existenţa membrului.
Read more: Durerile după amputarea unui picior, alinate cu tătăneasăde Diana Georgescu
Gustoasă şi ieftină, varza este un aliment sănătos, care poate fi considerat şi medicament, pentru numeroasele sale proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare. Conţine vitamina K, care are rol antihemoragic, dar şi vitamina U, care protejează mucoasa tractului gastrointestinal de formarea ulcerului şi contribuie la tratarea ulceraţiilor.
Read more: „Medicamentul-minune“ pentru diabetici: varzade Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Dintre toate suferinţele femeieşti, cele care sunt generate de dureri specifice ciclului menstrual sunt cel mai uşor de tratat pe cale naturistă, şi asta pentru că plantele cu efecte calmante sunt nenumărate. Maica Eufrasia de la Schitul Pojogeni are aceste leacuri de la o măicuţă din centrul monahal Meteora, care, trăind departe de lume, le-a experimentat pe toate.
Read more: Durerile menstruale trec cu plante din grădina Domnuluide Gabriela Bunea
Cunoscut şi utilizat de 7.000 de ani, mărarul este folosit ca adaos în mâncăruri, dar şi ca medicament. În Antichitate, acesta era administrat ca tonic digestiv, antiinflamator şi antiinfecţios. În medicina populară românească, sucul proaspăt şi decoctul obţinute din tulpinile de mărar erau folosite pentru tratarea bolilor de inimă şi contra tusei, dar şi pentru diverse „boli femeieşti”.
Read more: Mărarul ameliorează glaucomulde Diana Georgescu
Unul dintre puţinele condimente care cresc spontan în România, chimenul ajută la tratarea colesterolului mărit, gastritei, alergiilor sau bronşitei, pe lângă calităţile culinare pe care le are. În ţara noastră, chimenul se mai numeşte secărea, chimion, chimin sau chiman.
Read more: Chimenul scade colesterolulde Cătălina Tăgârţă
Curmalele sunt bogate în calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, mangan, cupru şi magneziu, drept pentru care au nenumărate beneficii asupra sănătăţii. Dacă sunt consumate regulat, acestea luptă împotriva tulburărilor intestinale, creşterii în greutate, afecţiunilor cardiovasculare, dar şi împotriva cancerului.
Read more: Curmalele au acţiune benefică asupra prostateide Dana Purgaru
Fructele de pădure sunt o foarte bună sursă de vitamine şi fitochimicale, ce reduc probabilitatea apariţiei cancerului de piele, de colon şi a bolilor de inimă.
Read more: Fructele de pădure fortifică organismul